İster kahve ister bitki çayı aşığı olun. Bir French Press sahibiyseniz her ikisini de kolaylıkla evde yapabilirsiniz.
French Press Nedir?
Filtre kahve ya da ateşe koymadan bitki çayı demlemeye yarayan, ucunda bir piston ile birlikte metal filtre bulunduran bir demleme aracı. Aynı zamanda Bodum, Cafetiere veya Plunger Pot olarak da adlandırılır. Ayrıca “French Press” bir demleme yöntemi ismi olarak da kullanılır.
Tarihi
İlk olarak 1850’lerde Fransa’da icat edildiği düşünülüyor. French Press için ilk patent, 1932’da Attilio Calimani tarafından alındı. Tasarımı daha sonra 1958 yılında Faliero Bondanini adlı başka bir İtalyan tarafından geliştirildi.
Bugün filtre kahve dünyada en çok tüketilen kahve türlerinden biri olduğu için, French Press filtre kahve demleme araçları arasında en pratik ve sık kullanılanı. Çünkü, kahvenin gövdesi, aroması, asitliği, acılığı ve tatlılığı gibi niteliklerini en iyi şekilde açığa çıkaran birinci sınıf kahve demlemek için en iyi yöntemdir.
French Press Ne Demek?
Kelime anlamı olarak “Fransız baskısı” anlamına geliyor.
Özellikleri
- Kullanımı kolay ve temiz.
- Nispeten ucuz.
- Bitki çayı ya da Cold Brew için kullanılabilir.
- Kahve değirmeni, su ısıtıcısı, tartı, termometre gibi ek ekipman gerektirir.
- Su sıcaklığını, kahve öğütme boyutunu ve demleme süresini izlemeniz gerekir.
- Aşırı ekstraksiyonu önlemek için hemen servis edilmesi gerekir.
- Filtre kağıdı gerektirmediği için çok az atık üretir.
- Elektriksiz olduğu için ev, iş yeri ya da açık alanlarda rahatlıkla kullanılabilir.
Ucunda metal filtre bulunan piston, cam sürahinin içerisine tam olarak oturur. Demlenme aşamasında suyun öğütülmüş kahve ile teması sağlanır. Filtre, kahve telvelerinin bardağa boşalmasına izin vermeden demlenmiş kahvenin süzülmesine yardımcı olur. Böylece ortaya yalnızca yoğun aroma va tada sahip bir kahve çıkar.
Ekstra bir filtreye ya da demlemek için hazneye ihtiyaç duyulmaz. Bu nedenle kahvenin esansiyel yağları demlenen kahvede kalır. Böylece ortaya daha dolgun bir gövde, daha güçlü bir tat ve aroma çıkar. Yapısı itibariyle kahvenin sıcaklığını ve demleme süresini kontrol etmek için en iyi demleme yöntemidir. Böylece damak zevkine uygun sertlikte kahve demlenebilir.
French Press Nasıl Kullanılır?
Kahve demleme araçları arasında kullanımı en kolay olanlarından biri. Şimdi French Press ile kahve yapımına bakalım.
Nasıl Takılır?
Piston ve cam silindir olmak üzere iki parçadan oluşur. Pistonda, metal bir filtre, silindirin ağzını kapayacak bir kapak ve bu ikisini bağlayan bir çubuk bütün haldedir. Piston, filtre silindirin içinde kalacak ve kapak silindirin ağzına kapanacak şekilde takılır. Demlenme aşamasında piston yukarıdadır. Demlenme sonlandığında piston aşağı itilir ve kahvenin telvesinin dibe çökmesi sağlanır.
French Press Ocağa Konur Mu?
Hayır, her ne kadar camdan üretilmiş olsa da yapısı itibariyle ocak üstüne koymaya ya da ısı ile doğrudan temas etmeye uygun değildir. Yalnızca borosilikat gibi ısıya dayanıklı maddelerden üretilen ürünler ateş üstüne koyulabilir.
Nasıl Temizlenir?
French Press’i temizlemek, onu takmak ve kahve demlemek kadar kolay fakat bir o kadar da önemli. Pistonu ve cam hazneyi birbirinden ayırdıktan sonra haznenin içindeki telveyi çöpe boşaltıp parçaları direkt duru su ile yıkayabilirsiniz. Metal filtreli olan demleme araçları bulaşık makinesinde yıkamak için de uygundur.
Her kullanımdan sonra temizlenmesi gerekir. Sürahi ve filtre üzerindeki kahve telvesi ve yağ atıkları kahveye acılık verir. Kalıntıları ve artık yağları temizlemek için filtreyi sökmelisiniz.
French Press İle Neler Yapılır?
Kahve ya da bitki çayı yapmak için en pratik araçlardan biri.
French Press İle Filtre Kahve Yapımı
Kahveyi demlemek için önce pistonu çıkarın. Ardından istediğiniz kadar öğütülmüş kahveyi (bir fincan için 14 gr) cam hazneye ekleyin. Üzerine yeteri kadar (200 ml) sıcak su ekleyin. Kahve ile suyun iyi bir şekilde karışabilmesi için tahta bir kaşık yardımıyla hafifçe karıştırabilir ya da sallayabilirsiniz. Ardından pistonu haznenin üzerine yerleştirin. Kahveniz demlenene kadar (4 dk) bekleyin. Sert kahve sevenler bu süreyi 6 dakikaya çıkarabilir. Yumuşak bir kahve isteyenler de 2-3 dakikaya düşürebilir. Ardından pistonu bastırarak granüllerin dibe çökmesini sağlayın. Süzülen French Press kahvesini fincana boşaltın ve dilediğiniz gibi servis yapın.
French Press İle Cold Brew Yapımı
Soğuk demleme kahve için en uygun ekipmanlardan biri de French Press. Filtre kahve demler gibi kahvenizi cam sürahiye ekleyin. Farklı olarak üzerine soğuk ya da oda sıcaklığında içme suyu ekleyin. Oranları filtre kahvede olduğu gibi kullanabilirsiniz. Ardından tek yapmanız gereken beklemek.
Cold Brew kahvenin demlenmesi için 12-24 saat arasında bekleyin. Ardından pistonla kahveyi presleyerek süzün ve direkt servis edin.
French Press ile Bitki Çayı Demlenir Mi?
Evet, Ihlamur, papatya, rezene, kuşburnu vb. büyük yapraklı ve meyveli, sıcak su ile demlenebilen tüm bitki çayları bu ürün kullanılarak yapılabilir. Aynı filtre kahve demler gibi bitki çayı demleme yapılabilir.
French Press Çeşitleri
Sektörde farklı maddelerden ve farklı boyutlarda üretilmiş French Press bulmak mümkün. Fakat değişmeyen ortak özellikleri cam gövde ve paslanmaz çelikten üretilen filtre. Bu iki kısım dışındaki materyaller farklılık gösterebilir. En çok tercih edilenler ise plastik ve çelik gövdeli olan çeşitlerdir.
Genellikle 350 ml ve 600 ml olmak üzere 2 farklı boyutu bulunuyor. İki kişilik boyutları piyasada çokça görünse de son dönemlerde çok miktarda filtre kahve ve bitki çayı demlemek için daha büyük, hatta litrelik boyutlarını da bulmak mümkün. Özellikle restoran ve kafe gibi işletmelerde bu büyük hacimli ürünler kullanılır.
Isıya Dayanıklı French Press
Kahve demlemek için üretilen ürünlerin bazıları borosilikat camdan üretilir. Bunlar genellikle ateşe dayanıklı ve direkt ocağa koyulabilen ürünlerdir.
French Press İle Kahve Demleme İpuçları
Su Sıcaklığı
Kahve demlemek için en uygun su sıcaklığı 94-96 derece arasındadır. Direkt kaynayan suyu kahveye eklemek kahvenin yanmasına neden olur. Bu nedenle su kaynadıktan sonra 1 dakika kadar beklenmesi daha iyi olur. Fakat çok fazla beklemek ve suyun fazla soğuması+, ekstraksiyon işleminin yetersiz olmasına neden olur. Bu da daha az lezzetli ve aromalı bir kahve ortaya çıkarır.
Isıtma
Kahvenizi demlerken önemli etkenlerden biri uygun sıcaklıkta su kullanmak. Fakat su yeterli sıcaklıkta olsa bile soğuk bir French Press’e döktüğünüzde suyun kahve ile buluştuğu sıcaklık planladığınız ısıda olmayacaktır. Bu nedenle demleme işleminden hemen önce bir miktar sıcak su ile aracı ısıtın, ardından bu suyu dökün ve demleme yapın. Bu işlem demleme esnasında kahvenin soğumasını da önler. Böylece daha iyi bir ekstraksiyon işlemi gerçekleşir.
Zaman
Kahve demlerken, kahvenizin ideal tada ulaşmasındaki en büyük etkenlerden biri de demleme süresi. Kahveyi demledikten sonra göz kararı bir süre beklemek, yapılabilecek en büyük hatalardan biridir. Kahvenin çok acı olmasına ya da tadının tam çıkmadan alınmasına neden olabilir. Bu yüzden demleme işlemi sırasında bir kronometre tutabilirsiniz. Damak zevkiniz için ideal süreyi belirledikten sonra her demleme işlemini aynı sürede sonlandırarak aynı tat ve aromaya sahip kahve elde edebilirsiniz.