fbpx
Çekirdekİyi Bilgi

Espresso Blend Teknikleri

En sevdiğiniz espresso bazlı kahveyi düşünün. Onun bir espresso harmanı olma ihtimali yüksek.

Peki ama espresso blend teknikleri neler? İyi bir espresso karışımı nasıl olmalı? Kahve kavrulmadan mı yoksa kavrulduktan sonra mı harmanlanmalı?

Tüm soruların cevaplarını bu yazımızda verdik. Keyifli okumalar.

Espresso Blend Ne Demek?

nitelikli kahve çekirdekleri

Blend ne demek? Blend kelimesi Türkçeye “karışım, harman” olarak çevriliyor. Kahve endüstrisinde de genellikle harman olarak kullanılıyor.

Blend kahve nedir? Anlamı ise, farklı kökenlere sahip, farklı coğrafi bölgelerde yetişmiş kahvelerin karıştırılarak kullanılması. Amacı ise içenlere farklı bir kahve deneyimi yaşatmaktır.

Blend Espresso Nedir? Espresso Blend Nasıl Yapılır?

O zaman, espresso kahve blendi nedir? Espresso blend nedir?

Espresso, temelde az miktarda üretilen, üzerindeki kreması ile ayırt edici bir kahve. Aynı zamanda birçok kahve çeşidinin de temelini oluşturuyor.

Dolayısıyla espressonun daha iyi bir lezzete ve daha yoğun bir kremaya sahip olabilmesi için kahve harmanları kullanılıyor. Bu işlem en çok espresso kahveler için yapıldığından, blend espresso ya da espresso kahve blendi olarak biliniyor.

Espresso harmanı farklı ülkelerde iki veya daha fazla kahvenin karışımlarından oluşturuluyor.

Kahve harmanı yapmak, aslında zaman ve beceri isteyen bir sanat. Çünkü her bir kahve çekirdeği farklı bir lezzet barındırıyor. Bunlar, kavurma süreleri ile de değişiyor.

Bu durumda da birbiri ile uyumlu olabilecek, kavrulup demlendiğinde her seferinde benzer ve başarılı sonucu verecek harmanları bulmak oldukça zor. Dolayısıyla blend kahvenin aromasını doğru tutturabilmek de büyük bir başarı.

Single Origin Kahve Daha Mı İyi?

Tek kökenli kahve olarak da bilinen single origin kahveler, tek bir ülke ya da bölgeden çıkan kahvelere deniyor.  Dolayısıyla kahvenin lezzeti de yetiştiği bölgeye özgü oluyor.

Tek kökenli kahveler, biraz daha az karmaşık lezzetlere ve derinliğe sahip. Oysa espresso için daha karmaşık lezzetler tercih ediliyor.

Dolayısıyla blend kahveler espresso için daha çok tercih ediliyor. Aynı zamanda blend kahveler isteyenlerin farklı coğrafi bölgelerde yetişen kahveleri tatmalarını sağlıyor.

Espresso Kahveleri ve Blend Teknikleri

Espresso ve Filtre Kahve Farkı

Espresso kahvelerinde harman yaparken hedef; ağır gövde, mükemmel bir aroma, biraz asidite, tatlı keskin bir lezzet ise, nasıl bu hedeflere ulaşılabilir?

Tek bir kaynaktan gelen kahve, genellikle bu karmaşıklığı veremez. Dolayısıyla genellikle espresso blend teknikleri kullanılıyor.

Bunun için iki farklı kahve çekirdeğini harmanlamak yeterli değil. Hangi kahvelerin birbiri ile uyumlu olduğu, hanginden ne kadar oranda karıştırılacağı, kavrulma derecesi, kaç çeşit kahve çekirdeğinin karıştırılması gerektiği gibi dikkat edilmesi gereken konular var.

Bunun yanında, espressonun nasıl tüketileceği de önemli. Çünkü, çoğunlukla espresso olarak servis edilecek kahveler için farklı harmanlar, süt ya da benzer bir şey ile karıştırılarak servis edilecek kahveler için farklı harmanlar yapmak gerekiyor.

Üstelik, blend kahve yapmak, sadece kahveleri karıştırmakla ilgili değil. İyi derecede bir kavurma bilgisi ve deneyimi de gerektiriyor.

Espresso Blend Kahve Nasıl Yapılır?

Kahve kavurma üzerinde deneyim kazandıkça, kahvelerin karışımlarında nasıl farklı roller oynadığı ve her bir kahve kökeninden, her bir kavurma işleminden neler beklenmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz.

En klasik blend çeşitlerinden biri Brezilya ve Kolombiya. Brezilya kahvesi, gövdeli bir kahve. Aynı zamanda çikolatalı, fındıklı bir lezzet veriyor. Kolombiya kahvesi ise daha tatlı ve daha asidik. İkisinin birleşimi, uyumlu bir lezzet ortaya çıkarıyor.

Aynı zamanda Brezilya ve Kolombiya, dünyadaki iki büyük kahve üreticisi olmasına rağmen, kahveleri pahalı değil. Harmanlarda bu ikilinin sık sık kullanılmasının bir diğer nedeni de bu.

kahve çekirdeği

Bunun yanında Dominik Cumhuriyeti, Meksika, Peru, Panama kahveleri, gövdeli ve tatlı kahveler. Tatları aşırıya kaçmıyor.

Kosta Rika, Guatemala ve Venezuela kahveleri ise harmanlarda kahveye asitlik, gövde ve lezzet veriyor. Asitlikleri yüksek olduğu için küçük oranlarda kullanılıyor.

Espresso blendlerinde kahveye karmaşıklık ve parlak bir lezzet eklemek için Etiyopya, Kenya, Yemen, Zimbabwe ve Zambiya kahveleri de kullanılabiliyor.

Espressoya çiçeksi zengin tatlar vermek için ise Sumatra, Sulawesi, Java, Doğu Timor, Yeni Gine ve Etiyopya Yirgacheffe gibi Asya Pasifik kahveleri tercih edilebiliyor.

Bunların yanında özellikle espresso kahve blendi yaparken dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var. Espresso bazlı kahvelerde kullanılacak espresso blend kahvenin, sütü taşıması gerekiyor.

Kahve.com‘un verilerine göre, Türkiyedeki kafelerde espresso tüketimi %5-7 oranında.

Geriye kalan %90’dan fazla kahve tüketimi genellikle espresso ve su/süt kombinasyonlarından (Americano, Latte, Flat White, Cappuccino vb.) oluşuyor.

Bir kahve çeşidinde 20 ml espresso kullanılırken, bununla birlikte 200 ml süt kullanılıyor, hatta bazı tariflerde daha fazla.

Bu anlamda, harmanlanmış olan kahvenin sütün tadını baskılaması ve kendini öne çıkarabilmesi gerekiyor. Yani sütle birleştiğinde tamamen yok olmamalı.

Fakat hatırlatalım ki, her espresso bazlı içecekte mükemmel sonuç veren bir espresso blendi olması imkansız.

Espresso için bir blend reçetesi yok. Markaya, kafeye, kavurma uzmanına hatta baristaya göre bu oranlar değişebilir. Kimisi, kahve harmanlarında 60% Latin Amerika kahvesi, %40 Afrika kahvesi kullanmayı tercih eder.

Kimisi de Asya kahvesine ağırlık verir. Burada asıl önemli olan, kahvenin sunulacağı kesim.

Eğer müşterileriniz gerçekten ülke ülke gezip her türlü kahveyi tatmış, kaliteli bir kahve içmek isteyen kişilerden oluşuyorsa, o zaman gerçekten başarılı bir harman kullanmanız gerekir. Ve bu harman süt ile uyumlu olmayabilir.

Fakat müşterileriniz daha çok sütlü kahveleri tercih ediyorsa, o zaman süt ile uyum yakalayabilecek harmanlar üzerinde çalışmanız gerekir.

Espresso Blend Teknikleri

Double Espresso Shot

Espresso blend teknikleri temelde ikiye ayrılır:

  • Yeşil çekirdeklerin harmanlanması ve kavrulması
  • Kahvelerin ayrı ayrı kavrularak sonra harmanlanması.

Aslında kahve endüstrisinde ve espresso blendlerinde her iki yöntem de kullanılıyor. Fakat her iki durumda da dikkat edilmesi gereken noktalar var.

Yeşil Çekirdek Harmanı

Eğer kahvenizi çekirdekler henüz çiğ iken harmanlamak isterseniz, birbirine benzer kavurma profillerine sahip çekirdeklerin harmanlanması gerekir. Bu durumda kavurma esnasında maksimum verimi alabilirsiniz.

Aynı zamanda bu kahvelerin kavrulmadan bir gün önce karıştırılması gerekiyor. Böylece nem oranları dengelenebiliyor.

Kavrulmuş Çekirde Harmanı

Diğer yöntem aslında üretim süreci açısından daha zahmetli. Kahve çekirdeklerinin kendi profillerine göre ayrı ayrı kavrulması ve homojen olana kadar da karıştırılması gerekiyor.

Fakat kavrulduktan sonra harmanlanan kahveler de aroma, tat ve stabilite olarak daha uygun oluyor.

Kavurma Derecesi

Bazı global markalar, espresso blend tekniklerinde kahveyi oldukça koyu kavuruyor. Bu sayede çekirdekleri daha standart lezzetlere yakın hale getirmeye çalışıyor.

Fakat genel olarak espresso harmanlarının kavrulma derecesi için kesin bir sınır ya da derece yok. Tamamen damak tadına ve bu kahve ile üretilecek kahve çeşitlerine bağlı bir işlem.

Robusta Çekirdek Tercihi

Her blend kahve, hem Arabica hem de Robusta içerdiği anlamına gelmiyor. %100 Arabica olan harmanlar da mevcut.

Espresso kahve karışımlarında Robusta kullanımı tüketiciden tüketiciye değişiyor. Robusta çekirdeklerinin raf ömrü Arabica’ya göre daha uzun.

Kahve çekirdekleri bayatladığında krema oranı azaldığından, endüstriyel espresso için Robusta harmanları tercih edilebiliyor.

Harmanlarda Robusta çekirdeklerinin kullanımı, espresso blend fiyatlarını azaltıyor. Krema ve kafein oranı daha fazla oluyor. Kimi tüketiciler tarafından Robusta çekirdeklerinin sağladığı acı tat da daha çok beğeniliyor.

Espresso blendlerinde genellikle çok küçük oranda Robusta çekirdekleri kullanılıyor. Bu oranlar çoğunlukla %10’un üzerine çıkmıyor.

Arabica kahve çekirdeği çeşitleri

Blend Kahve Nasıl Yapılır?

  1. Harmanlanmak istediğiniz kahvelerin her birini ayrı ayrı espresso olarak demleyin ve fincanlayın. Aroma, koku, asidite, tat, gövde ve ağızda bıraktığı hisleri not edin.
  2. Hangi kahvenin diğerinin lezzetini artırdığını belirlemek için fincanları farklı eşleştirmelerle art arda tadın. Burada dikkat edilmesi gereken, her bir kahvenin hem kendi özelliklerini göstermesi hem de birleştiği kahvenin değerlerini artırmasıdır.
  3. Başlarken, kendinize bir taban kahve belirleyebilirsiniz. Bu kahvenin üzerine diğer kahveleri ekleyerek tadım yapabilir ve notlar alabilirsiniz. Tüm kahve çeşitleri için bunu tekrarlayabilirsiniz.
  4. İstediğiniz lezzet özelliklerini gösteren kahveyi bulana kadar 2-4 farklı kahveyi karıştırabilirsiniz.
  5. Kullanmak istediğiniz kahve türlerini belitledikten sonra, aradığınız aromayı, tatlılığı, gövdeyi ve ağızda kalan tadı ortaya çıkarmak için en uygun oranı bulana kadar farklı oranlarda kahve karışımlarını tadın.
  6. Ardından, bu karışımdaki her kahvenin farklı kavrulma derecelerini de tadın. Farklılıkları not edin.

İyi bir espresso karışımı oluşturmak ilk bakışta göründüğü kadar zor değil. Sadece birkaç saat içinde, daha taze olduğu için ticari rakipleri geride bırakacak, kabul edilebilir bir espresso karışımına sahip olabilirsiniz.

Yine de espresso blendini, mükemmel krema, lezzet, asitlik, gövde ve ağızda kalan tada ulaştırmak için kavurma derecesini değiştirerek mükemmelleştirmek zaman ve sabır gerektirecektir. Fakat eğitici bir deneyim olur.

Arabica & Robusta Çekirdekleri Arasındaki Farklar

Kahve Kavrulmadan Önce Mi Harmanlanmalı, Sonra Mı?

Kahveden en iyi verimi almak istiyorsanız, öneri olarak her kahve çeşidini kendi özelliklerine göre kavurup daha sonra karıştırmanız daha iyi olacaktır.

Her bir kahvenin yetiştiği coğrafyaya ve iklime göre kavrulma süresi, biçimi farklı oluyor. Bu durumda farklı çekirdekleri aynı anda kavurmaya çalışmak, çekirdeklerden alınan verimi düşürecektir.

Kahveyi kavurmadan önce harmanlamak üretimi kolaylaştırsa da, kahvenin bardaktaki lezzetini olumsuz etkileyebilir.

En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
Çekirdek

Çapak ve Bıçaklı Kahve Değirmeni Arasındaki Farklar

Kahvenin lezzetini, ağaçtan fincana gelene kadar etkileyen birçok önemli aşama var. Toplama, kurutma ve işleme yöntemi, kavurma, de-gassing, öğütme gibi adımların değişiklik…
İyi Bilgi

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya…
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir