Türk kahvesi yaparken karşılaşılan sorunlardan biri kahvenin kahvenin kıvamı. Özellikle görünümü ve kokusu ile insanı cezbeden Türk kahvesi neden su gibi oluyor?
Tarifi uygularken uygulanan bazı yanlış adımlar buna neden olabilir. Bu sorunun nedenini ve çözümünü bu yazımızda verdik. Keyifli okumlar!
Türk Kahvesi Neden Su Gibi Oluyor?
Türk kahvesinin en güzel hali, buram buram kokan, köpüğüyle göz dolduran, kıvamıyla damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakan hali.
Daha önceki yazılarımızda Türk kahvesinin ölçüsünden ve köpüklü bir Türk kahvesi yapmanın püf noktalarından bahsetmiştik. Peki ya kıvamı? Türk kahvesi neden su gibi oluyor? O sevdiğimiz, koyu kıvamı tutturmanın yolları neler?
Temelde Türk kahvesinin su gibi olmasının birden fazla nedeni olabilir. Şimdi sırasıyla bunlara bakalım.
1. Kahveniz Bayat Olabilir
Türk kahvesi su gibi oluyorsa, kullandığınız kahve bayat olabilir. Kahve çekirdekleri kavrulduktan sonra 1 ay boyunca taze kalabilir. Fakat öğütüldüğünde bu süre 1 haftaya kadar düşer.
Dolayısıyla kullandığınız kahvenin kavrulma ve öğütülme süreleri çok önemlidir. Kahvenizin su gibi olmaması için bu süreleri takip etmeli, mümkünse kahve çekirdeklerini taze kavrulmuş halde satın alıp evde, demlemeden hemen önce kendiniz öğütmelisiniz.
2. Kahve Çekirdekleri Kalitesiz Olabilir
Türk kahvesi neden su gibi oluyor sorusunun bir diğer cevabı da kahve çekirdeklerinde yatıyor. Çünkü kullandığınız çekirdeklerin taze kavrulmuş ve öğütülmüş olması kadar, kaliteli çekirdekler olması da önemli.
İlk olarak; tercih ettiğiniz çekirdeklerin %100 Arabica türü çekirdekler olduğundan emin olun. Piyasada Türk kahvesi olarak öğütülmüş ve paketlenmiş halde satılan kahvelerin çoğu, Brezilya menşeili olan Rio Minas çekirdeklerinden üretiliyor.
Bu çekirdekler, Türk kahvesi için uygun olsa da esasında en kaliteli çekirdek türleri değil. Daha lezzetli ve kıvamlı bir kahve için daha kaliteli çekirdekleri kullanabilirsiniz. Bi’ Kahve Arası olarak nitelikli Türk kahvesi çekirdeği kullanmanızı öneriyoruz.
3. Kullandığınız Su Kalitesiz Olabilir
Kahve yaparken düşülen en büyük hatalardan biri, kullanılan suyu önemsememek hatta musluk suyu kullanmak.
Ülkemizde musluk suları çoğunlukla klorlanıyor. Dolayısıyla kahvede klorlu su kullanmak, içme suyu kullanmaktan farklı sonuçlar veriyor.
Klor, kahvenin aromalarını ortaya çıkarmasını engelliyor, aynı zamanda kahveye acı bir tat veriyor. Benzer şekilde bazı musluk suları kireçli de olabiliyor. Kireç de klor gibi kahvenin aromalarını baskılıyor, sert bir tat veriyor. Dolayısıyla kahve kıvam alamıyor ve su gibi bir dokusu oluyor.
Bunu önlemek için her zaman söylediğimiz yöntem, musluk suyu yerine içme suyu, arıtılmış su ya da şişelenmiş su kullanmak. Çünkü bu suların mineral değerleri kahve için uygun ve kahvenin aromasının ortaya çıkmasını engelleyecek etkenleri barındırmıyor.
4. Kahve-Su Oranı Yanlış Olabilir
Türk kahvesi neden su gibi oluyor sorununun nedenlerinden biri de kahve-su oranı.
Klasik bir fincan (70-90 ml) için ideal kahve miktarı 1 tatlı kaşığı ya da 7-8 gramdır. Eğer bundan daha az miktarda kahve koyarsanız, yeterli ekstraksiyon gerçekleşemeyeceğinden kahve su gibi, kıvamsız olacaktır.
Türk kahvesi için ideal oran 1:10’dur. Yani, eğer 90 ml hacminde bir fincana Türk kahvesi yapacaksanız, 80 ml kadar su kullanacağınızdan yaklaşık 8 gram kahve eklemeniz gerekir. Dolayısıyla farklı fincan boyutlarına kahve yaparken de bu oranı korumanız gerekir.
5. Kahve Öğütme Derecesi Yanlış Olabilir
Türk kahvesi, kahve sektöründe en ince öğütülerek hazırlanan kahve çeşididir. Eğer kahveniz biraz kalın öğütülmüşse, su gibi olması normaldir.
Bunun nedeni de aslında kahve-su oranında olduğu gibi ekstraksiyon seviyesiyle alakalıdır. Kahve ne kadar ince öğütülürse, aynı sürede gerçekleşen ekstraksiyon miktarı o kadar artar. Kahveye o yoğun kıvamını veren de bu işlemin oldukça fazla olmasıdır.
Fakat kalın öğütülmüş kahvede, su ile temas eden kahve yüzeyi daha az olacağından, özütlenme de az olur. Bu da kahvenin kıvam almasını engeller.
6. Yeteri Kadar Pişmemiş Olabilir
Türk kahvesinin ortalama 2,5-3 dakika ateşte kalması gerekir. Bu aşamada ısınır, köpürür ve kaynama seviyesine kadar yükselir (ama kaynamaması gerektiğini hatırlatalım).
Fakat bu seviyeleri geçirmeden, yeteri kadar pişirilmeden kahveyi ocaktan almak, hem kıvamsız hem de köpüksüz olmasına neden olur. Çünkü kahve ısındıkça, özütlenme miktarı artar ve yoğunlaşır. Yeterli ısıya ulaşamaması bu durumu engeller.
7. Ekipman Kirli Olabilir
Türk kahvesi neden su gibi oluyor sorusuna verebileceğimiz son cevap, alakasız gibi görünse de ekipmanın kirli olmasında yatıyor.
Kahvenin kıvamının ekstraksiyon seviyesinden kaynaklandığını artık öğrendik. İşte kullandığınız cezvenin, kaşığın kirli olması, kullandığınız suyu da kirletir. Dolayısıyla kahvenin ekstraksiyon durumu da bundan olumsuz etkilenebilir.
Ekipmanın kirli olması en çok kahvenin tadında kendini belli eder. Lezzetsiz, hatta acı bir kahve ortaya çıkarabilir. Eğer gerçekten kalıntılar içeren bir ekipman kullanırsanız, bunun sonucu olarak kıvamsız kahve ile de karşılaşabilirsiniz.
Özetle;
Türk kahvesi neden su gibi oluyor sorusunun cevaplarını yukarıda verdik. Eğer bunları tek tek dener ve gerçek sorunun nerede olduğunu tespit edebilirseniz, kahvenizin gerçekten güzel kıvamlı ve lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.