fbpx
Türk Kahvesiİyi Bilgi

Türk Kahvesinin Tadı Nasıl Olmalı?

Gerçek kahve tutkunları için kahvenin tadı çok önemlidir. En küçük bir işlem ya da lezzet farkı onlar tarafından anlaşılabilir. Fakat diğer yandan da kahve, tamamen kişisel bir deneyimdir. Tadı, kokusu, farklı kişilere farklı güzellikte gelebilir.

Peki, Türk kahvesinin klasik bir lezzeti var mı? Türk kahvesinin tadı nasıl olmalı? Nasıl görünmeli? Soruların cevaplarını bu yazımızda açıkladık.

Türk Kahvesinin Tadı Nasıl Olmalı?

Türk Kahvesinin Tadı Nasıl Olmalı

Bir fincanında kırk yıl hatır olan Türk kahvesinin, tadı, kokusu, görünümü, sunumu ve hazırlanması tamamen kendine has. Türk kültürel ögelerinin başında gelse de, gerçek bir Türk kahvesini yapmak deneyim ve bilgi gerektirir.

Kahvenin su ile kısık ateşte ağır ağır pişirilmesiyle elde edilen Türk kahvesi, telvesi ile sunulan tek kahve çeşididir.

Aslında bu sunum şekli de Türk kahvesinin tadını etkiler, normal kahvelerden daha acı bir lezzet katar.

Peki, Türk kahvesi nasıl olmalı?

Türk kahvesinin tadı, kahvenin aclığını barındırmasına rağmen aromalı, yumuşak ve kadifemsi olmalıdır. İçtikten sonra damakta uzun süre lezzetini bırakmalıdır.

Türk kahvesi, asıl olarak sade içildiğinden, ilk yudumda ağza oldukça acı gelebilir. Fakat kahvenin kaliteli olması ve doğru şekilde pişirilmesi sonucunda ağızda bıraktığı tat, o acılığı bastırır.

Kahveden, bitter tatlar alınırken aynı zamanda bir miktar asitli ve tatlı aromalar da gelmelidir.

Türk kahvesi rengi nasıl olmalı? Kahvenin rengi, çok açık ya da çok koyu olmamalı. Zaten kahvenin üstünde kıvamlı bir köpük tabakası bulunmalı ve bu köpük tabakası da parlak, canlı kahverengi görünmeli.

Tüm bunlar, aslında kahve çekirdeklerinin kalitesine, kavrulma derecesine, pişirilme yöntemine bağlı olarak gelişir. Tüm sürecin doğru bir şekilde işlemesi sonucunda yukarıda bahsettiğimiz, Türk kahvesinin sahip olması gereken tatlar ortaya çıkar.

Lezzetli Bir Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Lezzetli Bir Türk Kahvesi Nasıl Yapılır

Yukarıda, Türk kahvesinin tadının nasıl olması gerektiğini açıkladık. Şimdi de bu kahveyi nasıl yapmanız gerektiğinden bahsedelim.

Malzemeler

1 Kişilik

  • 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
  • 1 fincan içme suyu
  • İsteğe göre şeker

Tarifi

Türk Kahvesi

İlk olarak kahveyi ve içme suyunu cezvenin içine koyun. Eğer şeker eklemek isterseniz, bu aşamada eklemelisiniz. Ardından yaklaşık 15 saniye boyunca bir kaşık ile kahveyi karıştırın ve topakların dağılmasını sağlayın.

Bu karıştırma işlemi tüm kahve partiküllerinin su ile temas etmesi ve pişme esnasında ekstraksiyon işleminin dengeli bir şekilde gerçekleşebilmesi için çok önemlidir.

Ardından kahveyi ocağa alın ve altını orta ateşte açın. Kahvenin toplam pişme süresi 2-3 dakika arasında olmalıdır. Buna göre ateşi ayarlamalısınız. Cezvenin altındaki ateş bu süreyi kısaltacak kadar harlı ya da uzatacak kadar kısık olmamalı.

Kahveyi ateşe koyduktan sonra kesinlikle karıştırmamalısınız. Çünkü kahveyi pişerken karıştırmak köpüğünün sönmesine neden olur, ısıyı düşürerek pişme süresini uzatır ve ekstraksiyon hızını artırır. Böylece daha acı bir kahve ortaya çıkar.

Kahve pişerken, başından kesinlikle ayrılmamalısınız çünkü kahvenin kabarma anlarını kollamanız gerekiyor. Bol köpüklü bir Türk kahvesi için bu adım çok önemli.

Kahve, ilk kabarmaya başladığında altını kapatın ve bir kaşıkla köpüklerini hızlıca fincana alın. Aldığınız köpükler taneli görünebilir, bunu sorun etmeyin. Ardından kahveyi tekrar ateşe koyun ve ikinci kez kabarmasını bekleyin.

Türk Kahvesi

İkinciye kabarmaya başladığında ilk seferkinden daha fazla kabarması için kontrollü bir şekilde takip ederek biraz daha ateşte tutun. Taşmadan ve kahve kaynamaya başlamadan kahveyi ocaktan alın ve ateşi kapatın.

Kahvenin durulması için 5 saniye kadar bekledikten sonra cezvedeki kahveyi çok yavaş bir şekilde fincandaki köpüklerin üzerine ilave edin. Bu işlemi hızlı yaparsanız, fincandaki köpükler sönebilir. Bu nedenle dikkatli olmalısınız.

Tam tadında, lezzetli ve bol köpüklü Türk kahveniz hazır! Yanında bir bardak su ve dilediğiniz ikramlık ile birlikte köpüğü sönmeden ikram edebilirsiniz. Son olarak, kahveyi içmeden önce tadının oturması ve içilebilir bir sıcaklığa gelmesi için 4-5 dakika beklemeniz gerektiğini hatırlatalım.

Afiyet olsun!

Türk Kahvesinin Tadını İyileştirecek İpuçları

Türk Kahvesi

Türk kahvesinin tadının nasıl olması gerektiğinden ve bu tada ulaşabileceğiniz tariften bahsettik. Fakat tüm bunlar tek başına yeterli olmayabilir.

Örneğin, kullandığınız ekipmandan kaynaklı olarak istediğiniz lezzeti yakalayamayabilirsiniz. Ya da kahvenizin çeşidi, size Türk kahvesi aroması veremeyebilir. Öyleyse, Türk kahvesinin tadını iyileştirebilecek ipuçlarından da bahsedelim.

İlk olarak, her kahvede olduğu gibi Türk kahvesinin tadını etkileyen en büyük kriter kahve çekirdekleri. Eğer kaliteli, doğru kavrulmuş ve öğütülmüş, taze kahve çekirdekleri kullanmıyorsanız, ne yaparsanız yapın istediğiniz lezzete ulaşamazsınız.

Bu nedenle, işe kaliteli ve taze kahve arayışıyla başlayın. Öğütülmüş olarak satın aldığınız kahvelerin ömrü 1 haftadır. Bu süreden sonra kokusunu, tadını, hatta çekici görünümünü bile kaybeder. Bu nedenle kahvenizi öğütülmüş olarak alıyorsanız, az miktarda, sık sık kahve alın.

Kahveyi çekirdek olarak satın almak ve demlemeden hemen önce öğütmek, taze kahve kullanmanın bir diğer yolu. Çünkü, kahve çekirdekleri kavrulduktan sonra yaklaşık 1 ay boyunca taze kalabiliyorlar.

Türk Kahvesi

Daha da iyi bir öneri, kahveyi evde kavurmak. Yeşil kahve çekirdekleri alarak bunları çeşitli yöntemlerle evde kavurabilirsiniz. Nasıl yapacağınızı Home Roasting isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Kahve çekirdeklerini seçerken kaliteli olup olmadığı konusunda endişe yaşıyorsanız, nitelikli kahve olarak sertifikalandırılmış çekirdekleri tercih edebilirsiniz. Hatta, Türk kahvesi için özel olarak hazırlanan nitelikli Türk kahvesi çekirdeklerini deneyebilirsiniz.

Türk kahvesinin tadını etkileyen bir diğer konu da ekipmanların temizliğidir. Kahve, her ne kadar su ile durulandığında yüzeyden temizlenen bir madde gibi görünse de aslında çeşitli yağlar barındırır ve bunlar zamanla ekipman yüzeyinde kalıntılara, lekelere sebep olur. Bunlar da kahvenin tadını etkiler.

Bunun önüne geçebilmek için ekipmanların mutlaka iyi bir şekilde temizlenmesi ve ardından da durulanması gerekir. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken diğer husus ise ekipmanda deterjan kalıntısı bırakmamaktır.

Türk Kahvesi

Kahveyi pişirdikten sonra da kahvenin tadını etkileyebilecek faktörler vardır. Bunlardan biri, kahvenin sunulduğu fincan. Türk kahvesi fincanı, ince bir malzemeden yapılmış ve kulplu olmalıdır. Genellikle porselen malzeme tercih edilir.

Tüm bunlar çok ince ayrıntılar gibi görünse de, sonuşta kahveden aldığınız tadı etkiler.

Bir diğer etken de, kahveden önce yenilen şeylerdir. Örneğin, kahve içmeden hemen önce portakal yemiş biri ile tuzlu bir yemek yemiş biri, kahveden aynı tadı alamaz. Bu nedenle kahve, yemekte en az 20 dakika sonra tüketilmeli ki, gerçek lezzeti alınabilsin.

Hatta Türk kahvesinin yanında su ikram edilmesinin nedenlerinden biri de budur. Geleneksel anlayışta suyun kahveden önce ya da sonra tüketilmesinin farklı bir anlamı olsa da, kahveden önce birkaç yudum su içilerek ağız temizlenmelidir. Böylece asıl lezzetini görebilirsiniz.

0 oylar, 0 ort
333
Türk Kahvesinin Yanına Ne Gider

Türk Kahvesi Kültürü Testi

Türk kahvesi kültürüne ne kadar hakimsiniz? Türk kahvesi'nin geleneğimizdeki yeri, faydaları, yapımı gibi konularda bilginizi test etmeye hazır mısınız? Haydi başlayalım.

1 / 10

Kolay başlayalım... Türk kahvesi nasıl pişirilir?

Aç Karna Türk Kahvesi İçmek

2 / 10

Kız isteme merasimi sırasında gelin adayı kızın tuzlu kahve yapması ne anlama gelir?

Cezvede Bol Köpüklü Türk Kahvesi

3 / 10

Evinize misafir geldi. Siz de bol köpüklü bir Türk kahvesi yaptınız ve yanında da bir bardak su ile ikram ettiniz. Misafiriniz de ilk önce suyu içti. Bu ne anlama gelir?

Cezvede Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

4 / 10

UNESCO'nun, Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği'ni Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklediğini biliyor musunuz? Peki hangi yıl?

5 / 10

Biraz da tarih... Osmanlı zamanında kız isteme merasimlerinde, kızın bu evliliği istediğini erkek tarafına göstermek için yaptığı kahve hangisidir?

Aç Karnına Türk Kahvesi İçmenin Faydaları ve Zararları

6 / 10

Acı kahve denilince aklınıza ilk hangi Türk kahvesi geliyor? Bakır imbiklerde uzun uzun demleniyor ve kulpsuz fincanlarda ikram ediliyor.

Tarçınlı Türk Kahvesi Nasıl Yapılır

7 / 10

Fincan zarfını duydunuz mu? Peki sizce ne işe yarar?

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır Püf Noktaları

8 / 10

Türk Kahve töreni dedik, bu tören bir statü sembolüydü ve özellikle sarayda devlet büyükleriyle misafirlere sunuluyordu. Bu tören esnasında kullanılan sitil kahve takımı nedir?

Aromalı Türk Kahvesi Çeşitleri

9 / 10

Osmanlı Kahve Töreni olarak da bilinen Türk Kahve Töreni, Osmanlı zamanında yapılan, bugün ise neredeyse unutulmuş bir gelenek. Aşağıdakilerden hangisi bu törende kullanılan malzemelerden değildir?

Aç Karnına Türk Kahvesi İçmenin Faydaları ve Zararları

10 / 10

Türk kahvesini içmeyi seviyoruz, peki faydalarını? Hangisi Türk kahvesinin özelliklerinden biri değil?

Aç Karna Türk Kahvesi İçmek Faydalı Mı Zararlı Mı?

Puanınız

Ortalama puan şöyledir 52%

0%

En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
İyi Bilgi

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya…
ÇekirdekTürk Kahvesi

Yemen Mocha Çekirdeği ve Türk Kahvesi

Yemen Mocha çekirdeği dünyaya yayılan ilk kahve türü, aynı zamanda kadim Türk kahvesinin tarihteki esas çekirdeği. Yani tarihi kayıtlara, reçetelerde Türk kahvesi…
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir