Moka Pot’un kullanımı basit olmasına rağmen, kullanan insanlardan çoğu ilk denemelerde kötü bir kahve ortaya çıktığını söylüyor. Bunun nedeni, aslında kullanımının pratik gerektirmesi.
Moka Pot Kullanmak İçin İpuçları
Aşağıda vereceğimiz ipuçları ile Moka Pot kullanımında lezzetli kahveler yapabilirsiniz. Hazırsanız, başlayalım.
1. Filtre Sepetini Düzeltin
Filtre sepetini kahve ile doldurduktan sonra, aynı espresso‘da olduğu gibi sepetteki kahveyi düz bir zemin olana kadar uğraşmak önemli.
Öğüttüğünüz kahveyi filtre sepetine koyduktan sonra, kenarlarına hafifçe vurarak partiküllerin sepet içerisine yerleşmesini ve eşit bir şekilde yayılmasını sağlayın.
2. Kahveyi Sıkıştırmayın
Moka Pot ile kahve yapmanın espresso yapmaktan farklı yanı, kahve sepetinin içerisine konulan kahvenin sıkıştırılmamasıdır. Tam tersi, kahveyi potun sepetine sıkıştırmak, Moka Pot patlamasına neden olabilir!
Kahveyi sepete sıkıştırmak, suyun kahvenin içerisinden geçmesini zorlaştırır. Bunun nedeni, espresso’da olduğu kadar yüksek bir basınç uygulanmamasıdır.
Sonuç olarak; kahve demlenmeden su emniyet valfinden çıkabilir ya da makinenin patlamasına neden olur. Bu da ciddi sorunlara yol açabilir.
3. Kahveyi Çok İnce Öğütmeyin
Kahvenin patlamasına neden olabilecek bir diğer durum da kahvenin çok ince öğütülmüş olmasıdır. Aşırı ince kahve, filtreyi tıkayabilir. Bu durumda biriken buhar emniyet valfinden çıkabilir ve kahve demlenmez. Ya da kahvenin içinden geçmeye çalışırken patlama yaşanabilir.
Bunu önlemek için kahvenizi orta-ince derecede öğütmelisiniz, sadece ince değil. Bu durumda kahve partikülleri kalın tuz ya da sahil kumu gibi görünmelidir.
4. Soğuk Su Değil Kaynar Su Kullanın
Moka Pot’un içerisine en başta soğuk su yerine kaynama derecesinde sıcak su koyun.
Eğer soğuk su koyarsanız, suyunuz kaynayana kadar kahve telveleri ısınan metalin üzerinde, henüz demlenmeden yanabilir. Bu da kahvenin lezzetinde kötü yönde büyük bir fark yaratır.
Fakat kaynar su kullanırsanız, hem daha hızlı bir demleme yapabilirsiniz hem de kahveniz yanmadan demleme işlemi başlamış olur.
Fakat kaynar su kullanırken dikkat etmeniz gereken nokta, potun parçalarını birbirine vidalarken bir havlu ya da bez kullanmaktır. Çünkü sıcak su, metali ısıtacağından yanıklara sebep olabilir.
5. Demleme İşlemi Tamamlandığında Soğuk Suya Tutun
Yukarıda, kahvenin demlemeye başlama süresini nasıl kontrol edeceğimizi söyledik. Benzer şekilde demleme bittiğinde de süreci tamamen durdurmak için bir aksiyon gerekir. Aksi halde aşırı derecede çekilmiş kahve fincanınıza kötü bir tat bırakabilir.
Bunun için haznedeki suyun bittiğini işaret eden ilk uğultuyu ya da tıslamayı duyduğunuzda ekipmanın altını buzlu suya daldırın. Böylece basıncı düşürerek aşırı ekstraksiyonu önleyebilirsiniz.
6. Bulaşık Makinesinde Yıkamayın
Moka Pot, genellikli alüminyumdan yapılır. Bulaşık makinesine alüminyum bir şey koymak, aslında o şeyin ömrünü kısaltmak demektir. Bulaşık makinesine konan Moka Pot kararma yapabilir, paslanabilir ve kullanılmaz hale gelebilir.
Hatta emniyet valfi devre dışı kalabilir. Bu da demleme esnasında tehlike yaratır.
Bunun yerine ekipmanınızı elde durulayın ve bulaşık deterjanı ile yumuşak bir şekilde yıkayın.
7. Kahve Telvesini Boşaltmak İçin Koninin Altından Üfleyin
Ekipman soğuduğunda ve yıkama zamanı geldiğinde filtre sepetindeki kahve telvesini boşaltmak için koninin dibinden üfleyin. Böylece tek parça halindeki kahve telvesinin düşmesini sağlayabilirsiniz.
Fakat hatırlatalım ki bu her zaman işleyen bir sistem değil. Bazen telvenin tamamı düşmediğinde kaşıkla sıyırmak zorunda kalabilirsiniz. Bunu yapmadan önce ekipmanın tamamen soğumuş olduğundan emin olmalısınız.
8. Orta Ateşte Pişirin
Cihazın içerisine sıcak su koyduktan sonra altındaki ateşi harlamak, hızlı bir kahve üretmek için cazip görünebilir fakat yanlıştır. Bu hareket, yanmış, acı bir kahveye neden olur. Çünkü su ile birlikte kahve de çok fazla ısınır, hatta yanar.
Bunun yerine cihazı orta ateşe koyun ve biraz daha yavaş demlenmesine izin verin. Böylece lezzeti yerinde, pürüzsüz ve daha az acı bir kahve elde edebilirsiniz.
9. Tahliye Valfini Aşmayın
Tahliye valfi hem bir güvenlik uyarısı, hem de daha iyi bir kahve için ideal noktadır.
Tahliye valfi, alt haznedeki su basıncı aşırı yükselirse açılır ve buharın dışarı çıkmasına izin vererek olası bir patlama durumunu önler. Eğer suyu bunu geçecek kadar doldurursanız, valfin işlevi bloke olur ve fazla buhar dışarı çıkamaz. Bu da patlama riskini beraberinde getirir.
10. Kauçuk Contanın Altını Temizleyin
Potta bulunan lastik bir çay kaşığı yardımıyla kolayca çıkarılabilir. Ekipmanı temizlerken bu parçayı da çıkarmalı, hem parçanın kendisini hem de altını iyice temizlemelisiniz.
Bu işlemi yapmamak, kahvenin genel tadını etkiler çünkü altında kahve kalıntıları olabilir. Hatta bu kalıntılar küflenmeye başlayabilir.
11. Sert Su Kullanıyorsanız, Kireç Çözücü De Kullanın
Kahve için önerilen su genelde içme suyu ya da arıtılmış sudur. Musluk suları klorlu olduğu için kahve yaparken tercih edilmez. Fakat bazı coğrafyalarda musluk suları, doğal kaynaklardan gelir. Bu sular klorlu olmasa da kireçli olabilir.
Zamanla ekipmanda biriken kireç, tahliye valfinin tıkanmasına yol açabilir. Bundan kahvenizin tadı da etkilenirken, patlama ihtimali de olur.
Bu nedenle eğer kireçli bir su kullanıyorsanız, zaman zaman ekipmanınızı bu kireçten arındırmak için kireç çözücü kullanın. Fakat bunu yaptıktan sonra da iyice duruladığınızdan emin olun.
12. Moka Pot’u Daima Tam Kapasitede Doldurun
Düzgün çalışmasını istiyorsanız Moka Pot’unuzun tüm kapasitesini kullanmanız gerekir. Yarım doldurma, yalnızca ortalamanın altında kahve almanıza neden olur çünkü bu durumda basınç düzgün çalışmaz. Kahve sepeti de yarıya kadar doluysa, kahve düzgün demlenmeyecektir.
Bu nedenle, yarım fincan kahve içmek istediğinizde de Moka Pot’u tamamen doldurarak kahve yapmalı ve bunun içerisinden sadece yarım fincanını almalısınız. Yarım fincanlık kahve demlemek, başarısız bir lezzetle sonuçlanır.
13. İlk Tıslamadan Sonra Ocaktan Alın
Demleme bittiğinde alt hazneyi soğutmaktan bahsetmiştik. Kapağı kapalı bir şekilde demleme yaparsanız, alttaki suyun bitmek üzere olduğunu bir tıslama ve fışkırma sesi ile anlayabilirsiniz. Bunu duyduğunuz an kahveyi ocaktan almalısınız.
Başka bir alternatif de, kahvenin dışarı akmaya başlamasını izleyebilmek için kapağı açık demlemek.
Kahve, Moka Pot’un kenarlarından köpükler halinde akmaya başladığında suyun bittiğini anlayabilirsiniz. Böylece hemen ocaktan almalı ve soğutma işlemini yapmalısınız. Aksi halde, kahvenin son kısmı ve en acı olan yanı da kahvenin içerisine girer.
14. Filtrelenmiş Su Kullanın
Musluk sularının klorlu olduğundan bahsetmiştik. Klor, hem kahvenin tadını acılaştırır hem de kendi aromasını baskılayarak açığa çıkmasını önler. Bu nedenle kahve yaparken musluk suları yerine filtrelenmiş su ya da şişelenmiş su kullanmalısınız.
15. Ekşi Bir Kahve İstemiyorsanız, Daha İnce Öğütün
Moka Pot espresso benzeri bir kahve ürettiği için, sade içildiğinde belli bir ekşiliğe eğilimli olabilir. Ustalıkla kavrulmuş kahve çekirdeklerinden gelen hoş bir greyfurt ekşiliği değil, hoş olmayan bir ekşilik gibi…
Ancak çözümü nispeten basittir, daha ince öğütülmüş bir kahve kullanabilirsiniz.
Eğer bir öğütücü kullanıyorsanız, ayarı düşürüp daha ince bir kahve ile tekrar deneyin. Böylece ekşi tatlardan kurtulabilirsiniz.
16. Acı Bir Kahve İstemiyorsanız, Daha Kalın Öğütün
Eğer Moka Pot’ta yaptığınız kahve size çok acı geliyorsa, öğütme boyutunu biraz kaba hale getirerek deneyin. Çünkü acı bir kahve, çok ince öğütülmüş anlamına gelir.
17. Sızdırıyorsa Yedek Conta Satın Alın
Valften su geliyorsa, alt haznenin çok dolu olduğu anlamına gelir, bu nedenle bir dahaki sefere biraz daha az su kullanın. Ancak iki bölme arasındaki bağlantıdan su geliyorsa, bu daha büyük bir sorundur.
İlk olarak, daha sıkı bir şekilde birbirine vidalamayı deneyin. Contayı temizlemeyi ya da tüm ekipmanı iyice temizlemeyi deneyin. Tüm bunların sonucunda sızdırmaya devam ediyorsa, plastik contayı değiştirin. Conta alırken cihazınıza uygun boyutta olanları seçmeyi unutmayın.
Özetle;
Yukarıda verdiğimiz 17 ipucu arasından Moka Pot kullanırken uygulayabileceğiniz en büyük 3 değişiklik; alt hazneye soğuk su yerine kaynar su koymak, orta ateşte pişirmek ve ilk tıslamada pişirmeyi durdurmaktır.
Bunları denediğinizde, yudumladığınız kahvenin nasıl değiştiğini hemen fark edebilirsiniz.
Sizin de önerdiğiniz tüyolar ve kullanım ipuçları varsa, yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.