Evde kahve kavurma ya da home roasting, istediğiniz zaman evde taptaze kahveler kavurabileceğiniz ve çeşit çeşit kahveleri deneyebileceğiniz anlamına geliyor.
Öğrenmek biraz zaman alsa da, sabah taze kavrulmuş kahve içmenin memnuniyeti her şeye değecektir.
Peki evde kahve kavurmak için hangi ekipmanlara ihtiyaç var? Hangi çekirdek kullanılmalı? Kavrulduğu nasıl anlaşılır? Yalnızca kavurma makineleri ile mi kahve kavrulur? Evde kahve kavurma teknikleri nelerdir? Tüm soruları yazımızda cevapladık.
Neden Home Roasting?
Hiçbir kahve, evde kavurup demlediğiniz kahve kadar sizi memnun edemez. Kenya, Etiyopya ya da Kosta Rika çekirdekleri mi seviyorsunuz? İstediğinizi kavurup deneyebilirsiniz.
Farklı karışımları tadabilirsiniz. Daha hafif ya da daha koyu bir kavurma mı tercih ediyorsunuz? Kendiniz yapabilirsiniz. Fakat sunulan bu çeşitlilik, evde kahve kavurmanın tek nedeni değil.
En büyük faktör tazelik. Bazı yeşil çekirdekler hasattan sonra bir yıl kadar bozulmadan saklanabilir. Fakat kavrulmuş çekirdeklerde bu süre birkaç haftaya düşüyor.
Bu süreden sonra lezzet ve aromalarını kaybetmeye başlıyorlar. Yeşil kahveyi sıfırdan kavurmak kahvenin her an taze kalmasını sağlıyor.
Bir diğer konu da maliyet. Yeşil çekirdekler kavrulmuş çekirdeklerden daha ucuz. Kavurma tekniklerini geliştirir ve ekipmanlarına sahip olursanız, uzun vadede evde kahve kavurarak tasarruf edebilirsiniz.
Evde kahve kavurmak aynı zamanda kahve bilginizi geliştirmenize de yardımcı olur.
En sevdiğiniz kahvenin tadının hangi aşamalardan geçerek oluştuğunu, aromasını nelerin etkilediğini, bunları değiştirmek için kavurma profilini nasıl değiştirmeniz gerektiğini ya da farklı çekirdekler ile denemeler yapabileceğinizi göreceksiniz.
Zamanla pratik yaparak damak zevkinizin iyileşeceğini de görebilirsiniz.
Kahve Kavurma Aşamaları
Yeşil kahve çekirdekleri ciddi derecede su tutma özelliğine sahip. Onları bu haliyle öğütmek ve demlemek imkansız. Çünkü otsu bir tat taşıyorlar. Fincanınızda bunu içmek istemezsiniz.
Kavurma işlemi ise çekirdekler üzerinde çeşitli kimyasal özellikler başlatıyor. Böylece iştah açıcı aromalar ve tatlar ortaya çıkıyor. Aynı zamanda kahvenin su içindeki çözünürlüğü artıyor.
Kurutma ve Sararma
Yeşil kahve çekirdekleri ısıya maruz kaldığında nem oranı azalıyor. Buna kurutma aşaması deniyor ve aslında evde kahve kavurmanın da ilk aşaması.
İkinci aşama sararma aşaması. Adından da anlaşılacağı gibi, çekirdekler sararmaya başlıyor ve en önemli kimyasal reaksiyonlar bu evrede gerçekleşiyor. Tatlar, meyvemsi asidite bu aşamada ortaya çıkıyor ve bunun gibi birçok aroma bileşiği oluşuyor. İlk çatlama ile bu sonlanıyor.
Maillard Reaksiyonu
Maillard reaksiyonu kahvenin ilk esmerleştiği aşama. Bu reaksiyon sırasında, kahve kavurma işleminde oluşacak farklı uçucu kimyasalların başlangıç emri veriliyor.
İlk Çatlak
İlk çatlamanın nedeni bahsettiğimiz kimyasal reaksiyonlar. Kahve çekirdeklerinin içindeki gaz basıncı çatlamalarına neden oluyor. Bunu, mısır patlama sesi benzeri bir ses çıktığında anlayabilirsiniz. Fakat mısır gibi patlayıp açılmıyor. Sadece üzerinde çatlaklar oluşuyor.
İkinci Çatlak
Çekirdeklerin içerisindeki tüm su buharlaştığında ikinci çatlama gerçekleşiyor. Bu aşamada kahve daha koyu bir renk alıyor ve daha fazla aromatik bileşik ortaya çıkıyor. Şeker bileşenleri parçalanıyor, kavurma devam ettikçe asidite azalıyor ve çekirdek daha acı bir tat alıyor.
Hafif ve orta dereceli kavurma işlemleri genelde bir ve ikinci çatlak arasında sonlanıyor. Koyu kavurmalar ise ikinci çatlaktan sonra bitiriliyor.
Karbonizasyon
Kahvenin artık tamamen bozulduğu evre. Bu seviyede yangın tehlikesi ortaya çıkıyor ve kahve içilemeyecek hale geliyor.
Evde Kahve Kavurma: Adımları
Evde kahve nasıl kavrulur? Hangi yeşil çekirdeği seçeceğinizden, çekirdekleri saklama koşullarına kadar evde nasıl kahve kavuracağınıza adım adım bakalım.
Yeşil Çekirdek Seçimi
Eğer en başta hangi kahveyi sevdiğinizi biliyorsanız, onun yeşil haldeki çekirdeğini alarak başlayın. Bilmiyorsanız, seçimlerinizden emin olana kadar farklı çekirdeklerden minik oranlarda alarak denemeler yapın.
Özellikle farklı bölgelerin çekirdeklerini içeren karma paketleri piyasada bulmak mümkün.
Yeşil kahve çekirdeğini seçtikten sonra doğrudan güneş almayan bir yerde, serin ve kuru bir ortamda saklayın. Böylece tazeliğini ve kalitesini daha uzun bir süre koruyabilirsiniz.
Evde Kahve Kavurma Yöntemi
Kahveyi evde kavurmanın birkaç farklı yolu var. Bunların her birinin olumlu ve olumsuz noktaları bulunuyor.
Aralarında seçim yaparken bu iş için ne kadar bütçe ayırmak istediğinizi, ne kadar kahve kavuracağınızı ve kavurma işlemi üzerinde ne kadar kontrol sahibi olmak istediğinizi düşünebilirsiniz.
Fırında kahve kavurma ve tavada kahve kavurma, evde kahve kavurmak isteyenler için en ekonomik seçeneklerin başında geliyor. Fakat eşit derecede kızartma yapabilmek için yüksek düzeyde beceri gerektiriyor.
Bu nedenle yeni başlayanlar için önerilmiyor. Çünkü hava akışını kontrol etmek, evde kahve kavurmanın önemli bir noktası. Fakat bu yöntemlerde bunu başarmak çok zor.
Bir diğer seçenek de patlamış mısır makineleri. Bunların kullanımı ve bulunması kolay. Küçük miktarlarda çekirdek kavuracaksanız ideal bir başlangıç ekipmanı.
Fakat kahve kavurmak, patlamış mısır makinelerinin bozulmasına neden olabiliyor. Özellikle ağ ızgaralı olanlar bu iş için kullanılamıyor.
Daha fazla miktarda kahve kavuracaksanız ve evde kahve kavurma aşamaları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız, piyasada ev tipi kahve kavurma makineleri de bulunuyor.
İstediğiniz kapasite büyüklüğü, programlanmış ayarlar ve kızartma profili üzerindeki tercihlerinize göre farklı marka ve modeller arasında tercih yapabilirsiniz.
Kahve Kavurma Ortamı
Kavurma esnasında havalandırma işlemi, sadece çekirdekler için değil aynı zamanda güvenliğiniz için de önemli. Kavurma işlemini bir aspiratörün yanında yapın.
Pişirme esnasında çekirdeklerden çıkan dumanın dışarı çıkabilmesi için pencereleri açık tutun. Hatta imkanınız varsa dışarıda ya da garajda kavurun.
Evde Kahve Kavurmak İçin Gerekli Malzemeler
Kahve kavururken elinizin altında bulunması gereken bazı ekipmanlar var. Her seferinde ne kadar kahve çekirdeği kavurduğunuzu ölçmek için bir tartı kullanmak mantıklı.
Aynı zamanda patlamış mısır makinesi kullananlar için bir termometre işe yarıyor. Sıcak malzemeleri tutmak için ısıya dayanıklı eldiven ve fanlı bir alet de (saç kurutma makinesi olabilir) gerekli. Aynı zamanda çekirdekleri çöplerinden ayırmak için bir de eleğe ihtiyacınız oluyor.
Evde Kahve Kavurmaya Başlayın
Bir evde kahve kavurma makinesi aldıysanız, kılavuzda farklı profilleri nasıl kavuracağınızı görebilirsiniz. Sürece alışana kadar bu ön ayarları deneyin.
Eğer bir patlamış mısır makinesi kullanacaksanız, evde kahve kavurma makinesine göre bunun kullanımı daha kolay. Sadece çok fazla doldurmadığınızdan emin olun. kavurma işlemi yaklaşık 8-12 dakika sürebilir. Sıcaklık ne kadar düşük olursa o kadar uzun sürer.
Çekirdeklerin eşit bir şekilde kızarması için sürekli hareket etmesi gerekiyor. Yani patlamış mısır makinesi ya da evde kahve kavurma makinesi bunu otomatik olarak yapmalı.
Eğer çekirdekleri tavada kavuruyorsanız, çok yüksek olmayan ateşte sürekli karıştırmanız gerekiyor.
Soğutma ve Depolama
Kahve kavurma derecelerine göre istediğiniz kıvama geldiğinde, çekirdekleri ocaktan alın ve soğuması için bırakın. Kavurma işlemi aslında çekirdekler tamamen soğuyana kadar devam eder. Bu yüzden istediğiniz renge döndüğü gibi çekirdekleri ateşten alın.
Bu aşamadan sonra kahveleri bir an önce soğutmanız ve ortaya çıkan saman çöplerini çekirdekten ayırmanız gerekiyor. Eğer rüzgarlı bir ortamdaysanız, bunu kullanabilirsiniz.
Çekirdekleri açık havaya koyun ve rüzgarın çöpleri uzaklaştırmasına izin verin. Bunun dışında bir fan ya da saç kurutma makinesi kullanın. Bazı evde kahve kavurma makinelerinin çekirdekleri soğutmak için ayrı programları da bulunuyor.
Kavrulmuş çekirdekler ancak oda sıcaklığına ulaştıktan sonra saklanabiliyorlar. Taze kavrulmuş kahvenin 3 düşmanı var: Oksijen, ışık ve ısı. Bunlardan korumak için atacağınız her adım doğru olacaktır.
Evde saklama için çekirdekleri hava geçirmeyen kapalı bir kutuya koyup serin ve karanlık bir ortamda saklayabilirsiniz.
Kahvenizi kullanmadan önce en az 3 gün bekleyin. Bu aşamada kahve çekirdekleri pişirme esnasında ortaya çıkan gazları dışarı bırakacak. Kavurma derecesine göre de 2 hafta içerisinde tüketin.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Evde kahve çekirdeği kavurmak, kolay göründüğü kadar da dikkat isteyen bir iş. Çekirdekleriniz yanabilir, istediğiniz ve alıştığınız tatlara ulaşmanız zaman alabilir.
Fakat en tehlikeli sonuçlardan biri de yangın çıkması. Kahve çekirdekleri çok yüksek ısıda kavrulduğu için, özellikle ev içinde bu işlemi yapanların çok dikkatli olması gerekiyor.
Fakat kavurma işlemini dışarıda yapmanın da eksileri var. Hava sıcaklığı, kavurma süresini etkileyebilir. Soğuk havada ekipmanlarınızın ideal ısıya gelmesi zaman alabilir. Dolayısıyla ortaya daha az kavrulmuş çekirdekler çıkabilir.
Kavurma ekipmanlarında zamanla yağ ve saman birikebilir. Bu durum yeni kavurma işlemlerinde sorunlara neden olur. Bu yüzden ekipmanları mutlaka temiz tutmalısınız.
Evde kahve kavurma makinesi ve ocaktan uzaklaşmayın ve başka bir şey ile ilgilenmeyin. Bunun nedeni, kullandığınız yüksek ısının kolayca yangınlara neden olabilmesi. Ateşle oynadığınızı unutmayın.
Evde Kahve Kavurma İpuçları
Kahve kavurma hakkında daha çok şey öğrenmek istiyorsanız her seferinde tek bir faktörü değiştirin ve bu değişimin bardağınızdaki yansımasını takip edin.
Gördüklerinizi ve düşüncelerinizi not edin. Hatta her seferinde kavurma sürenizi de not alın. Böylece farklı kavurma işlemlerini kıyaslayabilir, en iyi sonuca nasıl ulaşacağınızı görebilirsiniz.
Yeteneklerinizi ve damak zevkinizi geliştirmek için farklı kökenli kahveleri kavurmayı deneyin. İşlemlerde minik değişiklikler yapın.
Sonuç Olarak;
Evde kahve kavurma, yorucu ya da meşakkatli gibi görünebilir. Fakat birkaç bilgiye hakim olduktan sonra oldukça kolay ve zevkli bir hal alıyor.
Kendi kahvenizi kavurmak, öğütmek ve içmek, yalnızca kahve demlemekten çok daha büyük bir zevk. Çekirdeklerinizi kavurup öğüttükten sonra istediğiniz bir espresso bazlı kahve ile ya da farklı kahve demleme yöntemleri ile tüm sürecin tadını çıkarabilirsiniz.