Türk kahvesinin Türk kültüründeki yeri oldukça geniş. Türk kahvesi üzerine söylenmiş birçok söz, anlatılmış birçok hikaye ve uygulanan çeşit çeşit ritüeller var.
Peki geleneksel olarak Türk kahvesi nasıl içilir? Türk kahvesi içme adabı nedir? Beraber bakalım.
Türk Kahvesi Nasıl İçilir?
Özel günlere, dost sohbetlerine, misafirlere eşlik eden Türk kahvesinin içimi için uygulanan ve dikkat edilmesi gereken noktalar var.
Mesela kupada önümüze bir Türk kahvesi gelse şaşırabiliriz. Ya da sabah kahvaltının yanında birinin Türk kahvesi içtiğini görsek, farklı gelebilir.
İşte bunlar gibi, Türk kahvesinin ikramından sunumuna, pişirilmesinden tüketilmesine hatta içilme saatine kadar, geçmişten günümüze alışılagelmiş bazı gelenekler var.
Bunlar; Türk kahvesi içme adabı ya da Türk kahvesi içim ritüelleri olarak da biliniyor.
Şimdi, sırasıyla bunların ne olduğuna ve nasıl uygulandığına bakalım. Arasında daha önce duymadıklarınız olursa, bizimle de paylaşmayı unutmayın!
Bakır Cezve ve Fincan
Türk kahvesi nasıl içilir, buna geçmeden önce, hazırlanışı hakkında geleneksel yöntemlerden bahsedelim.
Türk kahvesi olarak dünyaya yayılan lezzetin orijinali bakır cezvelerde kısık ateşte pişirilerek yapılıyor. Ardından küçük kulplu fincanlara dökülerek yanında Türk lokumu ve bir bardak su ile ikram ediliyor.
Burada, kahvenin köpüklü görünmesi, buram buram kokması ve lezzetli olması çok önemli.
Yeri gelmişken; en iyi Türk kahvesi nasıl yapılır öğrenmek isterseniz, ilgili yazımıza da göz atabilirsiniz. Aynı zamanda Türk kahvesi fincanı nasıl olmalı adlı içeriğimize de bakabilirsiniz.
Türk Kahvesi Sade Mi İçilmeli?
Türk kahvesi nasıl içilir? Türk kahvesinin tadının en bariz şekilde alınabildiği hali sade hali.
Fakat pişirme tekniğinden dolayı, alışkın olmayanlar için biraz acı bir tada sahip olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla orta şekerli ya da şekerli tercih edenler olabilir.
Siz, kendiniz için nasıl daha iyi zevk alacağınızı düşünüyorsanız o şekilde kahvenizi demleyebilir ya da isteyebilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihinize bağlıdır.
Genellikle yanında bir ikramlıkla sunulan Türk kahvesi sade olarak yapılır.
Bunun nedeni, kahveyi içmeden önce yanında getirilen Türk lokumundan bir yudum alarak ağzı tatlandırmak ve ardından kahveyi yudumlamaktır. Böylece kahvenin acı tadı da bastırılmış olur.
Türk Kahvesi Direkt İçilir Mi?
En kaliteli kahve çekirdeklerinden öğütülen Türk kahvesini bol köpüklü olarak bakır cezvede ağır ağır pişirdiniz ve fincanlara bölüştürdünüz.
Yanına ikramlıkları da koyup servis ettiniz ya da size servis edildi. İlk aşamada yapmanız gereken şey beklemek.
Türk kahvesi piştiği ilk anda çok sıcak olur. Bu anda içmeye çalışmak, ağzınızın yanmasına neden olur. Dilinizdeki tat tomurcukları da zarar görebilir ve bu durumda da kahveden aldığınız tat olumsuz şekilde etkilenir.
Kahve piştikten sonra içmek için yaklaşık 3-4 dakika beklemek gerekir. Bu aşamada kahve içmek için uygun sıcaklığa gelir, telvesi iyice dibine oturur ve tadı keskinleşir.
Aynı zamanda bekleme süresince kokusunu da yaydığı için alacağınız keyif daha da artar.
Türk Kahvesi İle Su Nasıl İçilir? İlk Önce Kahve Mi İçilir Su Mu?
Su ile Türk kahvesi nasıl içilir sorusu, iki farklı cevabı olan bir konu. Suyun kahve yanında bazı görevleri var. Geleneksel yaklaşımda bu görev, misafirin açlık durumunu ev sahibine bildirmek üzerine.
Eskiden, kahve çok az bulunan ve genellikle özel günlerde çıkarılan ya da sadece misafire ikram edilen bir içecekmiş. Misafir geldiğinde bol köpüklü bir Türk kahvesi yapılır ve lokumu, suyu ile servis edilirmiş.
Misafir eğer kahveden önce suyu içerse bu, misafirin aç olduğu anlamına gelirmiş. Bunu gören ev sahibi de hemen yemek hazırlarmış. Fakat suyu kahveden sonra içerse, bu da misafirin karnının tok olduğu anlamına gelirmiş.
Günümüzde kahve yanındaki suyun diğer görevi ise, ağzı temizleyerek kahvenin tadının tam olarak alınmasını sağlamak.
Türk kahvesi genellikle yemeklerin ardından hem keyif vermesi hem de sindirimi kolaylaştırması için tüketilen bir içecek.
Dolayısıyla kahvenin yanında verilen su ile birkaç yudumda ağız temizlenir ve yemekten kalan tatlar giderilir. Ardından da kahve içilir.
Aynı zamanda kahveden sonra bir şey tüketmediğinizde kahvenin tadı damağınızda kalır ve hoş bir bitiş olur.
Bi’Kahve Arası olarak, konuyu şuraya bağlayabiliriz; eğer kafe ya da restoran gibi bir yerde kahve içiyorsanız, suyu kahveden önce içebilirsiniz.
Fakat bir misafirlikte size kahve ikram edildiyse, suyu kahveden önce mi yoksa sonra mı içeceğinizi iyice düşünmelisiniz.
Koklama ve İlk Yudum
Kahveyi içemeye başlamadan önce kahveyi koklamalısınız. Böylece alacağınız lezzeti koku duyunuzla da destekleyebilirsiniz. Ardından, ilk yudumu yavaşça alabilirsiniz.
Kahve Neden Höpürdeterek İçilir?
İçecekleri höpürdeterek içmek, Türk kültüründe kaba sayılabilen bir hareket. Fakat kahve köpüğü, etrafı rahatsız etmeyecek derecede höpürdeterek içilir. Özellikle ilk yudumu böyle almalısınız.
Peki, höpürdeterek Türk kahvesi nasıl içilir? Bunun için ilk yudumu alırken nefesinizi sesli bir şekilde çekerek kahveyi küçük bir şekilde yudumlayın. Kahvenin çektiğiniz nefesle birlikte tüm damağınıza yayıldığını hissetmelisiniz.
Bunu yapmanın aslında birkaç farklı nedeni var. İlk nedeni, kahvenin sıcaklığı. Her ne kadar beklesek de, ilk yudumda kahve sıcak olacaktır.
Kahvenin üzerindeki köpük tabakası kısmi bir ısı yalıtımı görevi görür. Bu nedenle ilk yudumda ağzınızın yanmaması için hafifçe höpürdeterek içmelisiniz.
Höpürdeterek içemenin bir nedeni de, kahveyi içerken duyma yetisini de alınan zevkin içerisine eklemek. Höpürdeterek içtiğiniz kahve, daha tadını almadan sizde iyi izlenimler bırakır.
Son neden ise daha bilimsel. Baristalar ve kahve tadım uzmanları, kahveyi höpürdeterek içmenin kahvenin tadını daha net almanıza yardımcı olduğunu söylüyor.
Höpürdetirken kahve ile birlikte alınan oksijen, kahvenin zengin lezzetlerini daha da ortaya çıkarıyor ve bir anda aldığınız kahve yudumunun tüm dilinize ve damağınıza yayılmasını sağlıyor.
Bu da, özellikle ilk tadım için kahvenin kalitesine ve lezzetine karar vermede oldukça başarılı bir yöntem. Bu sayede dilin tüm tat tomurcukları ve tat bölgeleri kahveyle iyi bir şekilde temas edebiliyor ve analiz yapabiliyor.
Türk Kahvesi Kaç Yudumda İçilir?
Türk kahvesini içme zevkinize göre istediğiniz kadar yudumda içebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, Türk kahvesinin hızlı içilen bir içecek olmaması. Yavaş yavaş, yudum yudum içilir.
İlk yudumda kahve ile tanışırsınız. Tadı nasıl, iyi mi, kötü mü, kafanızda bir cevap oluşur. İkinci yudumda alışırsınız ve artık tatları daha net alırsınız.
Bundan sonra ise kahvenizi keyifle içebilir, içme süresini istediğiniz şekilde uzatıp kısaltabilirsiniz.
Sadece, soğuduğunda tadının da kaçtığını unutmayın!
Kahveden Sonra Su İçilir Mi?
Kahvenin tadının damağınızda kalmasını isterseniz, kahveden sonra su içmeyin. Fakat kahve ile birlikte su tüketmenin sağlığa faydaları oldukça fazladır.
Dilerseniz, kahvenin tadını bir miktar yok etmek ve kahve telvelerinin ağzınızdan temizlenmesi için kahveden sonra birkaç yudum su içebilirsiniz.
Kahve Kahvaltıdan Önce Mi Sonra Mı İçilir? En Son Saat Kaçta Kahve İçilir?
Türk kahvesi geleneksel olarak kahvaltıdan sonra içilir. Hatta kahvaltı kelimesi de “kahve altı” kelimesinden türemiş ve kahve ile günlük hayatın bir parçası haline gelmiştir.
Gün içinde ise kahvenin yemeklerden sonra içilmesi önerilir. Çünkü Türk kahvesinin faydaları arasında, sindirimi kolaylaştırması, hazımsızlığı gidermesi vardır.
Genellikle akşam yemeklerinden sonra ve yatmadan önce Türk kahvesi içilmemesi önerilir. İçilmesi halinde uyku ve sinir problemleri baş gösterebilir.