Kahvenin küresel ve çok büyük bir pazar olduğunu biliyoruz. Bu pazarı denetleyen ve düzenleyen sistemler de bulunuyor. SCA (Özel Kahve Birliği) gibi Uluslararası Kahve Organizasyonu (ICO) da bunlardan biri.
Uluslararası Kahve Organizasyonu (ICO) Nedir?
International Coffee Organization (ICO), kahve için hükümetler arası ana organizasyondur. Uluslararası işbirliği yoluyla dünya kahve sektörünün karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmek için ihracatçı ve ithalatçı yönetimleri bir araya getirir.
Kahvenin sahip olduğu büyük ekonomik değer nedeniyle 1963 yılında Londra’da, Birleşmiş Milletler himayesinde kurulmuştur.
Uluslararası Kahve Örgütü olarak da bilinir. ICO’nun genel merkezi Londra’dadır.
Kalkınma işbirliği için önemli bir araç olan Uluslararası Kahve Anlaşması’nı (ICA) yönetir. Son yapılan ve hala uygulanan anlaşma, 2007 yılında yapılan Uluslararası Kahve Anlaşması’dır.
ICO üyesi olan ülkeler, dünya kahve üretiminin %93’ünü ve dünya tüketiminin %63’ünü oluşturur.
Her üye devletin temsilcilerinden oluşan Uluslararası Kahve Konseyi, organizasyonun en yüksek otoritesini oluşturur.
Kahve konularını tartışmak, stratejik belgeleri onaylamak, danışma organları ve komitelerinin tavsiyelerini değerlendirmek için her yıl Mart ve Eylül aylarında toplanırlar.
ICO, Araştırma-geliştirme, ekonomik politika, gelişim, tarım-mahsuller, yüksek öğretim sektörlerinde kahve üzerine çalışır.
Bir diyalog forumu sağlamak için bir araya getirme gücünü kullanarak, sektöre ve politikacılara birinci sınıf veriler, analizler ve bilgiler sunar.
Kamu-özel sektör ortaklıkları yoluyla proje ve tanıtım programlarının geliştirilmesini kolaylaştırarak sürdürülebilir bir dünyada kahve sektörünün gelişimine ve gelişmekte olan ülkelerde yoksulluğun azaltılmasına pratik bir katkı sağlar.
Uluslararası Kahve Organizasyonu Ne Yapar?
ICO’nun misyonu, küresel kahve sektörünü güçlendirmek ve kahve sektöründeki tüm katılımcıların daha iyi olması için pazara dayalı bir ortamda sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmektir.
Uluslararası Kahve Organizasyonu, küresel kahve sektörü (üretim, tüketim, ticaret ve fiyatlar) hakkında bağımsız istatistiksel veriler toplar, analiz eder ve yayar.
ICO, küresel kahve sektöründe ortaya çıkan sorunlar, kahve üretiminin sosyoekonomik yönleri ve tarım politikalarının etkileri üzerine çalışmalar hazırlar ve yayar.
ICO, Üyeler arasında ve özel sektörle kahve konularının tartışılması için benzersiz bir forum sağlar ve küresel düzeyde kahve politikası oluşturma tutarlılığını geliştirmek için bir düzenleyici, katalizör ve referans kaynağı görevi görür.
Uluslararası Kahve Organizasyonu, kalkınma ajansları ile işbirliği içinde, kahvenin sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmede önemli bir rol oynayabileceği kilit alanları belirler.
ICO, ulusal kahve stratejilerinin tasarlanmasını ve uygulanmasını destekler ve en iyi uygulamaların paylaşılmasını teşvik etmenin yanı sıra kahve sektörü geliştirme projesi tekliflerinin hazırlanmasına yardımcı olur.
Sürdürülebilir bir dünya kahve sektörünün gelişimine ve gelişmekte olan ülkelerdeki yoksulluğun azaltılmasına şu yollarla pratik bir katkı sağlar:
- Yönetimin ve özel sektörün kahve konuları, piyasa koşulları ve trendler hakkında görüş alışverişinde bulunmalarını ve üst düzey toplantılarda politikaları koordine etmelerini sağlar.
- Dünya kahve ekonomisine fayda sağlayan projeler için finansman arar ve geliştirir.
- Kahve Kalitesini İyileştirme Programı (Coffee Quality-Improvement Programme) aracılığıyla kahve kalitesini teşvik eder.
- Dünya kahve sektörü hakkında çok çeşitli istatistikler sağlayarak pazar şeffaflığını teşvik eder.
- Yenilikçi pazar geliştirme faaliyetleri yoluyla kahve tüketimini ve kahve pazarlarını geliştirir.
- Yerel toplulukların ve küçük ölçekli çiftçilerin kapasitesini artırmaya yönelik stratejilerin geliştirilmesini teşvik eder.
- Kahve ile ilgili teknolojinin transferine yardımcı olmak için eğitim ve bilgilendirme programlarını teşvik eder.
- Üreticilere yardımcı olacak finansal araçlar ve hizmetler hakkında kolaylaştırıcı bilgiler sunar.
- Dünya kahve sektörü hakkında objektif ve kapsamlı ekonomik, teknik ve bilimsel bilgiler sağlar.
Uluslararası Kahve Organizasyonu Üyeleri
International Coffee Organization üyeleri arasında 2022 tarihi itibariyle ihracat yapan 42 ülke, ithalat yapan 7 ülke bulunur. Henüz bu ülkeler arasında Türkiye bulunmamaktadır.
İhracat Yapan Üye Ülkeler
- Angola
- Bolivya
- Brezilya
- Burundi
- Kamerun
- Orta Afrika Cumhuriyeti
- Kolombiya
- Kosta Rika
- Fildişi Sahili
- Küba
- Kongo Demokratik Cumhuriyeti
- Ekvador
- El Salvador
- Etiyopya
- Gabon
- Gana
- Honduras
- Hindistan
- Endonezya
- Kenya
- Liberya
- Madagaskar
- Malawi
- Meksika
- Nepal
- Nikaragua
- Nijerya
- Panama
- Papua Yeni Gine
- Peru
- Filipinler
- Ruanda
- Sierra Leone
- Tanzanya
- Tayland
- Timor-Leste
- Togo
- Venezuela
- Vietnam
- Yemen
- Zambiya
- Zimbabve
İthalat Yapan Üye Ülkeler
- Avrupa Birliği
- Japonya
- Norveç
- Rusya
- İsviçre
- Tunus
- Birleşik Krallık
Uluslararası Kahve Organizasyonu’nun Yeni Üyesi Hangi Ülkedir?
Nijerya, 2007 Uluslararası Kahve Anlaşması’nın (ICA) ve Uluslararası Kahve Örgütü’nün yeni bir üyesi olarak 2021 yılında kabul edildi.