Espressoyu gerçekten mükemmel bir şekilde yapmak oldukça zor. Bunun için lezzetli ve kaliteli kahve çekirdekleri, mükemmel bir tarif, iyi ve temiz bir espresso makinesi ve öğütücüye ihtiyacınız var.
Aynı zamanda bir espressoyu gerçekten nasıl öğütmeniz gerektiğine dair doğru bilgiler de gerekir. Espresso yapımında kritik derecede önemli olan bu unsurlar, kahvenin gerçek tadının ortaya çıkmasını sağlar.
Espresso Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Espresso, ince öğütülmüş kahvenin içinden, basınçlı sıcak su geçirilmesi ile elde edilir. 7-8 gr kahve, 9 bar basınç, 30 ml su, 90-94 derece su sıcaklığı ile yaklaşık 25-30 saniye içerisinde bir espresso elde edilir. Şimdi bu aşamalar arasında dikkat edilmesi gereken noktalara bakalım.
1. Portafiltreyi Temizleyin
Öğüttüğünüz kahveyi portafiltreye koymadan önce, ekipmanın tamamen temiz olduğundan emin olun. Hem nem hem de önceki demlemeden kalan tortular ve artıklar, demleyeceğiniz kahvenin tadını bozabilir, acı hale getirebilir.
2. Portafiltreyi Isıtın
Espresso yapmak için portafiltrenin içinden sıcak su geçirerek önceden ısıtmak iyidir. Bunun en basit yolu, portafiltrede kahve olmadan yerine takarak espresso makinenizi çalıştırmaktır.
3. Doğru Çekirdekleri Seçin
Espresso için kullanacağınız çekirdeğin koyu kavrulmuş (city, city+) olması gerekir. Bu şekilde kavrulan çekirdekler, espressodan beklenen tadın ortaya çıkmasını sağlar.
4. Taze Kahve Kullanın
Her kahvede olduğu gibi espressonun da gerçekten iyi olması için gereken kriterlerin başında kahvenin tazeliği gelir. Kahveniz taze değilse, tüm adımları doğru bir şekilde uygulasanız da kaliteli bir kahve elde edemezsiniz.
Espresso için tercih edilen kahve çekirdeği türü genelde Robusta ve Arabica harmanlarıdır. Çünkü Robusta, Arabica’ya göre daha fazla doğal krema bırakır ve tadı daha serttir. Bu nedenle sadece Arabica çekirdekleri kullanmak yerine, bir miktar Robusta bulunduran harmanlar tercih edilir.
5. Arıtılmış Su Kullanın
Espresso yapmak için kullanacağınız su, arıtılmış içme suyu olmalıdır. Bunun yerine hazır şişe sulardan da kullanabilirsiniz. Musluk suları, içlerinde bulunan mineral ve klor nedeniyle kahve yapmak için uygun değildir.
6. Kahve Çekirdeklerini Kullanmadan Hemen Önce Öğütün
Taze kahve çekirdekleri öğütüldüğü andan itibaren bayatlamaya başlar. Bu nedenle kahvenizi çekirdek olarak alın ve bu şekilde muhafaza edin. Kullanmadan hemen önce, yalnızca kullanacağınız kadarını öğütün.
7. Öğütme Derecesini Belirleyin
Öğütme derecesi ne kadar ince olursa, kahvenin konulduğu sepet o kadar yoğun olur, bu nedenle suyu içinden geçirmek için de daha fazla basınç gerekir. Öğütme derecesi gerektiğinden kalın olursa, demleme süresi kısalır ve ortaya hafif ve zayıf bir kahve çıkar.
Doğrusunu belirlemek için her demlemede kahvenizin tadını kontrol edin ve beğenmiyorsanız öğütme derecesi ile denemeler yapın.
8. Doğru Dozu Belirleyin
Demlemek istediğiniz kahve miktarına göre öğütülmüş kahveyi kullanırken ince hesaplar yapın. Kullanmanız gereken kahve miktarını hassas bir tartıyla ölçün. İstediğiniz miktardan az ya da çok olmamasına dikkat edin.
9. Portafiltrede Topakları Dağıtın
Öğütücüden direkt portafiltreye kahveyi alıyorsanız, bir dağ şeklinde kahvenin toplandığını görebilirsiniz. Telveyi sıkıştırmadan önce sepetin içine kahvenin eşit şekilde dağıldığından emin olmalısınız.
Aksi halde sepetin bazı kısımlarında daha fazla, bazı kısımlarında daha az kahve olur. Eşit şekilde dağılmayan zemin de, suyun kanallaşarak akmasına ve kötü bir kahve demlemesine yol açar.
Bunun önüne geçmek için sepete birkaç kere hafifçe burabilir ya da bir kürdan yardımıyla kahveyi eşit şekilde dağıtabilirsiniz. Sıkıştırma işlemini bu aşamadan sonra yapmalısınız.
10. Kahveyi Eşit Şekilde Sıkıştırın
Portafiltreye kahveyi sıkıştırmanın amacı, kahve içindeki hava ceplerini yok etmek ve yüzeyin tamamen düz olmasını sağlayarak, suyun eşit bir şekilde dağılmasına yardımcı olmak.
Bu yüzden, kahve eşit bir şekilde sepetin içine dağıtıldıktan sonra gerçekten sıkı bir sıkıştırma işlemi yapmak gerekir.
Barista eğitimlerinde temper ile uygulanan basıncın yaklaşık 20 kg olması gerektiği söylenir. Fakat bunu manuel olarak yakalamak oldukça zor.
Bu nedenle yapabildiğiniz kadar sert ve uzun süreli bir şekilde temperi bastırarak kahveyi sıkıştırın. Artık bastıramadığınızı hissettiğinizde olmuş demektir.
Bastırırken temperin dik bir açıyla konumlandığından emin olun. Aksi halde kahve yamuk bir şekilde sıkıştırılır ve bu da demleme aşamasında kanallaşmaya ve düzensiz bir demlemeye neden olur.
11. Su Başlığını Durulayın
Portafiltreyi yerine takmadan önce, önceki demlemeden kalan kalıntıları çıkarmak için kısa bir süre su akışı sağlayın. Bu durulama işlemi, portafiltreyi takacağınız yerin ısınmasını da sağlar. Böylece kahveye ilk olarak sıcak bir su temas eder.
12. Espresso Fincanını Isıtın
Espresso makinelerinin bir çoğunda fincan ısıtma ayarı bulunur. Bunu kullanarak kahve demlemeye başlamadan hemen önce espresso fincanını ısıtın. Eğer fincan ısıtma başlığı yoksa, fincanın içerisine bir miktar sıcak su koyarak çalkalayabilirsiniz.
13. Portafiltreyi Taktıktan Sonra Demleme İçin Beklemeyin
Portafiltreyi takacağınız başlığı önceden ısıttığını için, taktıktan sonra beklemek, başlıktan gelen ısı ile kahvenin yanmasına neden olabilir. Bu da fincanda acı bir kahve tatmanıza sebep olur. Bu yüzden portafiltreyi taktığınız gibi demleme işlemini başlatın.
14. Demleme Süresine Dikkat Edin
Mükemmel espresso yapmanın en önemli kuralı, 9 barlık basıncın 25-30 saniye içinde suyu kahve sepetinden geçirmesidir.
Ekstraksiyon süresinin çok kısa olması, yumuşak bir kahve ortaya çıkarır. Çok uzun olması da çok acı bir kahveye neden olur. Verimin süre ile alakalı olduğunun farkında olun ve farklı denemelerle doğru süreyi bularak her seferinde bunu uygulayın.
15. Ekipmanları Her Zaman Temiz Tutun
Demleme işlemi sonlandıktan sonra, uzun ömürlü kullanım ve kahve lezzetinin değişmemesi için ekipmanlarınızı temizleyin.
Portafiltreyi çıkarın ve sepette tortu kalmadığına emin olana kadar yıkayın, ardından kurulayın. Portafiltreyi taktığınız kapağı da sıcak su akıtarak durulayın ve ardından kurulayın. Portafiltreyi ise yerine takarak bir sonraki kullanım için hazırda bekletin.
Özetle;
Espresso, diğer bir çok kahve tarifinin ana bileşenlerinden biri. Bu nedenle iyi bir kahveye sahip olursanız, bununla yapacağınız Latte, Mocha ya da Cappuccino da mükemmel olacak demektir.
Her bir adımı bıkmadan ve doğru bir şekilde takip etmek, gerçek bir espresso tatmanızı sağlar.