Lezzetli bir kahvenin anahtarının taze çekirdek olduğunu biliyoruz. Fakat kahve çekirdeği nasıl saklanır? Doğru bir şekilde kahve nasıl muhafaza edilir?
Birlikte bu soruların cevaplarını verelim, kahve çekirdeklerinin ne kadar süre dayandığına, onları dondurmanın faydalı olup olmadığına, bayatladığında ne yapmanız gerektiğine bakalım.
Kahve Nasıl Saklanır?
Kahve çekirdekleri, kahvenin kalitesini en iyi şekilde koruyan bir kap görevi görür. Çekirdekler öğütüldüğünde o koruyucu katman kırılır ve kahve hızlı bir şekilde oksitlenir.
Bu nedenle taze kahve tüketmek isteyenler, kahvelerini öğütülmüş olarak değil, henüz çekirdek halindeyken satın almak ve saklamak isterler.
Arabica ve Robusta gibi kahve çekirdeklerinin 4 büyük düşmanı vardır: Hava, nem, ısı ve ışık. Peki, çekirdek kahve nasıl saklanır? Tüm koruma yöntemleri, çekirdekleri bu faktörlerden uzak tutmak üzerine kuruludur.
Kavrulmuş Kahve Çekirdeği Nasıl Saklanır?
1. Hava geçirmez bir kapta ve serin bir ortamda tutun.
Kahve çekirdeklerinin kavrulduktan sonraki tazeliğini olabildiğince uzun bir süre muhafaza edebilmek için, hava geçirmez opak bir kapta saklayın.
Çekirdeklerin hava ve neme maruz kalması, ömürlerini kısaltır ve tatlarının değişmesine neden olur.
2. Opak bir kap kullanın.
Kahve çekirdekleri dışarıdan güzel görünüyor olabilir fakat ışık alması, tatlarının bozulmasına neden olacaktır. Bu nedenle şeffaf kaplar kullanmaktan kaçının.
Opak bir kaba koysanız da, kahve çekirdeklerini karanlık ve serin bir yerde muhafaza edin. Mesela fırının yanında duran dolap sıcak olur. Ya da mutfak tezgahında güneş vuran bir yer de öyle. Bu nedenle, mutfak içerisinde saklayacaksanız, ısıdan uzak olduğundan emin olun.
3. Doğru saklama kabını seçin.
Bazı kahve markalarının perakende satışta kullandığı paketler, uzun süreli saklama için uygun olurken, bazılarınınki de uygun değildir.
Paket üzerindeki açıklamaları okuyun ve başka bir kapa kahvenizi aktarmanız gerekip gerekmediğini öğrenin. Kesin bir sonuç isterseniz, hava geçirmez contalı saklama kutuları ya da paketleri, uzun süreli muhafaza için yeterli olacaktır.
Daha güvenli bir saklama isterseniz, tek valfli saklama torbalarını kullanın. Bunlar, paketin içerisindeki gazın dışarı çıkmasına izin verirken, dışarıdan içeriye hava akışını önler.
Kahve çekirdeklerini muhafaza edebileceğiniz en kaliteli paketler bunlardır ve bu kaplarda çekirdekler 2 haftaya kadar taze kalabilir.
4. Az miktarda satın alın.
Kahve çekirdeği, kavrulduktan hemen sonra tazeliğini yitirmeye başlayan bir bitki. Bu nedenle çok miktarda kahve almaktansa, sık sık ve az miktarda çekirdek satın alın.
Eğer büyük porsiyonlar satın alıyorsanız, bunları bölerek saklamayı deneyin. Kullanmayacağınız kısmı hava geçirmez bir kapta saklayın ve kullanacağınız kadarını küçük kaplara ayırın.
Böylece her kahve yapmak istediğinizde tüm çekirdeklerin hava almasını ve dolayısıyla bayatlamasını önlemiş olursunuz.
5. Sadece gerektiğinde kahve çekirdeğinizi dondurun.
Kaliteli bir kahve için tazelik çok önemli. Uzmanlar, çekirdeklerin kavrulduktan sonra olabildiğince çabuk tüketilmesini öneriyor. Aynı durum orijinal ambalajından çıkarılan çekirdekler için de geçerli.
Aslında kahve çekirdeklerinin dondurulmasının doğru olup olmadığı hala tartışmalı bir konu. Çünkü kahve çekirdekleri higroskopiktir. Yani, ortamda bulunan nemi, kokuları ve tatları emer. Dolayısıyla dondurucunuzdaki yiyeceklerin kokusunun da kahvenize işleme ihtimali var.
Evlerde kullanılan saklama kapları her ne kadar hava geçirmez gibi görünse de, az miktarda oksijenin kabın içerisine girmesine izin verir. Bu kaplarda dondurulan çekirdekler, dondurucu yanmasına maruz kalabilir.
Bu, çekirdeklerinin kullanılmaz hale gelmesi demektir. Çekirdeklerinizi dondururken taze kalması için kesinlikle hava geçirmeyen bir kap kullanmalısınız.
Aynı zamanda çekirdekler uzun süre donuk bir şekilde kalmamalıdır. En fazla 1 hafta dondurmalı ve yalnızca ihtiyacınız olan kadarını buzluktan çıkarmalısınız.
Çünkü çekirdekleri dışarı çıkardığınızda oda sıcaklığından kaynaklı olarak üzerlerinde yoğuşma gerçekleşir. Yani kahveler ıslanabilir ve bu şekilde tekrar dondurulmaları, nemi de onlarla birlikte muhafaza etmek anlamına gelir.
Kahve çekirdeklerini dondururken en pratik yöntem; tek porsiyonluk miktarlarda, havası alınmış vakumlu saklama kaplarında muhafaza etmek.
Böylece her seferinde sadece kullanacağınız kadar çekirdeği içerisinden alabilirsiniz. Kullanmadan önce çekirdeklerin tamamen çözündüğünden de emin olmalısınız.
Kahveyi dondurmanın, her ne kadar dikkatli olsanız da oda sıcaklığında muhafaza etmekten daha kritik bir işlem olduğunu söyleyelim. Her halükarda, tadı ilk alındığı gibi olmayacaktır.
6. Kavurma tarihine dikkat edin.
Her türlü saklama koşulunu sağladıktan sonra hala kahve çekirdeklerinizin taze kalmadığını görüyorsanız, alırken kavurma tarihine dikkat etmeyi deneyin.
Eğer kavrulma tarihi çok eski olan bir kahve satın aldıysanız, siz ne yaparsanız yapın o kahvenin taze olmasını sağlayamazsınız. Yani kahve, kavurma tarihine ne kadar yakınsa, o kadar tazedir.
Fakat kavrulduktan sonra da en az 2 gün dinlenmesi ve içerisinde sıkışan gazların açığa çıkması gerektiğini de unutmayın.
7. Öğütmeden, bütün halde saklayın.
Kahve çekirdekleri nasıl saklanır sorusunun son ve belki de en önemli cevabı; öğütmeden saklanmasıdır. Kahve çekirdekleri bütün haldeyken, orijinal lezzetini ve aromasını daha uzun süre koruyabilir.
Fakat çekirdekler öğütüldüğünde oksidasyon süreci hızlanır ve bu da aromasını kaybetmesine neden olur. Bu yüzden kahve çekirdeklerini öğütmeden saklayın.
8. İhtiyacınız kadar öğütün
Öğütüldüğünde çekirdeklerin daha çabuk bayatladığını söyledik. Bu nedenle kullanacağınızdan fazla kahve çekirdeği öğütmekten kaçının. Öğütülmüş kahveyi taze tutmak daha zordur.
Kahve Buzdolabında Saklanır mı?
Kahve buzluğa konur mu? Bazı kahve uzmanları, soğuk olmasından dolayı kahve çekirdeklerinin buzdolabında saklanabileceğini savunuyor. Fakat bazılarına göre de, buzdolabında bekleyen çekirdekler yoğunlaşıyor ve yağları yüzeye çıkıyor.
Yani kahve daha hızlı yaşlanıyor. Bu nedenle kahveyi buzdolabına koymak yerine serin, kuru ve karanlık bir ortamda muhafaza edebilirsiniz.
Çekirdek Kahve Ne Kadar Taze Kalır?
Uygun saklama koşulları sağlandığında çekirdek kahve 7-14 gün arasında tazeliğini muhafaza eder.
Kahve Çekirdeği Bayatlar Mı?
Kavrulduktan ve satın alındığı paketinden çıkarıldıktan sonra kahve çekirdekleri oksidasyona uğrar. Bu da zamanla bayatlaması demektir.
En fazla 2 hafta taze kalabilen kavrulmuş çekirdekler bu süreden sonra bayatlayacak ve kötü bir tat vermeye başlayacaktır.
Bayat Kahve Çekirdeği İle Ne Yapılır?
Aslında bayatlamış kahve çekirdekleriyle estetik olarak tablolar, desenler ve süslemeler yapmak mümkün. Fakat biz daha kullanışlı bir öneri sunacağız.
Bayatlamış kahve çekirdeklerini kalın bir şekilde öğüterek ve French Press kullanarak cold brew yapmayı deneyin. Eski kahve çekirdekleri de aslında cold brew ile tazesi kadar güzel bir kahve deneyimi ortaya çıkarıyor.