Hızlı hazırlanan fakat fincanda küçük görünen İtalyan kökenli espresso, aslında çok güçlü bir kahve. Gerçek bir espresso hazırlamanın asıl yolu tam otomatik ya da yarı otomatik espresso makinelerinden geçiyor. “Espresso Nedir, Nasıl Yapılır?” yazımızda da bu makineler ile lezzetli bir espresso yapmanın temel prensiplerini ele alıyoruz.
Espresso Nedir?
1900’lü yıllarda İtalyanlar tarafından keşfedilen ve dünyaya tanıtılan espresso, basınç gücünden faydalanılarak elde edilen bir kahve çeşididir. Kaynatılmış 30 ml sıcak suyun, çok ince öğütülmüş kahveden 9 barlık bir basınç sayesinde 30 saniyede geçerek ortaya çıkardığı kahve, espresso kahvedir. Filtre kullanılmaz, süzgeç kullanılır. Bu nedenle kahvenin tüm aromaları ve yağları tutulmadan kahvenin içerisine dolar. Ortaya oldukça yoğun ve sert lezzetli bir kahve çıkar. Filtre kahveden farklı olarak üzerinde açık renkli ve kıvamlı bir köpük ve krema oluşur.
Espresso çekirdekleri, daha yoğun kavrulur ve daha inca öğütülür. Bu nedenle asiditesi düşüktür.
Tam otomatik espresso makinesi, Moka Pot ya da kapsül kahve makineleri ile espresso hazırlanabilir. Fakat uzmanlara göre portafiltre kullanılan otomatik makineler ile hazırlanan kahve orijinal bir espressodur.
Malzemeler
- Espresso kahve makinesi
- Fincan
- 7-8 gr ince öğütülmüş kahve
Espresso Kahve Nasıl Yapılır?
1. Ön hazırlık yapın
Espresso makinesini kullanmadan önce çalıştırmak ve suyun kahve için yeterli sıcaklığa gelmesini sağlamak gerekir. Aynı zamanda burada ısınan su ile portafiltre yerine takılmalı ve boşken su akması sağlanarak ısıtılmalıdır. Aynı yöntemle espresso fincanları da ısıtılmalıdır. Bazı makinelerde fincan ısıtma ayarı da bulunmaktadır.
2. Kahveyi öğütün
Espresso için kahve çekirdeklerinin çok ince öğütülmüş olması gerekir. Kahve çekirdeklerini kendiniz öğütecekseniz, kahve değirmeninin en ince ve küçük ayarını kullanmalısınız. Eğer kahve kalın öğütülürse, su hızlı bir şekilde akar ve kahvenizin yoğunluğu az olur. Fakat çok çok ince çekilmiş bir kahve kullanılırsa, bu da suyun çok daha yavaş akmasına ve acı bir tat bırakmasına neden olur. Sık sık denemeler yaparak doğru ayarın bulunması gerekir.
3. Öğütülmüş kahveyi sıkıştırın
Espresso makinelerinde kahve telvesi, portafiltre isimli kulplu araca konulur. Ucundaki yuvarlak metal kısmına ise sepet denir. Bu sepetler makinenin türüne göre farklı boyutlarda olabilir.
Espressonun doğru bir şekilde ekstraksiyon sağlaması için portafiltre içinde kahve eşit oranda dağıtılmalıdır. Bir tarafının gevşek, bir tarafının sıkı olması, akan suyun her tarafa eşit şekilde yayılmasına engel olur. Sonuçta ortaya kötü bir espresso çıkar. Bunu önlemek için önce portafiltreye hafifçe vurulur. Ardından ince bir kürdan ya da çubuk yardımıyla kahve her tarafa eşit şekilde dağıtılır. Son olarak kahve, temper ile portafiltre içine iyice bastırılarak sıkıştırılır.
4. Espresso makinesini temizleyin
Bundan sonraki adım, portafiltre takılmadan önce su akışı olacak yeri temizlemek. Makine portafiltre takılmadan birkaç saniye çalıştırılır ve suyun akması sağlanır. Böylece önceki kullanımdan kahve tortuları ya da su kaldıysa dışarı akar.
5. Espressoyu alın
Ardından sıkıştırılmış portafiltre yerine takılır ve kilitlenir. Makinenin tepsisine kahve fincanı konur. Ardından espresso kahve elde edebilmek için makine çalıştırılır.
Bu aşamda kaynayan su yüksek basınçla kahve telvesinin içinden geçer ve espresso kahve yavaş yavaş portafiltreden fincana akmaya başlar.
Kahvenin tamamen hazırlanması 20-30 saniye arasında sürer. İlk damlalar gerçekten koyu renkli ve kalındır. Az miktarda akmaya başlar. Ardından daha hızlı, daha az yoğun ve açık renkli akış görülür. Son olarak bej renginde, yine damla damla akan fakat yağ oranı fazla olan bölümü de akarak fincanın içine dolar.
6. Makineyi temizleyin
Kahve demleme işlemi tamamlandığında portafiltre çıkarılır, fincan alınır ve tekrar çalıştırılarak portafiltre takılan başlık temizlenir. Portafiltre içindeki telveler de dökülür ve sepet yıkanır.
Espresso Nasıl Yapılır Video
Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Espresso yaparken kullanılacak kahve çekirdeklerinin koyu kavrulmuş olması gerekir.
- Taze bir kahve deneyimi için çekirdekler kahve yapımından hemen önce öğütülmelidir.
- Espresso kahve çok sıvı ve akışkan olduysa, kahveniz kalın öğütülmüş, yeterince sıkıştırılmamış ya da az miktarda konulmuş olabilir.
- Kahve çok koyu ise, kahve aşırı ince öğütülmüş, kahve miktarı fazla gelmiş ya da çok fazla sıkıştırılmış demektir.
- Fincanda kahve telvesi ya da tortusu görülürse, bu kahve çekirdeklerinin kalın çekildiği ya da süzgecin tıkandığı anlamına gelir.
- İki portafiltreye sahip makinelerde aynı anda bir portafiltreden az diğerinden fazla kahve akıyorsa, makine yamuk zemine konulmuş ya da yanlış takılmış olabilir.
Single Shot Espresso Nasıl Yapılır?
1 shot espresso için ortalama 8 gr kahve kullanılır.
Double Shot Espresso Nasıl Yapılır?
Double shot espresso, tek seferde 2 shot hazırlanan espressodur. Portafiltreye 16 gr kahve konulması gerekir.
Espresso Faydaları
- Suyun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu nedenle ödem atmaya ve kilo vermeye yarar.
- Metabolizmayı çalıştırır.
- Yağ yakımını hızlandırır.
- Enerji verir. Odaklanmayı sağlar.
Espresso Zararları
- Fazla tüketilmesi, kafein yoğunluğundan dolayı çarpıntıya neden olabilir.
- Uyumadan önce tüketildiğinde uykusuzluk ve sinir sorunlarına yol açabilir.