Portakal kabuğunda Türk kahvesi, özellikle kış aylarının merak edilen ve sevilen tariflerinden. Fakat yapması da bir o kadar dikkat istiyor.
Portakal kabuğu ile Türk kahvesi nasıl yapılır, gelin beraber bakalım.
Türk Kahvesi
Türk kahvesi, telvesi ile ikram edilen tek kahve çeşidi. Aynı zamanda adını da Türkler tarafından icat edilen ve kullanılan pişirme yönteminden alıyor.
Fakat farklı lezzetler denemek, kahvede farklı aromalar tatmak isteyenler, kahvenin içerisine farklı baharatlar, aromalar katmaya, pişirme tekniğinde değişiklikler yapmaya başlıyor.
Buna örnek olarak tarçınlı Türk kahvesi, damla sakızlı Türk kahvesi, fincanda pişen Türk kahvesi verilebilir.
Son zamanlarda bu örneklere yeni bir tane eklendi ve keşfedildiği günden itibaren popüler olmaya başladı: Portakal kabuğunda Türk kahvesi.
Portakal içinde Türk kahvesi tarifinde kahve, içi oyulan portakal kabuğunun içerisinde pişiyor.
Bu farklı pişirme tekniğinden dolayı kahvenin içerisine portakal aroması ve kokusu siniyor. Böylece Türk kahvesi deneyimi bambaşka bir boyuta taşınıyor.
Portakal Kabuğunda Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
Portakallı Türk kahvesi nasıl yapılır? Bu farklı aromalı, yapımı oldukça ilginç olan kahvenin tarifine geçmeden önce malzemelerini hazırlayalım.
1 Kişilik
- 1 adet portakal
- 2 çay kaşığı Türk kahvesi
- Şeker (isteğe göre)
- 1 fincan dolusu su
Portakal Kabuğunda Türk Kahvesi Tarifi
Son zamanların trend kahvelerinden biri olan portakal kabuğunda kahve tarifinde ilk olarak portakaldan hazneyi yapın.
Portakallı kahve yapımı için bir portakalın başını küçük bir miktarda kesin. Ardından kabuğunu delmeden ve zedelemeden içerisindeki portakalı çıkarın. Portakalın sadece kabuğu kalmalı.
Bir ipucu verelim; portakal kasenizi oymak için keserken, dalın portakala bağlandığı taraftan kesin. Aksi halde bu kısım, pişirirken alta gelir ve kahvenin sızmasına neden olabilir.
Ardından hazırladığınız portakal kahve kasesinin içerisine 2 çay kaşığı ya da 1 tatlı kaşığı Türk kahvesini, suyu ve isteğe göre şekeri koyun. Bir kaşıkla güzelce karıştırın.
Ardından portakalı en küçük gözlü ocağa yerleştirin. Ocağı kısık bir şekilde açın ve kahvenin pişmesini bekleyin.
Kahveniz kabarmaya başladığında kaşıkla köpüğünü alın ve fincana koyun. Tamamen köpürdüğünde altını kapatın.
Bir el bezi yardımıyla portakal kasesini alın ve kahveyi fincanın içine dökün. Fakat portakal kasesi aşırı sıcak olabilir, muhtemelen alt kısmı da ısıdan dolayı kararmış olacaktır. Bu yüzden dikkatli olun.
Kahvenizi yudumladığınızda enfes portakal aromasını hissedebilirsiniz. Afiyet olsun!
Deneyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Portakalın içi temizlenirken, yenilen meyve kısımlarından tamamen arındırılmalıdır. Aksi halde Türk kahvesinin kendi aromasını alamayacak kadar çok portakal aroması oluşabilir.
Aynı zamanda ısı ile birlikte bu kalıntı meyveler kötü, acımsı bir tat oluşturabilir.
Kahveyi ocakta pişirirken portakal kabuğundan çeşitli çıtırtılar duyabilirsiniz. Hatta bazı minik asit patlamaları da olabilir. Bunlar normaldir, portakalın sıvı dolu gözenekleri minik patlamalar yapabilir.
Fakat bunlar üzerinize sıçrayacak şekilde ise hemen ocağı kapatın ve kahveyi bir bez yardımıyla ocaktan alın.
Portakalda kahve yaparken, portakalın doğal şekli gereği, tabanı düz değildir. Dolayısıyla ocağa bir cezve gibi oturmaz. Bu da çeşitli kazalara yol açabilir. Dikkatli olunmalıdır.
Bir meyve kabuğu olduğundan, cezve kadar çabuk ısınmaz. Bu da kahvenin daha uzun sürede pişmesi anlamına gelir.
Yine bir meyve kabuğu olduğu için, kolay yanmaz izlenimi verebilir fakat bunun tam tersi, çabuk yanma potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla kahve kısık ateşte pişirilmelidir.
Yanma riskini azaltmak için altına birkaç kat katlanmış alüminyum folyo koyabilirsiniz. Bu işlem, portakalın ocağa oturmasını da kolaylaştırır ve dökülme ihtimalini düşürür.
Şeklinden dolayı kahve piştikten sonra tutmak oldukça zordur. Bu nedenle ocak kapatıldıktan sonra ocaktan alınmalı ve mutlaka bir bez ya da ısıya dayanıklı eldiven ile tutulmalıdır.
Her bir portakal kabuğu, 1 kez ateşe konulabilir. Tekrar tekrar kahve yapımı için uygun değildir.
Dolayısıyla portakal kabuğunda kahve yapmak istediğiniz her seferde yeni bir portakalı oymanız ve onu kullanmanız gerekir.
Portakal kabukları kahve yapımı sırasında ateşle doğrudan temas ettiği için bir miktar yanar. Dolayısıyla kahve yapımından sonra herhangi bir yiyecek içerisinde kullanıma uygun değildir.
Kullanımı, sağlık açısından kötü sonuçlar doğurabilir.
Özetle;
Portakal kabuğunda Türk kahvesi nasıl yapılır, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir öğrendik.
Malzemeler, her evde bulunabilen, elde etmesi kolay şeylerdir. Yapılışı da, birkaç noktaya dikkat ettikten ve pratik yaptıktan sonra oldukça kolaydır.
Sonuç olarak ortaya mükemmel aromalı, hoş meyve kokulu, farklı bir Türk kahvesi çeşidi çıkar.
Özellikle farklı tarifler denemeyi tercih edenler, Türk kahvesi ile aromaları karıştırmayı sevenler için mutlaka denenmesi gereken bir yöntem ve tarif.
Öneri Yazı: Filtre Kahve Çeşitleri ve Özellikleri