Türk kahvesi telvesi ile birlikte servis edilen tek kahve çeşidi. Peki telve nedir? Kahve telvesi neden yenmez? Yararları ve zararları nelerdir? Soruları beraber cevaplayalım.
Kahve Telvesi Nedir?
Telve, Türk kahvesi içildikten sonra fincanın dibinde kalan kahve tortularına denir. Türk kahvesi özelinde kullanılsa da, genel olarak filtre kahvelerde de demlenen kahveden arta kalan tortular telve olarak isimlendirilir.
Türk kahvesi ile özdeşleşen telve, kahvenin genellikle tüketilmeyen kısmıdır. Tadı acıdır ve partiküllü yapısı ağza geldiğinde hoş bir tat bırakmayabilir.
Aynı zamanda telve ile birlikte Türk kahvesinin geleneğine eklenen bir uygulama da vardır; fal.
Kahve Falı
Kahve falı denilen şey, Türk kahvesi içildikten sonra dibinde kalan telvelere bakarak ortaya yorumlama yapma işlemi olarak çıkarılmıştır.
Kahve içildikten sonra fincan tabağa ters çevrilir. Ardından kahveyi içenin bir dilek tutması istenir. Eğer yüzüğü varsa, yüzüğü de fincanın üstüne koyması istenir.
Fincan soğuduktan sonra, fal konusunda deneyimli ve bilgili bir kişi fincanı çevirerek kahve telvelerinin akmasıyla oluşan şekilleri yorumlar ve kahveyi içen kişinin hayatı konusunda bazı yorumlar yapar.
Türk Kahvesinin Neden Telvesi Var?
Kahve telvesi neden olur? Türk kahvesinin, telvesi ile servis edilen dünyadaki tek kahve çeşidi olduğunu söyledik. Bunun asıl nedeni ise pişirme yönteminden gelir.
Türk kahvesi, espresso ya da filtre kahveler gibi kahve partiküllerinden ayrılacak şekilde “demleme” işlemine maruz bırakılmaz. Türk kahvesi pişirilir.
Su ve kahve, kısık ateşte ağır ağır pişirilir ve cezve içerisindeki tüm kahve içeriği hiç filtreleme işlemi yapılmadan fincana boşaltılır.
Türk kahvesi içmenin kurallarından biri de, içmeden önce birkaç dakika beklemektir. Bu sürede hem kahve içilebilecek bir sıcaklığa gelir hem de kahvenin telvesi dibine çöker ve bunları içmek zorunda kalmazsınız.
Türk kahvesine şeker ya da süt gibi aromatik ve tatlandırıcılar pişirme esnasında eklendiğinden, kahve fincana girdikten sonra herhangi bir eklenme ya da karıştırma işlemi yapılmaz.
Böylece kahve telvesi dediğimiz kahve tortuları fincanın dibine çöker ve kahve içerken ağza gelmez.
Kahve Telvesi Neden Yenmez? Kahve Telvesi Yenirse Ne Olur?
Türk kahvesinin telvesi kimi kahveseverler tarafından tüketilirken, kimileri de bunu yemeyi tercih etmez.
Genellikle Türk kahvesini içtikten sonra ağızdaki telve kalıntılarını temizlemek için de su içilir. Fakat bu telveleri yemek kimileri için hoş ve sağlıklı olabilirken, kimileri için de faydalı olmayabilir.
Kahvenin telvesi kesinlikle yenmez diye bir kural olmasa da, genellikle tüketilmez. Fakat bu durum kişinin tercihine göre değişebilir.
Kahve Telvesi Yemek Zararlı Mı? Telve İçmek Zararlı Mı?
Telve yemenin en bariz etkilerinden biri, içerisindeki kafeinden dolayı uyku kaçırmasıdır. Kahvenin kendisi kafein içerirken, telvesini de tüketmek bunun etkilerini artırır.
Fazla miktarda tüketilen telve, uykuyu kaçırabilir, uykuya dalmayı zorlaştırabilir, buna bağlı olarak da gün içerisinde gerginlik, stres ve sinir bozukluğu yaratabilir.
Kahve telvesi yemek zararları da beraberinde getirebilir. Fazla tüketilmesi halinde kalp çarpıntısı sorunları ortaya çıkabilir. Özellikle midesi hassas olanların kahvenin telvesini tüketmemesi önerilir.
Kahve Telvesi İçmenin Faydaları
Kahvenin telvesini tüketmek, bazı insanlar için sevilen bir alışkanlıktır. Peki, kahve telvesi yemek ne işe yarar?
Kişiye göre değişse de, kahve telvesi yemek faydaları olan bir alışkanlık olabilir. Çünkü, kahvenin faydaları, telvesinin tüketilmesiyle daha da artabilir.
- Telve içmek, meme kanseri, pankreas ve kolon kanseri gibi farklı kanser çeşitlerinden korunmayı sağlar.
- Kafein içerdiği için gün içerisinde enerjik hissetmenizi sağlar, yorgunluğu alır.
- Yine kafein, vücutta ağrı kesici özellik gösterir. Dolayısıyla telvenin tüketilmesi de bu ağrı kesici özelliği artırır.
- Telve tüketmek, kanın şeker seviyesini dengeye sokar.
- Kahvenin metabolizmayı hızlandırması gibi telve de sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur.
- Telve tüketenlerin hazmı kolaylaşır. Özellikle kabız olan kişiler tarafından tüketilmesi önerilir.
- Sinir yatıştırıcı özelliğiyle kahvenin telvesini tüketmek depresyonu önlemeye yardımcı olur.
- Kahvenin telvesi mide içinde oluşan yaraların kurumasına yardımcı olur.
- Nefes ve astım hastalıklarına faydalıdır.
Şimdi de, telve tüketmek hakkındaki sıkça sorulan sorulara bakalım.
Kahve Telvesi Yemek Ne Eksikliği? Kahve Telvesi Yemek Neyin Belirtisidir?
İnsanlarda neden telve yeme isteği oluşur? Bunun en büyük nedeni, vücutta bazı mineral ve vitaminlerin eksik olması ve bunların telvedeki besinlerle sağlanmaya çalışılmasıdır.
Kahve telvesi yemek hangi hastalığın belirtisi? Genellikle kan değerleri düşük olan kişiler ve anemi hastaları, kahvenin telvesini yemek konusunda büyük bir istek duyarlar. Araştırmalar, bu kişilerin demir eksikliği olabileceğini söyler.
Fakat kahvenin telvesini tüketmek bu hastalıklara bir çare değil, aksine bunların daha da şiddetlenmesine bir neden olarak görülür.
Bu durumda, bir uzmana ve doktora başvurmanızı, gerekli testleri yaptırdıktan sonra kahve tüketimini düzene sokmanızı öneriyoruz.
Kahve Telvesi Yemek Zayıflatır Mı?
Kahvenin metabolizmayı hızlandırdığından, sindirimi desteklediğinden bahsettik. Kahvenin telvesi de benzer etkilere sahiptir. Aynı zamanda vücutta yağ yakımına yardımcı olur.
Kahve telvesi, tek başına zayıflamanızı sağlayacak bir besin değildir. Fakat düzenli bir şekilde uyguladığınız diyet programınız ve spor düzeniniz varsa, destekleyici olarak tüketebilirsiniz.
Kahve Telvesi Yemek Kilo Aldırır Mı?
Aslında kahve, kalori olarak oldukça düşük bir değere sahiptir. Her gün içilen 1 fincan Türk kahvesi ve tüketilen telvesi, kilo aldırmaz.
İçilen kahvenin kalori değerlerini artıran, yağ yakıcı özelliklerini durduran şey, kahvenin içerisine eklenen diğer maddelerdir.
Süt, şeker, bal, krema, karamel, çikolata gibi besinlerin kalori değerleri yüksek olduğundan, bunlarla yapılan kahvenin kendisini ve telvesini tüketmek de kilo alımına sebep olabilir.
Bunun dışında sade olarak yapılan kahvenin telvesini tüketmek kilo aldırmaz.
Türk kahvesi çeşitleri hakkında bilginizi ölçmek ister misiniz? Hemen başlayabilirsiniz!