fbpx
İyi Bilgi

Kahveye Neden Karbonat Konur?

Kahve içtikten sonra midesi yananlar için bir önerimiz var! Karbonatlı kahve kulağa zararlı bir karışım gibi gelebilir. Fakat kanıtlanmış faydaları oldukça fazla. Peki, kahveye neden karbonat konur? Ne işe yarar? Faydaları nelerdir? Cevaplara birlikte bakalım.

Kahveye Neden Karbonat Konur?

Kahveye Neden Karbonat Konur

Kahveye karbonat atmak, anlatılanlara göre bir kayınvalide yöntemi. Bir yemek editörü olan Meghan Splawn, kayınvalidesinden öğrendiği ilginç bir kahve demleme yöntemini insanlarla paylaştıktan sonra karbonatlı kahve akımı da başlamış oldu.

Bu farklı yöntemde Splawn, kayınvalidesinin filtre kahveyi demlemeden önce içerisine bir tutam karbonat attığını ve ardından kahveyi demlediğini görür. Bunun nedeni de kahveyi daha kolay sindirmesine yardımcı olmasıdır.

Ardından bunu deneyip araştırarak gerçekten de faydalı olduğunu görünce, tüm insanlarla paylaşmaya karar verir. Böylece karbonatlı kahve de ortaya çıkar.

Karbonatlı Kahvenin Faydaları

Karbonatlı Kahvenin Faydaları

Kahve, asidik özelliği yüksek olan bir bitki. Hoş kokusunu, her yudumda aldığımız tadı ve rengini bu özelliğine borçlu. Fakat hassas mideler ve çok fazla kahve tüketenler için kahvenin yüksek asidite oranı, bazı sorunlara yol açabilir.

İşte kahvenin bu asidik özelliği, içerisine eklenen karbonat sayesinde dengeleniyor. Çünkü karbonat, bazik özellik taşıyor. Kahve ile birleştiğinde de nötre yakın bir etki yaratıyor.

Üstelik kahveye eklenen karbonat, kahvenin tadını fark edilebilir oranda değiştirmiyor. Tabi ki bu durum, kahveye çok az miktarda eklenen karbonat için geçerli.

Karbonat kahve ile birleşince, sertliğini bir miktar azaltıyor. Aynı zamanda daha köpüklü olmasını da sağlıyor.

Özetle; karbonat ve kahve ne işe yarar sorusunun cevabı, kahvenin asiditesinden kaynaklı mide rahatsızlıklarını önlemesi ve kahveyi daha yumuşak bir hale getirmesi.

Kahvenin asit düzeyinden dolayı tüketirken sorun yaşayanlar, gün içerisinde 1 fincandan daha fazla kahve tüketenler ve kahveyi sert içmeyi sevmeyenler, filtre kahvesinin içerisine demlemeden önce bir tutam karbonat atabilir. Bu miktar filtre kahve için 1/4 çay kaşığını geçmemelidir.

Türk Kahvesine Karbonat Konur Mu?

Türk Kahvesine Karbonat Konur Mu

Kahveye neden karbonat konur sorusunu yukarıda cevapladık. Peki, Türk kahvesi için de bu yöntem geçerli mi? Türk kahvesi yaparken karbonat kullanılır mı? Türk kahvesine karbonat atılır mı?

Evet, kahvenin bol köpüklü olması için uygulanan yöntemlerden biri de bu. Kahvenin köpüklü olması için karbonat kullanırsanız, hem sağlıklı hem de güzel görünümlü bir kahve elde edebilirsiniz.

Türk kahvesi, pişirme yönteminden dolayı asidik özellikleri daha fazla barındıran aynı zamanda daha sert olan bir kahve. Bu nedenle hem kahveyi daha yumuşak hale getirmek isteyenler hem de daha köpüklü Türk kahvesi yapmak isteyenler pişirirken içerisine bir tutam karbonat atabilir.

Son olarak;

Kahveye neden karbonat konur sorusunun cevabını, kahvenin asiditesini azaltmak ve tadını yumuşatmak şeklinde verdik. Fakat kahve ve karbonat eklerken çok çok az miktarda eklemeniz gerektiğini hatırlatalım.

Eğer ciddi mide ve sağlık sorunlarınız varsa, kahve içmek sizin için zararlıysa, karbonata karşı bir hassasiyetiniz varsa, kullanmadan önce doktorunuza başvurmalısınız.

Tercihinizi merak ediyoruz. Favori kahveniz hangisi?
En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
İyi Bilgi

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya…
Ekipmanİyi Bilgi

V60 Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

V60, birçok nitelikli kahve severin tercih ettiği bir drip kahve demleme yönteminden biri. Fakat V60 sahibi herkes bunu tam anlamıyla doğru kullanamayabiliyor….
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir