Mardin’in geleneksel lezzetlerinden biri Süryani kahvesi. Sunumu Türk kahvesi gibi görünse de, tadı ve pişirilme tarzı oldukça farklı.
Bu özel ve yöresel lezzetin detaylarına geçmeden önce, Geleneksel Türk Kahvesi Çeşitleri yazımıza bir göz atmak isteyebilirsiniz.
Türk kahvesi, Türk kültür ve geleneğinin vazgeçilemez bir parçası. Hatta bugün, ülke sınırlarını da aşıp, evrensel değerler arasında sayılan bir lezzet.
Türk topraklarında asırlardır bulunmasının bir getirisi olarak, gittiği yöreye, coğrafyaya göre de şekillenmiş ve gelişmiş. Böylece ortaya yeni lezzetler, farklı tatlar çıkmış. Bunlardan biri de, Mardin kahvesi olmuş.
Süryani Kahvesi (Mardin Kahvesi)
Mardin yöresine ait olan ve Mardin kahvesi olarak da bilinen Süryani kahve aslında kakuleli Türk kahvesi. Farkı, aromasından ve Türk kahvesinden daha uzun süren pişirme yönteminden geliyor.
Mardin kahvesi, uzun uzun kısık ateşte kaynatılıyor. Kaynadıkça kakulenin aroması çıkıyor ve kahve sert bir hal alıyor. Aynı zamanda ortaya çıkan kahve Türk kahvesine oranda çok daha az miktarda köpük içeriyor.
Mardin kahvesi için çifte kavrulmuş Arabica kahve çekirdekleri kullanılıyor. Bu çekirdekler aynı Türk kahvesinde olduğu gibi ince öğütülüyor ve öğütme sırasında içerisine kakule katılıyor.
Ortaya Türk kahvesinden çok daha yoğun lezzetli ve sert bir kahve çıkıyor. Mardin kahvesi de Türk kahvesi gibi küçük fincanlarda su ile ikram ediliyor.
Süryani Kahvesi İçindekiler – Süryani Kahvesi Özellikleri
Mardin kahvesi, Brezilya’nın dağlık bölgelerinde Arabica çekirdeklerinden yetişen Özel Dağ Kahvesinin çifte kavrulmasıyla üretiliyor. Aynı zamanda içerisinde kakule bitkisinin tohumu bulunuyor.
Çifte kavrulmuş çekirdekler, kahveye oldukça acı bir tat veriyor. Bir de içerisinde bulunan kakule tohumu, bu acı tadı daha da artırıyor.
Kakule, kendisi oldukça yoğun ve kokulu bir baharat türü. Bu bitkinin tohumları çifte kavrulmuş kahve çekirdekleri ile birleştiğinde ortaya ekstra acı, yoğun aromalı ve kokulu bir kahve çıkıyor.
Süryani Kahvesi Nasıl Pişirilir?
Mardin kahvesinin kahve telvesi, özel olarak satılıyor. Kahve satış noktalarından alabileceğiniz bu kahveyi, evde Türk kahvesi pişirir gibi pişirebilirsiniz. Aynı zamanda kahvenizin içerisine kakule ekleyerek de bu lezzetin benzerini deneyebilirsiniz.
Malzemeler (2 Kişilik)
- 2 tatlı kaşığı Mardin kahvesi
- 3 fincan dolusu su (kaynarken suyun bir kısmı buharlaşacak)
- Cezve
- Ocak
- Çay kaşığı
- Şeker (tercihe göre)
Süryani Kahvesi Tarifi
- Kahveyi, suyu ve şekeri cezveye koyarak iyice karıştırın.
- Kahveyi kısık ateşte yavaş yavaş pişirin. Kaynayana kadar karıştırmaya devam edin.
- Kaynadıktan sonra bir süre daha kaynatın ve tam aromasını almasını bekleyin. Pişirme işlemi sonlanana kadar karıştırmayı bırakmayın.
- Kaynadıktan sonra fincanlara paylaştırarak servis edin.
Süryani Kahvesi Faydaları
- Mardin kahvesinin içerisinde bulunan kakule tohumu, mide bulantısını önlüyor ve sindirime yardımcı oluyor.
- İştahsızlık yaşayanlara öneriliyor ve iştah açıyor.
- Kakule aynı zamanda ağız kokusunun giderilmesinde yardımcı oluyor.
- Kakulenin bir diğer faydası da tiroitlerin çalışmasına yardımcı olması.
SSS
Mardin’in meşhur kahvesi hakkında insanların merak ettiği ve sıkça sorulan sorulara bakalım.
Süryani Kahvesi Acı Mı?
Çifte kavrulmuş özel bir kahveden üretildiği için normal Türk kahvesinden daha acı bir kahve. Sert ve acı kahve sevenlerin deneyebileceği bir lezzet.
Süryani Kahvesi Neyden Yapılır?
Özel kahve çekirdekleri ve baharattan yapılır. Bu kahvede kullanılan çekirdekler, genelde Brezilya’dan temin edilir ve Arabica cinsi çekirdeklerdir. Normal kahve çekirdeklerinden farklı olarak çifte kavrulmuş olurlar.
Süryani Kahvesinin İçinde Ne Var?
Bu kahvenin içerisinde, öğütülmüş kahve çekirdeklerinden başka kakule tohumu var. Bu baharat aslında kahveye ekstra bir acılık ve farklı bir aroma veriyor.
Süryani Kahvesi Nasıl Yapılır?
Bu kahve, hazır bir karışım olarak satılır. Toz halinde olan karışım, yukarıda da tarifi verildiği gibi, Türk kahvesine benzer şekilde pişirilir ve servis edilir.
Özetle;
Süryani ya da Mardin kahvesi, Mardin yöresine ait olsa da sınırları il dışına çıkmış, yöresel Türk kahvesi çeşitlerinden biri.
Çifte kavrulmuş kaliteli Arabica kahve çekirdeklerinin kakule baharatı ile karıştırılması ile üretiliyor. hem ekstra kavrulmuş çekirdekler hem de bu aromalı baharat birleşince ortaya oldukça acı ve yoğun bir kahve çıkıyor.
Klasik Türk kahvesi gibi pişirilse ve günümüzde evlerimize kadar gelebiliyor olsa da, Bu lezzetin en orijinal halinin yöresinde, Mardin topraklarında tadılması gerektiğine inanıyoruz.