Türk geleneğinin baştacı olan Türk kahvesinin en güzel hali bol köpüklü hali. Peki, bol köpüklü Türk kahvesi yapmanın sırları, püf noktaları neler? Köpüklü Türk kahvesi yapmak hakkında tüm soruları bu yazımızda cevapladık.
Türk kahvesi, Türkiye’de çaydan sonra en çok tüketilen içecek. Dolayısıyla yapacağınız kahvenin mükemmel bir lezzete, fazlaca köpük ile birlikte güzel bir görünüme sahip olmasını isteyebilirsiniz.
Bu nedenle, Türk kahvesi köpüklü nasıl yapılır, bunu cevaplamadan önce Türk kahvesi yapmanın püf noktaları yazımıza göz atabilirsiniz.
Şimdi, köpüklü Türk kahvesi nasıl pişirilir, püf noktaları nelerdir ona bakalım.
Bol Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır? Türk Kahvesi Nasıl Köpüklü Yapılır?
Bol köpüklü kahvenin sırrını tek bir yerde aramak yanlış olur. Çünkü bir kahvenin köpüklü olabilmesi için birden fazla etken vardır ve her birinin de ideal koşullarda sağlanması gerekir. Peki, Türk kahvesinin köpüklü olması için ne yapmalıyız? Cevaplara birlikte bakalım.
Kaliteli Ekipman
Cezvede köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır? Bunun için ilk olarak kaliteli ekipmanlara sahip olmalısınız. İsteğe göre bakır ya da çelik bir cezve tercih edebilirsiniz.
Çok ince bir cezve, kahvenin çok çabuk ısınmasına neden olur. Bu da, kahve köpüremeden pişmesi anlamına gelir.
Taze Kahve
Türk kahvesi nasıl köpüklü olur? İkinci cevap ise kahvenin kalitesinde yatıyor. Kahveniz hem kaliteli hem de taze olmalıdır. Köpürmeyen kahve, bayat kahvedir.
Aynı zamanda en taze deneyimi yaşamak için kahvenizi tüketmeden hemen önce öğütmelisiniz. Çünkü kahve çekirdekleri öğütüldüğü andan itibaren bayatlamaya başlar.
Kahvenin en tazesi, kahve çekirdeklerinin demlemeden hemen önce çekilmiş halidir.
Eğer öğütülmüş kahve alıyorsanız, bunu taze tutmak için hava almayan bir kap içerisinde, ısıdan, ışıktan ve nemden uzakta saklamalısınız.
İçme Suyu
Köpüklü türk kahvesi yapımında musluk suyu kullanılmamalıdır. Musluk suyu klor içerir. Bu, hem kahvenin tadını acılaştırır, hem de köpürmesine engel olur.
Bu nedenle kahveyi köpüklü yapmak istiyorsanız, içme suyu kullanmalısınız.
Soğuk Su
Türk kahvesi, geleneksel pişirme yöntemine göre soğuk su ile pişirilir. Bunun temel nedeni, kahvenin su ile daha uzun süre temas etmesini sağlamak ve köpük miktarını artırmaktır.
Soğuk su ile yapılan kahve, sıcak su ile yapılan kahveden daha çok köpürür.
Türk kahvesi sıcak su ile yapılır mı? Evet, kaynar su ile de kahve yapmak mümkündür. Fakat sıcak su ile yapılan Türk kahvesi klasik Türk kahvesinden daha farklı bir lezzete sahiptir. Sıcak su ile Türk kahvesi nasıl yapılır öğrenmek isterseniz buradaki yazımıza bakabilirsiniz.
Maden Suyu
Bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır püf noktalarından biri de su yerine maden suyu (soda) kullanmaktır. Soda, kendisi doğal olarak gazlı bir yapıda olduğu için kahve ile birlikte daha çok köpürür.
Üstelik tadı da normal kahveden çok farklılık göstermez. Bu nedenle sıklıkla tercih edilir.
Doğru Ölçü
Eğer Türk kahvesi yaparken kahve-su oranı doğru ayarlanmazsa kahve köpüksüz olabilir. Klasik 90 ml fincanlar için 1 tatlı kaşığı ya da 2 çay kaşığı kahve konulmalıdır.
Bu miktardan az kahve koymak, piştiğinde kahvenin köpüksüz olmasına neden olur.
Kısık Ateş
Yine geçmişten bugüne süregelen pişirme yöntemine göre Türk kahvesi kısık ateşte ağır ağır pişirilir. Bunun nedeni de, soğuk su kullanmakla aynıdır.
Kahvenin su ile temas süresini artırmak, daha yoğun lezzetli ve daha fazla köpüklü bir kahve ortaya çıkarır.
Karıştırmamak
İyi bir Türk kahvesi nasıl yapılır? Türk kahvesi karıştırılır mı? Türk kahvesi pişerken karıştırılır mı? Tüm bu soruların cevabını verelim.
Karıştırılarak pişirilen Türk kahvesi köpüksüz olur. Tüm malzemeler konulduktan sonra henüz soğukken karıştırılmalı ve bir daha karıştırılmadan pişirilmelidir.
Aksi halde Türk kahvesi pişerken karıştırıldığında köpüğü söner.
Kaynatmamak
Türk kahvesi köpüklü nasıl olur? Kesinlikle kaynatılmadığında. Çünkü kahve kaynadığında köpüğü söner.
Bu nedenle kısık ateşte yavaş yavaş ısınmalı, ısındıkça köpürmeli, kaynamaya yakın kabarmalı ve kabardığında kaynamasına izin vermeden odaktan alınmalıdır.
Bol Köpüklü Orta Şekerli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır? En Güzel Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
Bol köpüklü orta Türk kahvesi nasıl yapılır? Beraber adım adım bakalım.
- Köpüklü kahve nasıl yapılır? İlk olarak bir fincan suyu, 1 tatlı kaşığı kahveyi ve 1 çay kaşığı şekeri cezvenin içine alıp iyice karıştırın.
- Ardından kısık ateşte ağır ağır pişirin. Kenarlarından kabarmaya başladığında bir kaşık ile köpüklerini fincana alın.
- Tekrar kabarması için bekleyin. Köpük köpük kabardığında, kaynamasına izin vermeden ocağı kapatın.
- Kalan kahveyi fincanın kenarından yavaş yavaş dökün. Afiyet olsun!
Eğer birden fazla kişi için kahve yapıyorsanız, köpükleri fincanlara eşit olarak paylaştırdıktan sonra tekrar ocağa koyun. Ardından köpüklü Türk kahvesinin kalan kısmını yine fincanlara bölüştürün.
Bol Köpüklü Şekerli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
Yukarıdaki tarifte bulunan şeker miktarını 1 çay kaşığında 2 çay kaşığına çıkararak, kaliteli bir su ve kahve kullanarak hem bol köpüklü hem de şekerli Türk kahvesi yapabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Türk kahvesi neden köpüklü olmuyor?
Bunun birden fazla nedeni olabilir. Türk kahvesinin köpüksüz olmasının nedenleri:
- Musluk suyu kullanmak
- Kirli ya da çok eski ekipman kullanmak
- Kalitesiz ve bayat kahve kullanmak
- Kahveyi çok yüksek ısıda pişirmek
- Kahveyi kaynatmak
- Kahve pişerken karıştırmak
Kahvem köpüklü olmuyor diyenlerin bunları yapmaması gerekir. Köpüklü kahve yapmanın püf noktaları, bu hataları tekrarlamamaktan geçer.
Türk kahvesi yaparken sürekli karıştırılır mı?
Türk kahvesi yapılırken karıştırılır mı? Hayır, kahve yapmanın püf noktalarından biri de budur. Kahve sadece tüm malzemeler eklendikten sonra, ateşe koymadan önce karıştırılmalıdır. Hatta bu esnada, kahvenin topak topak kalmaması için uzun uzun karıştırılmalıdır.
Fakat bundan sonra ateşe konulduğunda sürekli karıştırılmamalıdır. Aksi halde kahvenin köpüğü söner.
Türk kahvesi neden köpüklü olur? Kahve neden köpürür?
Kahve nasıl köpüklü olur? En iyi kahve yapmanın püf noktalarından biri de kahvenin nasıl köpüklü hale geldiğinin mantığı kavramakta gizlidir. Böylece kazara köpüksüz Türk kahvesi yaptığınızda neyin yanlış gittiğini keşfedebilirsiniz.
Kahve ve su birleşip ısıya maruz kaldığında ekstraksiyon işlemi gerçekleşir. Yani öğütülmüş kahve zerreciklerinin özleri, içindeki maddeler suya geçer.
Bu işlem sırasında, kahvenin doğal yapısı gereği bir miktar köpük oluşur. Bu köpük, kahvenin taze ve kaliteli olduğunun göstergesidir.