fbpx
Türk KahvesiÇekirdek

Türk Kahvesi Yapımında Hangi Çekirdek Kullanılır?

Türk kahvesi, Türk topraklarında ortaya çıkan ve Türk kültürüne has bir kahve çeşidi. Fakat Türkiye’de ne yazık ki kahve çekirdeği yetişmez. O zaman Türk kahvesi yapımında hangi çekirdek kullanılır? Bu çekirdekler nereden gelir? Soruları bu yazıda beraber cevaplayalım.

Türk Kahvesi

Her çekirdekten Türk kahvesi olur mu

Türk kahvesi, esasında pişirme yöntemine verilen isim. Yani Türk kahvesi denildiğinde kahve çekirdeklerinin çeşidi ya da yetiştiği bölge kastedilmez, pişirme tekniğine vurgu yapılır.

Cezvede kısık ateşte posasıyla birlikte pişirilen kahve, Türk kahvesidir. Bu kahvenin sunulduğu küçük fincanlar, köpüklü yapısı, telvesi ile birlikte ikram edilen tek kahve türü olması ve kokusu onu diğer kahve çeşitlerinden bariz bir şekilde ayırır.

Espresso gibi küçük porsiyonlarda servis edilmesine rağmen, espresso kahvenin aksine içimi uzun solukludur. Espressodan daha ince öğütülür ve kahveler arasındaki en ince öğütme derecesine sahip kahve türüdür.

Öyle ki, Türk kahvesinin yapım ve sunum tekniği, Türk coğrafyasıyla sınırlı kalmamıştır. Dünya Kültür Mirası olarak tüm dünyaya yayılmıştır.

Türk kahvesinden bahsederken, mutlaka kullanılması gereken bir kahve çekirdeğinden bahsetmedik. Öyleyse Türk kahvesi yapımında hangi çekirdek kullanılır, buna bakalım.

Tercihinizi merak ediyoruz. Favori kahveniz hangisi?

Türk Kahvesi Yapımında Hangi Çekirdek Kullanılır?

Türk kahvesinin bir pişirme yöntemi olduğunu söyledik. Dolayısıyla çok ince öğütülen farklı kahve çekirdekleri Türk kahvesi demlemek için kullanılabilir.

Fakat ülkemizde Türk kahvesi için tercih edilen bazı kahve çekirdekleri vardır.

Türk Kahvesi İçin Hangi Çekirdek Tercih Edilir? Türkiye Kahveyi Nereden Alır?

Türk kahvesi çekirdeği nereden? Hazır olarak satılan öğütülmüş kahveler ya da Türk kahvesi için satılan çekirdek kahveler genellikle Brezilya kökenlidir. Rio Manas olarak adlandırılan bu çekirdek türü, Türk kahvesinin %90’ını oluşturur.

Eskiden beri esasen Yemen Mocha kahve çekirdekleri kullanılırdı. Fakat bunlar kaliteli olmasına rağmen pahalı bir alternatifti. Günümüzde ise bunun yerine daha ucuz olan Rio Manas kahvesinin yoğunluğu artırıldı.

Türk kahvesi çekirdeği nereden gelir?

Brezilya Rio Manas Kahve Çekirdeği

Türk kahvesi yapımında hangi çekirdek kullanılır sorusunun cevabı, Rio Manas kahvesi dedik. Peki bu kahvenin özellikleri ne? Neden bu kadar büyük bir kahve endüstrisinin içinde, bu kadar önemli bir kültür için tercih edildi?

Adından da anlaşılacağı gibi Brezilya’nın Rio Manas bölgesinde yetiştirilir. 800-1500 m  irtifada yetişen bu çekirdek Arabica türüdür.

Rio Manas kahvesinin en temel özelliği, yetiştirildiği topraklardan kaynaklanan şekilde iyot defekti taşımasıdır. Bunun sonucu olarak da kahve biraz ekşi ve acı olur.

Bunun dışında orta derecede gövdeli, tatlı ve fındıksı aromalara da sahiptir. İçerisinde çikolata ve karamel notaları barındırır.

Her Çekirdekten Türk Kahvesi Olur Mu?

Pratik olarak her kahve çekirdeğinden Türk kahvesi yapılabilir. Fakat Türk kahvesinin alışılageldik bir tadı, kokusu ve aroması vardır. Bununla en çok uyuşan çekirdek günümüzde Rio Manas çekirdeğidir.

Fakat, Türk kahvesi yaparken farklı kahve çekirdeklerini denemek isteyenler için, kaliteli ve yöresel kahve çekirdekleri de vardır. Bu çekirdekler, alışılmıştan farklı tatlar sunabilse de, Türk kahvesinin kalitesini ve alınan zevki büyük oranda artırmaktadır.

Türk kahvesi için hangi çekirdek

Etiyopya Kahvesi

Türk kahvesi yaparken kullanabileceğiniz kahve çekirdeği çeşitlerinden ilki, Etiyopya kahveleri. Bu kahvelerin özellikleri bölgesel olarak değişse de genellikle tadı yumuşak ve hafiftir. Kahvede meyveli ve çiçeksi notalar alınır, narenciye tatları baskındır.

Türk kahvesi, demleme tekniği dolayısıyla dengesiz tadımlara sıkça neden olabilir. Etiyopya menşeili kahveler bunu önlemenize yardımcı olabilir.

Yemen Mocha Kahvesi

Türk kahvesinin çok önceden Yemen’in Mocha bölgesinden gelen çekirdeklerle yapıldığını söylemiştik. Bu kahve çeşitleri doğal olarak baharat ve çikolata notalarına sahiptir.

Arabica çeşidi olan bu kahveler günümüzde biraz daha pahalı olsa da, yoğun bir kıvama sahip olduğu için Türk kahvesinde kullanmak için iyi bir tercihtir.

Kolombiya Kahvesi

Türk kahvesi için uygun olan kaliteli kahve çekirdeklerinden biri de Kolombiya kahvesi. Orta gövdeli olan bu kahveler, daha pürüzsüz notalara ve kolay içime sahiptir.

Özellikle acı Türk kahvesi yerine daha yumuşak bir kahve içmek isteyenler tarafından tercih edilir.

Türk Kahvesi Çekirdeği İle Filtre Kahve Çekirdeği Aynı Mı?

Filtre kahve çekirdeği ile Türk kahvesi çekirdeği aynı mı? Türk kahvesi ya da filtre kahve için kullanılan çekirdeklerin farkları sadece deneyimlemek istediğiniz kahve tadından kaynaklanır. Yani, Türk kahvesi çekirdeği ile filtre kahve çekirdeği aynı olabilir, farklı da olabilir.

Filtre kahve, demleme yönteminden dolayı daha acı ve sert bir kahvedir. Türk kahvesinde, özellikle üzerindeki köpüğü, kahvenin acı tadını yumuşatır ve tatlı notaları ortaya çıkarır.

Dolayısıyla filtre kahve için daha tatlı, yumuşak kahve çekirdekleri tercih edilebilirken, Türk kahvesi için biraz daha acı, çikolata notalı kahveler tercih edilebilir.

Yine de, filtre kahve ile Türk kahvesi arasındaki farkı oluşturan asıl şey kullanılan çekirdeğin türü değil, demleme yöntemi ve her iki kahve de aynı tür çekirdekler kullanılarak yapılabilir.

Türk kahvesi çekirdeği nereden

Türk Kahvesi Hangi Çekirdek Öğütme Boyutunda Öğütülür?

Türk kahvesi yapmak için kullanılacak olan çekirdekler, ekstra ince öğütülmeli, pudra gibi, un gibi toz şeklinde görünmelidir. Kahve öğütmek için kahve değirmeni kullanılabileceği gibi, dibek, havan gibi daha manuel ve geleneksel yöntemler de kullanılabilir.

Fakat Türk kahvesinin pudra kıvamına gelirken kahve çekirdeğinin doğasında bulunan yağların daha fazla açığa çıkması gerekir. Havan gibi araçlar, kahveyi vurarak ya da ezerek öğüttüğü için, içeriğindeki yağlar öğütme işlemi sırasında dışarı çıkabilir.

Fakat ülkemizde Türk kahvesi için çekirdek kahve öğütürken, genellikle elektrikli öğütücüler kullanılır ve bunlar da genellikle bıçaklı ya da çapaklı öğütücülerdir. Dolayısıyla Türk kahvesinin geleneksel lezzetinin yakalanabilmesi için bunlar yerine havan ya da dibek kullanılabilir.

En iyi Türk kahvesi çekirdeği, sadece kaliteli, iyi öğütülmüş kahve değildir. Aynı zamanda kahvenin de taze olması gerekir. Ne kadar kaliteli, pahalı çekirdek olursa olsun, bayatlamışsa, iyi bir Türk kahvesi içmeniz mümkün değildir.

Türk kahvesi yapımında hangi çekirdek kullanılır, Türk kahvesi çekirdeği nereden gelir gibi soruların cevaplarını bu yazımızda vermeye çalıştık. Sorularınız ve yorumlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
Çekirdek

Çapak ve Bıçaklı Kahve Değirmeni Arasındaki Farklar

Kahvenin lezzetini, ağaçtan fincana gelene kadar etkileyen birçok önemli aşama var. Toplama, kurutma ve işleme yöntemi, kavurma, de-gassing, öğütme gibi adımların değişiklik…
ÇekirdekTürk Kahvesi

Yemen Mocha Çekirdeği ve Türk Kahvesi

Yemen Mocha çekirdeği dünyaya yayılan ilk kahve türü, aynı zamanda kadim Türk kahvesinin tarihteki esas çekirdeği. Yani tarihi kayıtlara, reçetelerde Türk kahvesi…
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir