Türk kahvesi kültürümüzün önemli bir parçası. Eve gelen misafirlere ikram edilen, özel günleri daha da anlamlı hale getiren, arkadaş sohbetlerine bahane olan bir içecek. Fakat yapımı konusunda hala net olmayan tarifler mevcut. En merak edilenlerden biri de kahve pişirilir mi kaynatılır mı sorusu.
Türk Kahvesi
Türk kahvesi, dünyada telvesi ile ikram edilen tek kahve çeşidi. Pişirme usulü ve sunum tekniğiyle bir dünya mirası. Daha önceki yazılarımızda Türk kahvesi ölçüsünün nasıl olması gerektiğinden bahsetmiştik. Fakat tarife dair detaylar bununla sınırlı değil.
Türk kahvesi hakkında en çok spekülasyon yaratan konulardan biri de kahve pişirilir mi kaynatılır mı sorusu. Bu sorunun ortaya çıkma nedeni esasında Türk kahvesinin yapılış şeklinden kaynaklanıyor.
Türk kahvesi, filtre kahve gibi demlenerek yapılmıyor, aksine pişirilerek yapılıyor. Fakat bu noktada pişirme ile kaynatma arasındaki o ince çizgide nerede durulması gerektiğini bilmek de kahve yapmanın inceliklerinden biri.
Türk Kahvesi Pişirmeden İçilir Mi?
Kahve pişirilir mi kaynatılır mı sorusuna cevap vermeden önce, Türk kahvesinin pişirmeden içilip içilmediğine bakalım.
Türk kahvesini bir içecek olarak pişirmeden içmek mümkün değil, çünkü bu kahveye bu ismin verilmesinin nedeni pişirme yöntemi. Cezvede, ateş üzerinde, su ile pişirilen öğütülmüş kahve çekirdekleri telvesi ile birlikte ikram edildiğinde Türk kahvesi ismini alıyor.
Bu durumda pişirilmeden yapılmış bir kahve, Türk kahvesi olarak bilinemiyor. Fakat Türk kahvesi olarak hazır paketlerde satılan öğütülmüş kahveyi içecek olan Türk kahvesi yapmadan, toz halindeyken tüketmek mümkün.
Hatta, bazı kullanıcılar kuru, öğütülmüş Türk kahvesi tüketiminin ishal gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi gelebileceğini de söylüyor.
Kahve Pişirilir Mi Kaynatılır Mı?
Gelelim asıl sorumuza; kahve pişirilir mi kaynatılır mı?
Türk kahvesi, geleneksel olarak yapılırken kaynatılmayan, sadece pişirilen bir kahve. Hatta kaynama derecesine gelir gelmez ocaktan alınır. Klasik olarak tadını bildiğimiz Türk kahvesi, kaynatılmadan, sadece 90 dereceye gelene kadar ısıtılır.
Türk Kahvesi Neden Kaynatılmaz? Kahve Kaynayınca Ne Olur?
Kahvenin kaynatılmadığını söyledik. Fakat Türk kahvesini pişirirken kaynatırsak ne olur?
Kahveden alabileceğiniz en acı tadı düşünün. İşte bunun daha da kötüsü kahvenin kaynaması sonucu ortaya çıkabilir. Türk kahvesinin kaynatılmamasının sebebi, kahvenin kaynadığında çok daha yoğun ve lezzetli olamayacak kadar acı bir tada sahip olmasıdır.
Aynı zamanda Türk kahvesi kaynatıldığında köpüğü söner. Dolayısıyla bol köpüklü bir Türk kahvesi yapmak istediğinizde, kahveyi kaynatmak buna engel olacaktır.
En İyi Kahve Nasıl Pişirilir?
Kahve pişirilir mi kaynatılır mı sorusunun cevabını verdiğimize göre, en iyi kahve nasıl pişirilir, kaynatmadan kahve nasıl pişirilir, bunun tarifini de verelim dedik. İlk önce nelere ihtiyacınız olduğuna bakalım.
Malzemeler
2 Kişilik
- 2 fincan su
- 2 tatlı kaşığı Türk kahvesi
- İsteğe göre şeker
- Bir kaşık
- Bakır cezve
- Ocak
- 2 fincan takımı
En İyi Türk Kahvesi Tarifi
İlk olarak kahveyi ve suyu bakır cezvenin içerisine koyun. Gerçek bir Türk kahvesi lezzeti için kullandığınız cezvenin bakır olması çok önemli.
Kahve ve su karışımının içerisine dilediğiniz kadar şeker ilave edin. Eğer ilk kez deniyorsanız, 1 kişilik az şekerli Türk kahvesi için yarım çay kaşığı, orta Türk kahvesi için 1 çay kaşığı, şekerli Türk kahvesi için de 2 çay kaşığı toz şeker ilave edebilirsiniz.
Tüm malzemeleri kaşık yardımıyla ateşe koymadan karıştırın. Bu aşamada kahve telvelerinin tamamen çözünmesi ve topak kalmaması gerekiyor.
Kahveyi karıştırdıktan sonra cezveyi ocağın en küçük gözüne alın ve altını en kısık seviyede açın. Kahvenin, toplamda 2-3 dakika gibi bir sürede pişmesi gerekiyor. Bunu dikkate alarak ateşin derecesini artırabilir ya da azaltabilirsiniz.
Çok yüksek bir ateş, kahvenin çok hızlı bir şekilde kaynama derecesine gelmesine neden olacaktır. Çok düşük derecedeki ateş de, kahvenin çok uzun süre pişmesine neden olur. Orta ayarı deneye deneye bulmanız gerekir.
Kahveyi ateşe koyduktan sonra kesinlikle karıştırmamalısınız. Kenarlarından kabarmaya başlayıp ortası kalın bir köpük tabakası haline gelene kadar beklemelisiniz. Kenarlarından kabarmaya başladığında altını kapatın ve yine bir kaşık ile köpüğü alarak fincanlara paylaştırın.
Kahveyi tekrar ocağa alın ve altını yakın. Yeniden kenarlarından kabarana kadar ısınmasına izin verin. Kabarmaya başladığında, köpüklerin biraz yükselmesine izin verin fakat kesinlikle kaynamasını önleyin.
Kabarmaya başladığında altını kapatın ve 3-4 sn kadar bekledikten sonra fincanlara bölüştürün. Bu işlemi de dikkatli bir şekilde yapmalısınız çünkü çok hızlı dökerseniz önceden fincanın içerisine ayırdığınız köpük sönecektir.
Bol köpüklü Türk kahveniz hazır! Yanına bir bardak su ve Türk lokumu koyarak servis edebilirsiniz. Yeri gelmişken, kahvenin yanına neden Türk lokumu konur diye merak ediyorsanız, sizi buradaki yazımızı okumaya davet ediyoruz.
Türk kahvesi çeşitleri hakkında yeni bilgiler öğrenmek ister misiniz? Hemen başlayabilirsiniz!