Portekiz, kahvenin üretilmediği fakat sevilerek tüketildiği ülkelerden biri. Bu kültürün bir parçası olarak da birkaç farklı Portekiz kahvesi türü ortaya çıkmış.
Öyle ki, bildiğimiz Espresso, Americano ya da Latte burada farklı isimlerle yeniden adlandırılmış ve minik dokunuşlarla daha yerel hale getirilmiş.
Portekiz Kahvesi Tarihi
Portekiz, tarihte kahvenin Avrupa’ya gelmesinde kritik bir rol oynadı. 1700’lü yılların ilk yarısında, Portekizliler kahve çekirdeklerini ilk kez Francisco de Melo Palheta isimli bir asker sayesinde keşfettiler.
Bu dönemde, Portekiz’in Brezilya başta olmak üzere Hindistan, Afrika ve Amerika bölgelerinde kolonileri bulunuyordu. Portekiz’in bazı diplomatik hareketlerinin ardından kahve çekirdekleri Brezilya’da yetiştirilmeye başlandı.
Üretilen çekirdekler ise Portekiz’de işlendi ve dağıtıldı. O günden beri Brezilya, dünyanın en büyük kahve üreticilerinden biri konumunda.
18. yüzyılda Lizbon ve Porto gibi şehirlerde kafeler açıldı ve bu alışkanlık tüm ülkeye bir gelenek ve yaşam tarzı olarak yayıldı.
Portekiz Kahvesi Türleri
Kahve kültürü Portekiz için değerli ve önemli. Genel olarak buradaki kahveler Arabica ve Robusta kahvelerinin karışımından yapılıyor.
Çekirdekler daha yavaş bir şekilde kavruluyor ve böylece Portekiz kahvesi ağızda daha kremalı, kalın bir his bırakıyor. Aynı zamanda asiditesi de daha az. Bu kadar yoğun kahve tüketildiği için genelde Portekiz kahvelerinin yanında su da isteniyor.
Portekiz kahvesi çeşitleri arasında geleneksel olarak servis edilen 3 kahve bulunuyor: Galão, Bica ve Garoto.
Bunların yanında farklı tariflerle yapılan birkaç farklı çeşit Portekiz kahvesi daha bulunuyor. Tüm kahvelerin ortak noktası ise çok koyu ve çok acı olması.
Galão
Çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi Portekiz’de de insanlar demlenmiş kahve yerine çoğunlukla Espresso içiyorlar. Bu noktada da devreye Galão giriyor.
Galão, aslında Latte’nin Portekiz versiyonu. Aynı zamanda ülkenin geleneksel kahvesi.
1 ölçü Espresso ve 2-3 ölçü buharda pişirilmiş süt ile yapılıyor. Uzun, cam bir bardakta servis ediliyor. Çoğunlukla yanında Portekiz’in meşhur tartı olan “pastel de nata” ile servis ediliyor.
Bica
Bir İtalyan kahvesi olan Lungo’nun farklı bir muadili Bica kahve. Galão ile birlikte Portekiz’de en çok tüketilen kahveler arasında.
Espresso’ya benzese de kavurma yöntemi İtalyan kahvelerine göre daha hafif. Bu nedenle daha yumuşak bir tada sahip. Normal espresso kahve, biraz daha fazla su kullanılarak hazırlanıyor ve ortaya Bica kahve çıkıyor.
Bica kahve, bir nevi Portekiz’in Espresso’su. Portekiz’in hemen hemen tüm bölgelerinde tüketilen yaygın ve popüler bir kahve.
Bölgesel olarak Um Cafe ya da Cimbalino isimleriyle de anılıyor. Espresso servis etmek için kullanılan “demitasse” ismindeki fincanlarda servis ediliyor.
Bica adı ise kahvenin akış şeklinden geliyor. Portekizce’de “bica” çeşme, musluk ya da su kaynağı anlamına geliyor. Espresso makinesinden bardağa akan kahve de buna benzetildiği için bu kahve “Bica” olarak isimlendirilmiş.
Garoto
Espresso fincanında servis edilen kahvenin yarısı süt yarısı da Espresso kahvesinden oluşuyor.
Bica Cheia
Cafe Cheio olarak da bilinen bu kahve, Portekiz Espresso kahvesinin biraz daha sulandırılmış versiyonu. Espresso fincanı, yarısına kadar dolduruluyor ve diğer yarısı sıcak su ile tamamlanıyor.
Carioca
Carioca hafif bir Espresso kahve aslında. Portekiz’de genelde geceleri ve yemekten sonra, çok fazla kafein tüketmek istenmediği için tercih ediliyor. Servis edilen kahve, aslında Espresso makinesinde aynı kahve ile demlenen ikinci kahve.
Abatanado
Americano sevenler için ilgi çekebilecek bir Portekiz kahvesi Abatanado. Çay fincanlarına benzeyen orta büyüklükteki fincanlarda servis edilen kahve, tat olarak Americano’ya çok yakın.
Pingado
Bir damla süt ile servis edilen Espresso, Portekiz kahveleri arasında Pingado olarak biliniyor.
Meia de leite
Abatanado’nun servis edildiği fincanlarda servis edilen, yarı yarıya süt ve kahve ile yapılan bir içecek. “Meia de Leite” kelimesi de “yarım bardak süt” anlamına geliyor.
Son Söz Olarak;
Portekiz’de kahve kültürü o kadar gelişmiş ve farklı ki, isteyeceğiniz kahvenin yüzde kaçının kahve olduğundan bardağın boyutuna kadar her türlü ayrıntıyı sormak çok doğal.
İstediğiniz kahveyi, en ince noktalarına kadar belirterek sipariş verebiliyorsunuz.
İnsanlar kahveyi o kadar hayatının içine almış ki, güne kahve içmeden başlayanların sayısı çok az. İngilizler için çay ne ise, Portekizliler için de kahve o demek.