Türk kahvesinin taze olduğu nasıl anlaşılır? Kahve alırken nelere dikkat edilmelidir? Kaliteli ve iyi bir Türk kahvesi nasıl anlaşılır? Soruların cevaplarını bu yazımızda verdik. Keyifli okumalar.
Türk Kahvesi
Türk kahvesi, Türk kültür ve geleneğinde yeri oldukça geniş olan bir içecek. Kız isteme törenlerinde, bayramlarda, özel günlerde, misafir ağırlarken sunulan, içimine, tarifine, telvesine bile binbir anlam yüklenen bir kahve türü.
Osmanlı zamanından günümüze gelene kadar türlü türlü olaylara konu olan bu içecek, zaman zaman yasaklanmış, çoğu zaman da severek tüketilmiş.
Bugün, Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış olan bu içecek, yöreye özgü dönüşümler geçirmiş, gittiği yerde yeni isimler almış ve yeni aromalarla lezzetlenmiş durumda. Hatta o kadar yaygınlaştı ki, artık UNESCO tarafından tescillenmiş bir dünya mirası.
Türk kahvesi bu kadar önemli kültürel bir öge iken, kullanılan kahvenin gerçekten kaliteli ve iyi olduğu konusunda emin olmak da önemli bir adım haline geliyor. Öyleyse, iyi bir Türk kahvesi nasıl anlaşılır, çekirdekten fincandaki durumuna kadar birlikte bakalım.
İyi Bir Türk Kahvesi Nasıl Anlaşılır?
- Türk kahvesi için kullanılan çekirdekler, %100 Arabica çekirdekleri olmalıdır. Robusta çekirdekleri içeren harmanlar, Türk kahvesi için uygun değildir.
- Türk kahvesi için genellikle Rio Minas türü çekirdekler kullanılır. Bu çekirdek türü ise kahve paketlerinin üstünde G tipi şeklinde belirtilir.
- Kahve satın alırken nelere dikkat edilmeli? Taze çekilmiş kahve, her zaman taze kahve anlamına gelmez. Kahve, kavrulduktan sonra en fazla 1 ay içerisinde tüketilmelidir. Bu süre sonunda tüketilen kahve, yeni öğütülmüş olsa da, artık bayatlamıştır ve kalitesini yitirmiştir.
- Kahve çekirdeğinin taze kavrulmuş olması kadar, kavrulma derecesi de önemlidir. Kavrulma derecesi arttıkça, kahvenin aromaları ortaya çıkarken kafein oranı düşer. Türk kahvesi çekirdeği nasıl kavrulur öğrenmek için ilgili yazımıza bakabilirsiniz.
- İyi bir Türk kahvesi nasıl anlaşılır, bunun yöntemlerinden biri de aldığınız kahveyi küçük bir deneme yaparak görmektir. Bunun için, su dolu bir bardağın üzerine bir kaşık Türk kahvesi koyun. Kahveniz taze ise, kahve suyun üstünde kalır ve suya çok az renk verir. Kahveniz bayatsa, tozlar dibe çöker ve suyun rengi ciddi derecede değişir.
- Türk kahvesinin iyi olduğunu kokusundan da anlaşılabilir. Taze kahve, buram buram kokar ve çok uzaktan da kokusu duyulabilir.
- İyi bir Türk kahvesi nasıl anlaşılır yöntemlerinden biri de, kahveyi gözle incelemektir. Kahve partiküllerini elinize aldığınızda, birbirine yapışmayan, dağılan bir dokusu varsa, kahve tazedir. Tam tersi, partiküller birbirine yapışıyorsa, dağılmıyorsa, bayat kahveye işarettir.
- Çekirdeklerin yanında, pişirilen kahvenin iyi olup olmadığı ilk olarak köpüğüne bakılarak anlaşılır. Taze ve kaliteli kahve, güzel bir köpüklenme yapar. Bu köpükler yoğun kıvamlıdır.
- İkinci olarak iyi kahve piştiğinde her tarafa kokusunu yayar. Bu koku, iştah açıcı derecede güzeldir.
- Kahvenin kaliteli olduğunu nasıl anlarız? En belirgin yöntem tatmaktır. İyi bir kahveyi içerken yanında hiçbir yiyecek tüketmeden de tatlı ve lezzetli bir kahve içebilirsiniz. Kahvenin tadı yoğundur fakat acı değildir. İçtiğinizde, su tadı almazsınız.
Türk Kahvesi Rengi Nasıl Olmalı?
İyi bir Türk kahvesi nasıl olmalı diye sorarken, gözle görülebilir kriterlerden biri de rengi. Türk kahvesi için kesin olarak bir renk belirlemek aslında biraz zor çünkü kahvenin kavrulma derecesine göre rengi değişir.
Hafif kavrulmuş kahveler daha açık renkli olurken, daha fazla kavrulmuş olanlar daha koyu renki görünecektir. Bu aşamada damak zevkiniz devreye girer.
Eğer, hafif kavrulmuş, daha meyvemsi lezzetleri olan, asiditesi yüksek Türk kahvesi seviyorsanız, açık kahverengi görünen çekirdekleri tercih etmelisiniz.
Benzer şekilde koyu kavrulan, daha aromalı, bitter lezzetleri barındıran bir kahve seviyorsanız, daha koyu kahverengi ve parlak çekirdekleri seçmelisiniz.
Her durumda da aldığınız çekirdeğin rengi soluk durmamalı, aksine canlı olmalıdır.
Bunun yanında pişen kahvenin rengi de güzel, tatlı bir kahverengi olmalıdır.
Bozuk Türk Kahvesi Nasıl Anlaşılır?
Tüm kahve türlerinin 4 büyük düşmanı vardır: ısı, ışık, nem ve oksijen. Bu dördünden herhangi birine maruz kalması bile, kahvenin bozulması için yeterlidir.
Bozuk Türk kahvesini anlamak için, gözle ve dokunarak kontrol yapabilirsiniz. Gördüğünüz kahve, birbirine yapışık halde görünüyorsa, bayatlamıştır. İkinci olarak, bayatlayan kahve, kokusunu da yitirir. Tadı her zamankinden daha ekşi olur.
Aynı zamanda bozulan kahve içinde beyaz lekeler görülebilir. Küflenmeler ya da kümeler halinde sertleşmiş, katılaşmış partiküller oluşabilir.
Kahve çekirdeğini nasıl saklayacağınızı öğrenmek için buradaki yazımıza bakabilirsiniz.
Türk Kahvesi Kurtlanır Mı? Türk Kahvesi Böceklenir Mi?
Evet, kahve bir bitki olduğundan, bayatladığında kurtlanması ve böceklenmesi mümkündür. Tabi ki bu hemen olmaz. Bunun gerçekleşmesi için kahvenin bayatlaması ve çok uzun bir süre nemli ve sıcak ortamda kalmış olması gerekir.