Kahve ile en yakışan aromalardan biri süt. Peki süt köpürtme yöntemleri neler? Kaç farklı şekilde süt köpüğü yapılabilir? Evde süt köpüğü yapmak için hangi aletler kullanılabilir? Profesyonel bir barista gibi süt köpüğü nasıl yapılır?
Tüm soruların cevabını bu yazımızda verdik. Keyifli okumalar!
Evde Süt Nasıl Köpürtülür?
Evde süt köpüğü nasıl yapılır? Evde süt köpüğü yapmak, sütlü kahve sevenler için, hatta özellikle kahvesini kendi hazırlayanlar için bazen biraz meşakkatli olabiliyor.
Kafelerde hazır sipariş ettiğimiz hoş görseli olan iştah açıcı kahveleri evde kendimiz yapamadığımızda biraz üzülebiliyoruz.
Fakat bu vazgeçmek için bir neden değil. Çünkü gerçek bir profesyonel gibi evde süt köpüğü yapmanın birçok yolu var.
Öncelikle, bu yazının evde kahve için süt köpüğü yapımı yöntemleri ile başlayacağını, ardından profesyonel tekniklere geçeceğini söyleyelim.
Evde Süt Köpürtme Yöntemleri, Süt Köpürtme Teknikleri
Süt köpürtme yolları, aslında çeşit çeşit. Zaten en küçük harekette köpük köpük olan süt, işi çok daha kolaylaştırıyor. Şimdi sırasıyla evde de uygulayabileceğiniz süt köpüğü yapımı tekniklerine ve kahve köpürtme yöntemlerine bakalım.
Bu noktada hatırlatalım ki, tam yağlı sütler, az yağlı sütlerden daha fazla köpürür. Hayvansal sütler ise, bitkisel sütlerden daha çok köpürür.
Yine de aşağıda verdiğimiz her yöntem ile her türlü sütten köpük elde edebilirsiniz ve kahvenizin üzerine bu köpüğü ekleyebilirsiniz.
1. French Press Süt Köpürtme
French press ile süt nasıl köpürtülür? French press ile süt köpürtme en çok kullanılan süt köpüğü yapımı tekniklerinden biri. Çünkü French press, kahve demleme ekipmanları arasında evlerde en sık bulunan parçalardan biri.
Süt köpürtme French press ile oldukça kolay. Özellikle sıcak sütün bu yöntemle çok daha iyi köpürdüğünü söyleyebiliriz.
French presste süt köpürtmek için ilk olarak French press’in 3’te 1’i kadar sütü ısıtın fakat kaynamamasına dikkat edin. Ardından sıcak sütü ekipmana dökün ve filtresi ile kapağını takın.
Geldik en keyifli kısıma. Pistonu hızlı bir şekilde aşağı yukarı hareket ettirerek süt köpüğü yapmaya başlayın.
French press’in çok dolu olmaması bu noktada önemli çünkü yeteri kadar boşluk kalmazsa, süt köpüğü oluşamadan taşmaya başlar.
Köpürtme işlemini en az 1 dakika devam ettirin. Zamanla sütünüzde oluşan mikro köpükleri gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca sütünüz daha kremsi bir doku alacaktır.
Dilediğiniz koyuluğa geldiğinde işlemi sonlandırın ve pistonu kullanarak süt köpüğünüzü kullanın.
3. Mikserle Süt Köpürtme
Süt köpürtücü olmadan süt nasıl köpürtülür? Kahve i̇çin süt köpürtme yöntemlerinde akla gelen sık kullanılan mutfak aletleri.
Soğuk süt köpürtme yöntemlerinden en pratiği mikser ile süt köpürtmedir. Aynı zamanda French press olmadan süt köpürtme yöntemleri arasında en sık kullanılanlardan biridir.
İster soğuk ister sıcak sütünüzü, derin bir kap içerisine alın. Ardından mikser ile önce 1 dk kadar yavaş, ardından da 1-2 dk kadar hızlı bir şekilde çırpın.
Bunu elektrikli mikserlerle yapacağınız gibi, manuel el mikserleri ile de yapabilirsiniz. Fakat epey kas gücü ve zaman gerektirdiğini de hatırlatalım.
Sütünüz istediğiniz kıvamı aldığında çırpmayı bırakabilirsiniz. Bizim önerimiz; en az 3 dakika çırpmanız yönünde.
4. Blender İle Süt Köpürtme
Soğuk süt nasıl köpürtülür, sorusunun diğer bir cevabı da en sık kullanılan mutfak aletlerinden birinde. Blender ile süt köpüğü yapımı, aslında mikser ile köpürtmekten daha kolay bile olabilir.
İlk olarak derin ve dar bir kap içerisine sütünüzü alın. Sıcak süt daha iyi köpürebilir fakat soğuk süt de yeterince köpürecektir.
Blender’ı sütün içerisine biraz eğik olarak yerleştirin. Yani kabın tabanına dik bir şekilde değil, biraz açılı olarak tutun.
Bu tutuş, çalışması esnasında sütün içerisine daha fazla hava hapsetmesini sağlar. Böylece hem daha çabuk köpürür hem de daha dokulu olur.
Blender’ı çalıştırın ve en az 3 dakika sütünüzü köpürtün. Blender’ı hareket ettirmenize gerek yoktur çünkü açılı tutuşunuz gerekli akışı sağlayacaktır. Yeteri kadar köpük elde ettiğinizde işlemi sonlandırabilirsiniz.
Aynı yöntemi dalgona yaparken blender ile kahve köpürtme için de kullanabilirsiniz.
5. Süt Köpürtücü İle Süt Köpürtme
Süt köpürtme mikseri olarak da bilinen süt köpürtücüler kaleme benzeyen, ucunda minik bir tel olan elektrikli ya da pilli araçlar.
Bunlar, özellikle küçük miktarlarda evde süt köpüğü yapımı için oldukça ideal.
Bir bardağın ya da derin ve dar bir kabın içerisine sıcak ya da soğuk sütünüzü koyun. Kabın boyunun süt köpürtücünün boyundan kısa olmasına dikkat edin.
Ardından mini mikseri yerleştirerek çalıştırın. Yaklaşık 2 dakikalık bir çalıştırmanın ardından sütünüzün köpürdüğünü görebilirsiniz. İyi bir sonuç için en az 4-5 dk çırpmanızı öneriyoruz.
Yeterli köpüğü ve dokuyu elde ettiğinizde çırpmayı bırakabilir ve süt köpüğünüzü kullanabilirsiniz.
6. Espresso Makinesinin Buhar Çubuğu ile Süt Köpürtme
Sıcak süt nasıl köpürtülür sorusunun en iyi cevabı buhar çubukları. Buharlı süt köpürtme ya da espresso süt köpürtme yöntemi olarak da bilinir. Kahve i̇çin süt köpürtme yöntemlerinin en profesyonel olanıdır.
Buhar çubukları, temelde espresso makinelerinin bir parçası. Gerçek bir süt köpüğü elde etmek istiyorsanız, bunları kullanabilirsiniz.
Büyük bir makinenin parçası olsa da, kullanımı aşırı zor ve imkansız değil.
İlk olarak sütü ısıtın ve süt köpüğü cezvesinin içerisine koyun. Bunlar genelde metalden yapılmış, tabanı geniş ağzı dar, kulplu, geniş hacimli cezvelerdir. Cezvenin en fazla 3’te 1’inin süt dolu olması gerekir.
Ardından cezveyi buhar çubuğunun altına yerleştirin. Buhar çubuğunu çalıştırın ve aşağı yukarı hareketlerle sütün köpürmesini sağlayın.
Burada dikkat etmeniz gereken şey buhar çubuğunu tamamen süt içerisinden çıkarmamak ve genelde tabana yakın hareket etmek.
Aynı zamanda cezveyi de buhar çubuğuna dik bir açıyla değil, daha eğimli tutmalısınız ki köpük akışı sağlanabilsin.
Yaklaşık 20-30 sn ardından buhar çubuğunu durdurun ve cezveyi tezgaha sertçe 4-5 kez vurun. Bu işlem, süt köpüğünün içerisindeki büyük köpüklerin yok olmasını sağlar. Geriye sadece mikro köpük kalır.
Ardından tekrar buhar çubuğunu koyun ve istediğiniz kıvama gelene kadar sütü köpürtün. Afiyet olsun!