fbpx
KavurmaTarifler

11 Adımda Fırında Kahve Kavurmak

Kahvenizi en taze haliyle yudumlamak istiyorsanız, evde kendi kahvenizi kavurabilirsiniz. Fırında kahve kavurmak, kahve kahve kavurma tekniklerinden biri ve sandığınız kadar zor ve imkansız olmayabilir!

Evde kahve nasıl kavrulur? Nasıl yapacağınıza, adım adım fırında kavurma tarifine ve püf noktalarına beraber bakalım.

Evde Fırında Kahve Kavurmak

Evde çok az malzeme ile yeşil kahve çekirdeklerini fırında nasıl kavuracağınıza bakalım. Fırında kahve kavurmak için ihtiyacınız olanlar aşağıdaki gibi:

  • Yeşil kahve çekirdekleri (yaklaşık 90-100 g)
  • Yağlı kağıt
  • Fırın (fanlı dahil herhangi bir fırın)
  • Tahta bir kaşık (karıştırmak için)
  • Kronometre
  • Soğutma için metal süzgeç ya da tepsi

Adım Adım Fırında Kahve Kavurmak, Fırında Kavurma Nasıl Yapılır?

  1. Kahveyi evde kavurmak için fırını 230-240°C olana kadar ısıtın.
  2. Yağlı kağıdın üzerine tek sıra olacak şekilde yeşil kahve çekirdeklerini dökün. Eşit bir şekilde yayılması için sallayın ve kaşıkla düzeltin.
  3. Yağlı kağıdı önceden ısıtılmış fırının orta rafına bir tel üzerine yerleştirin. Bu sırada kronometre açın ve süre tutun.
  4. İlk aşamada çekirdekleri çok dikkatli bir şekilde izleyin. Eşit bir şekilde kızarıp kızarmadığını kontrol edin. Bazı fırınlar, belirli bölgelerini daha çok ısıtabilir. Bu durumu fark ederseniz çekirdekleri çıkarıp karıştırın ve yine tek kat olacak çekilde yayarak fırına koyun. Bu işlemi fırın ve çekirdekler çok ısı kaybetmeden, hızlıca yapın.
  5. Yaklaşık 6-9 dakika arasında ilk çatlak seslerini duyabilirsiniz. Bu aşamadan sonra çekirdekleri daha da yakından izleyin. Eğer hafif dereceli bir kavurma istiyorsanız, 10. dakikada çekirdekleri fırından alabilirsiniz.
  6. 10-15. dakikada kahve çekirdekleri yaklaşık 220-225°C sıcaklığa ulaşır. Bu anda da ikinci çatlakları duymaya başlarsınız. İkinci çatlakları duymanız, çekirdeklerin orta dereceli kavurmaya girdiği anlamına gelir. İkinci çatlak, daha yumuşak ve daha hızlı bir çatırtı sesi ile duyulur, bu da çekirdeklerin içindeki şekerlerin karamelize olduğu anlamına gelir.
  7. 12. dakikadan sonra çekirdekler koyu kavrulma derecesine gelir. Bu noktada çekirdekeleri iyi takip etmek gerekir çünkü yanma ihtimali vardır.
  8. Çekirdekleri istediğiniz derecede kavurduktan sonra, onları fırından çıkarın ve tüm çekirdekleri ısıya dayanıklı bir kaba aktarın. Bu bir tepsi olabilir. Bu aşamada amaç, hem çekirdekleri en hızlı şekilde soğutmak hem de kahve samanlarını ayıklamaktır. Çekirdek ne kadar çabuk soğursa o kadar iyidir.
  9. Kahve çekirdeklerinden kahve samanını (kavurma esnasında çekirdekten ayrılan kabukları) ayırmak çok önemlidir. Bu işlem yapılmazsa, saman yanar ve çekirdekte acı bir tat bırakır. Bunu yapmak için kahveyi karıştırırken güçlüce üfleyin ve samanların uçuşarak ayrılmasını sağlayın. Ya da bir elek yardımıyla eleyin.
  10. Kavurduktan sonra en az 24-48 saat kahveyi dinlendirin. Ardından hava almayan kapta, nemden, ısıdan ve ışıktan uzak bir ortamda saklayabilirsiniz. Dilediğiniz zaman çıkartıp öğüterek kullanabilirsiniz.
  11. Fırında kahve kavurmak tekrar ister. Doğru kavurma derecesini ve süresini belirlemek için kronometre ile süre tutun. Her denemede ilk çatlaktan kaç dakika sonra işlemi sonlandırdığınızı not edin ve en ideal kavurmayı bulduğunuzda her seferinde bunu tekrar uygulayın. Fırında kahve kavurmak bu kadar kolay!

Fırında Kahve Kavurma İpuçlar

Kavurma Dereceleri

Evde kahve kavurmanın faydalarından biri de istediğiniz kavurma derecesini ayarlayabilmeniz. Şimdi de fırında kahve kavurmak için kahve kavrulma derecelerine bakalım.

Hafif Kavurma (Light Roast): Birinci ve ikinci çatlak arasında olur. Çekirdek açık kahverengi rengindedir ve yüzeyi kuru görünür. İkinci çatlak neredeyse başlamadan önce.

Orta Kavurma (Medium Roast): İkinci çatlakta oluşur. Çekirdek daha kahverengi görünür ve yüzeyi parlamaya başlar.

Koyu Kavurma (Dark Roast): İkinci çatlaktan sonra oluşur. Çekirdekler koyu kahve rengindedir ve yüzeyleri oldukça parlak görünür.

Yanık: Kahve çekirdekleri yandığında, rengi siyaha döner. Aşırı yağlı görünür ve mavi renkli bir duman çıkarmaya başlar. Aynı zamanda yanık kokusu da ortaya çıkar. Bu çekirdekler kullanılmaz, atılmalıdır.

Kahve kavurma dereceleri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz ilgili yazımıza bakabilirsiniz. Öneri olarak Türk kahvesi nasıl kavrulur başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Fırında Kahve Kavurma İpuçları

Fırında nasıl Kahve Kavrulur

  • İlk kahve kavurma deneyiminizin mükemmel olmaması doğaldır. Pratik yaptıkça daha fazla öğrenir ve doğru teknikleri kullanarak başarılı sonuçlara ulaşabilirsiniz.
  • Evde kahve çekirdeği kavurma yaparken, yeşil çekirdekleri fırına koymadan önce de, fırının istenilen derecede ısınmış olduğundan emin olun. Aksi halde kavurma işlemi daha uzun sürer ve daha çok bir “pişme” işlemine dönüşür.
  • Eşit bir kavurma için çekirdekleri tepside kavurmayın. Tepsiler, fırının içindeki havadan daha çok ısınır ve kahve çekirdekleri tepsi ile temas ettikleri tek noktadan aşırı ısı alırlar. Bu da homojen bir kavurmayı engeller.
  • Eğer bir tepsi ya da delikli metal bir araçta kavurma yapacaksanız, kahve çekirdeklerini dizmeden önce bu zemini de fırında ısıtın.
  • Eğer bir fırın tepsisinde kavurma yapıyorsanız, köşeli tepsiler yerine yuvarlak ya da oval tepsileri tercih edin. Köşeli tepsilerin kenarları daha çabuk ısınır ve buradaki çekirdeklerin daha hızlı kavrulmasına neden olur.
  • Fırınınıza bağlı olarak fırında kahve kavurmak 12-15 dakika sürmelidir.
  • Eğer kavurma süreniz 15 dakikayı aşarsa bir sonraki kavurma işleminde sıcaklığı 4-5 derece artırın.
  • Eğer kavurma süreniz 10 dakika ya da altındaysa bir sonraki denemede ısıyı 5-10 derece düşürmeyi deneyin.
  • 15 dakikadan uzun süren kavurma işlemlerinde kahvenin tadı donuk olur. Kahve “kavrulmuş” değil de, “pişmiş” kabul edilir.
  • Sadece koyu kavurmalarda değil, kavurma işlemi biraz hızlandığı anda kahveden dumanlar çıkmaya başlar. Bu sizi korkutmasın çünkü normaldir. Havalandırmaları, camları açın ve bir duman sensörünüz varsa kavurma esnasında kapatın.
  • Ancak kahve çekirdekleri yandığında aşırı yoğun bir dumanla karşılaşırsınız. Bu durumda tüm işlemleri durdurun ve kahveyi fırından çıkarın.
  • Fırınlar bazen her noktasını eşit ısıtamaz. Bu nedenle çekirdekleri karıştırmak çok önemlidir. Böylece her tarafları eşit şekilde ısı alabilir. Fakat bu karıştırma işlemi de fırını ve çekirdekleri soğutacak kadar uzun ve sık olmamalıdır. En fazla 2 kez karıştırmaya özen gösterin.
  • Karıştırma esnasında ısının daha çok kaybolmaması için tahta kaşık kullanmak daha uygundur.
  • Samanları savurma işlemi, ortalığı batırabilir. Bu nedenle balkon ya da bahçe gibi açık havada yapmak isteyebilirsiniz. Bunun için saç kurutma makinesi gibi fanlı bir araç da kullanabilirsiniz. Ev içerisinde yapacaksanız, bir bez ya da kağıt yayıp duvara doğru savurma işlemi yapabilirsiniz.
  • Kavurma sonlandıktan sonra en önemli işlem çekirdekleri soğutmaktır. 1-2 dakika içinde çekirdekler tamamen soğumuş olmalıdır. Aksi halde kavurma işlemi devam eder ve kahveniz acılaşır.
  • Çekirdekleri soğutmak için delikli bir kapta rüzgarlı, açık bir yere koyabilirsiniz. Ya da saç kurutma makinesini soğuk ayarına getirerek hızlıca soğutabilirsiniz.

Fırında Kahve Kavurma

  • Soğutmak için çekirdeklerin üzerine su serpmeyin. Hızlı bir soğutma için sabah etken saatlerde, hava daha serinken kavurma işlemi yapmayı deneyin.
  • Kahve kavurma işlemi sadece görsel olarak takip edilen bir işlem değildir. Kahve çekirdeklerinin renginin dönüşümünü takip etmenin yanında ilk ve ikinci çatlak seslerini de dinlemeniz gerekir.
  • Kahve kavrulduktan hemen sonra demlenmemelidir. Kavurma esnasında açığa çıkan gazlardan arınması ve tadının oturması için 1-2 gün dinlenmelidir. Hafif kavurmalarda daha uzun, koyu kavurmalarda daha kısa süre bekleyebilirsiniz. Fakat çekirdeğiniz kafeinsiz kahve çekirdekleri ise bu bekleme süresini uygulamaya gerek yoktur.

Fırında Kahve Kavurmanın Faydaları

Evde kahve Nasıl kavrulur

Fırında kahve kavurmak, aşağıdaki faydaları sağlayabilir:

  • Piyasada satılan çoğu ev tipi kavurma makinesinden daha fazla miktarda taze kavrulmuş kahve elde edebilirsiniz.
  • Diğer evde kahve kavurma yöntemlerinden daha az emek gerektirir.
  • Herhangi özel bir alet ya da pahalı ekipman satın almadan güzel bir şekilde kahve kavurabilmenizi sağlar.
  • Kahve konusunda bilgi, beceri ve deneyimlerinizi artırır.

Son söz olarak;

Evde kahve kavurmanın birçok yolu vardır. En temel ve en ucuz yöntemlerden biri fırında kahve kavurmaktır.

Dikkat edilmesi gereken noktaları öğrendikten sonra fırında kahve kavurmak oldukça kolay bir yöntemdir. Tabii ki zaman, emek ve geliştirme istediği bir gerçektir.

Benzer evde kahve kavurma yöntemlerini öğrenmek için Home Roasting yazımıza bakabilirsiniz. Farklı demleme lezzetleri için de Filtre Kahve Çeşitleri ve Özellikleri yazısına göz atabilirsiniz.

0 oylar, 0 ort
166
Kahve Ekstraksiyon (Özütleme) Nedir?

Kahve Terimleri Hakkında Ne Kadar Bilgilisiniz?

Kahve hakkındaki sektörel terimleri öğrenmek ister misiniz? Bu testle ne kadar bilgi sahibi olduğunuzu ölçebilirsiniz!

1 / 10

Kolay sorularla başlayalım...

Kahve içindeki asit miktarı, kahvenin tadım değerini belirlerken en çok baz alınan özelliklerden biri nedir?

İnsan Neden Kahve İster

2 / 10

İşletmelerde kahve hazırlamaktan sorumlu olan personel, kahve profesyoneli.

barista

3 / 10

Cupping prosedüründe 85+ puan alan, yetiştiği coğrafya, bölge, türü, yüksekliği ve çiftliği benzeri bilgileri transparan bir şekilde belli olan kahveye ne denir?

SCA Puanı Nedir

4 / 10

Biraz da damak tadına hitap eden sorular soralım. Espresso Con Panna olarak bilinen kahve nasıl yapılır?

Espresso ve Filtre Kahve Farkı

5 / 10

Espresso'dan daha sert ve yoğun olan kahve hangisidir?

Ristretto Espresso ve Lungo Farkları Neler

6 / 10

3. Nesil kahve demleme ekipmanlarına geçiyoruz. Aradığımız kahve ekipmanı kum saati şeklinde. Ağzı kapalı değil ve kağıt filtre kullanarak kahve demleniyor. Hangisi?

Chemex Kahve Yapımı

7 / 10

Bir filtre kahve demleme ekipmanı daha soruyoruz. Bu seferki basınç kullanarak espresso benzeri kahve demlemeye yarıyor. Aynı zamanda pour-over demleme yöntemlerinden biri.

AeroPress İle Espresso Yapımı

8 / 10

Ekipmanlar hakkında son soru: Vakum basıncı sayesinde filtre kahve demlemeye yarayan bir araç hangisi?

Black Eye Nasıl Yapılır

9 / 10

Şimdi de kahve çekirdeklerinin işlenme serüvenine eşlik edelim. Dry Processing olarak da bilinen doğal işlem nasıl yapılır?

yeşil kahve çekirdeği saklama

10 / 10

Son soru: Decaf kahve nedir?

Türk Kahvesi Yapımında Hangi Çekirdek Kullanılır?

Puanınız

Ortalama puan şöyledir 72%

0%

En Son Yazılar
Tarifler

3 Farklı Sıcak Granül Kahve Tarifi

Granül kahve maalesef kahve dünyasında biraz kötü bir üne sahip. Genellikle çok acı ve lezzetsiz bir kahve yaptıkları iddia edilse de, durum…
TariflerTürk Kahvesi

Türk Kahvesi İle Soğuk Kahve Yapımı

Türk kahvesi ile soğuk kahve yapılır mı? Tabi ki yapılabilir! Konu kahve olunca, imkansız görünen birçok şey mümkün olabiliyor. Bu yazımızda Türk…
Türk KahvesiTarifler

Yumuşak İçimli Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Klasik Türk kahvesi tarifini acı bulanlar ya da daha hafif bir tarif isteyenleri buraya alalım. Yumuşak içimli Türk kahvesi tarifimizle, lezzet listenize…
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir