Bir kahve dükkanına gittiğinizde onlarca seçeneğin arasından en iyi filtre kahve çeşidini seçmek zor ve kafa karıştırıcı olabilir. Benzer şekilde evde bir filtre kahve yapmak istediğinizde hangi yöntemi kullanacağınızdan emin olamayabilirsiniz.
Biz de işleri sizin için daha kolay hale getirebilmek adına en iyi 9 filtre kahve çeşidini ve özelliklerini sıraladık.
Filtre Kahve
Filtre kahve, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak su ile demlenmesi ve bir filtre yardımıyla telvelerinden ayrılmasıyla elde edilen kahvedir.
Otomatik makinelerle yapılabildiği gibi, V60, Sifon ve French press gibi manuel filtre kahve demleme ekipmanlarıyla da yapılabilir. Bunların yaptığı kahvenin adı filtre kahve olsa da, her birinden çıkan kahvenin lezzet, dokusu, aroması ve gövdesi farklıdır.
En iyi filtre kahve çekirdeği, filtre kahve demleme yönteminize göre kavrulmuş olan kaliteli kahve çekirdekleridir. Demleme yöntemine göre kullanacağınız kahve türü ve menşei değişebilir.
Hangi Filtre Kahveyi Almalıyım?
Her filtre kahve benzersiz bir yöntemle yapılır, farklı özelliklere sahiptir ve belirli insanlara hitap eder. Kimileri, filtre kahvede sadelik ararken, kimileri de sütlü ve şekerli tatları sevdiği için, daha yumuşak çeşitlere yönelir.
Kahvenizi seçmeden önce kendiniz için en iyi filtre kahvenin hangisi olduğuna karar vermeniz gerekir.
Örneğin, sert kahve mi seversiniz yoksa yumuşak mı? Kahvenin içerisinde çikolata ve karamel tatları mı ararsınız yoksa daha ferah, meyvemsi lezzetler mi? Filtre kahveniz köpüklü mü olmalıdır yoksa köpüksüz mü?
Bu sorular kişisel tercihlerinize göre çoğaltılabilir. Şimdi sırasıyla en iyi filtre kahve önerilerine bakalım, kararı da size bırakalım. Her bir kahve çeşidinin ayrıntılı yapılışını yazı içindeki linklerde bulabilirsiniz.
En İyi Filtre Kahve Çeşitleri
Filtre kahve en iyi nasıl demlenir? Otomatik bir kahve makinesinde mi? Her aşamasını manuel kontrol ettiğiniz bir V60’ta mı? Yoksa filtre kahve torbalarında mı? Cevap tamamen damak zevkinize bağlı.
1. Pour Over Kahve
Filtre kahve çeşitleri arasında en popüler olanlardan biri pour over, yani üzerine dökme yöntemi ile yapılan kahveler.
Bu yöntemde bir filtre içerisine konulan kahvenin üzerinden sıcak su dökülür ve yer çekimi sayesinde suyun akarak kahveyi demlemesi sağlanır. Demlenen kahve yavaşça filtrenin altındaki bardağa süzülür.
Bu yöntem drip (damla) kahve demleme, manuel demleme ya da sadece filtre kahve demleme olarak da adlandırılır.
Bu filtre kahve türünün asıl farkı, işlemlerin tamamen manuel olmasıdır. Yani, kahve partiküllerinin üzerine elle sıcak su dökülerek kahve demlenir. Bu nedenle biraz pratik ve bilgi gerektirir.
Kahvenin üzerine suyun ne kadar dökülmesi gerektiği, suyun sıcaklığı, kaç dakikada dökülmesi gerektiği, ne kadar kahve kullanılacağı, hangi filtrenin kullanılacağı gibi sorular vardır ve kahve demleyen kişinin bunları bilmesi gerekir.
Bu filtre kahve türü, kahvelerinin son tadı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Doğru yapıldığında kahve temiz, tutarlı ve berraktır. Çünkü filtreler, yağları tutar ve temiz bir fincan ortaya çıkarır.
Bir kahve dükkanına gittiğinizde genelde V60 ya da filtre kahve kağıdı ile yapılmış kahveler, pour over kahve çeşitleridir.
- Kullanılan Öğütme Tipi : Orta-kaba öğütme
- Makine: Pour over demleme ekipmanı
- Filtre Tipi: Kağıt filtre
- Kahve-Su Oranı: 1:16
2. French Press Kahve
Filtre kahve önerilerimizde ikinci sırada, adını çok fazla duyurmuş ve lezzet bakımından da oldukça güçlü olan French press kahvesi var.
French Press, piston ve filtrenin birleşiminden oluşan bir kahve demleme ekipmanıdır. Bu ekipman öğütülmüş kahveyi demler, presleyerek süzer. Kahve demlendikten sonra öğütülmüş kahve çekirdekleri kabın dibinde kalır. Böylece kahve filtrelenmiş olur.
Immersion (daldırma) demleme yöntemi olarak bilinen French press, bardağa zengin yağları da aktarır ve ağızda tozlu his bırakan bir filtre kahve ortaya çıkarır.
En iyi filtre kahve çeşitlerinden biri olan French press, genellikle güçlü kahve isteyenlerin tercihidir. Manuel filtre kahve demleme yöntemlerine göre daha bulanık bir görünüme sahip olsa da, daha sert bir kahvedir.
- Kullanılan Öğütme Tipi : Orta-kaba öğütme
- Makine: French Press
- Filtre Tipi: Metal filtre
- Kahve-Su Oranı: 1:16
3. Cold Brew Kahve
Evde soğuk kahve yapmanın onlarca farklı yolu var. Fakat en popüler ve basit yöntemlerden biri cold brew. Öğütülmüş kahvenin soğuk su ile uzun sürede demlenmesi ile yapılır.
Diğer sıcak kahvelerin demlenmesi en fazla 4-5 dakika sürerken, cold brew kahve 12-32 saat arasında demlenebilir. Ardından kağıt filtreden süzülür. Böylece lezzetli bir soğuk kahve içebilir ve bunu bir haftaya kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.
Görünüm olarak buzlu kahveye benzese de, aslında oldukça farklıdır. Buzlu kahve, sıcak demlenmiş kahvenin soğutulması ve buz eklenmesiyle elde edilirken, cold brew direkt soğuk su ile demlenir.
Aynı zamanda sıcak demlenen kahvelerden daha yüksek bir kahve-su oranına sahiptir. Bu demleme yöntemi, kahvelerini çok miktarda hazırlayıp uzun süre tüketmek isteyenler için idealdir. Aynı zamanda tadı sıcak demleme kahvelere göre daha az acı ve asitlidir.
- Kullanılan Öğütme Tipi : Kaba öğütme
- Makine: Özel bir makine gerekmez.
- Filtre Tipi: Kağıt filtre
- Kahve-Su Oranı: 1:8
4. Espresso
Kahveyi seviyorsanız, espressoyu duymuş ve hatta tatmış olma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Yaygın bir filtre kahve türüdür. Bu içecek, genellikle güçlü, küçük miktarlarda servis edilen konsantre bir kahve türüdür. En iyi aromalı filtre kahve çeşitlerinden biridir.
Normal kahve çekirdekleriyle demlenmesine rağmen demleme işlemi, normal kahveye göre daha koyu, daha sağlam, daha aromatik bir kahve ortaya çıkarır.
Espresso yapmak için ince öğütülmüş kahve çekirdeklerinden basınçlı sıcak su geçirmeniz gerekir. İyi bir espresso kahve için, kaliteli bir espresso makinesi gerekir.
Doğru bir şekilde demlendiğinde, kahvenin doğasında var olan tatlı, asidik aromaları, kavurma ile gelen acı tatları ve kahvenin kendi notalarını barındırır.
Bununla birlikte kullanılan filtre metal olduğundan, kahvenin tüm yağları da espressonun içerisinde bardağa aktarılır ve ortaya oldukça güçlü bir kahve çıkar. Özellikle zengin tatları seven, güçlü kahve isteyen kişiler tarafından tüketilir.
En iyi filtre kahve karışımı espresso ile yapılabilir. Bunun için blend kahveler kullanılır ve zengin aromalar elde edilebilir.
Aynı zamanda, kahve endüstrisinde espresso bazlı kahveler oldukça popüler olduğu için, yumuşak içimli filtre kahve önerilerinde espresso üzerine süt eklenmesi ile hazırlanan latte, mocha, melange gibi kahveler yer alır.
- Kullanılan Öğütme Tipi : İnce öğütme
- Makine: Espresso makinesi
- Filtre Tipi: Metal filtre
- Kahve-Su Oranı: 1:3
5. Americano
Café Americano, bir shot espressoya sıcak su eklenerek yapılan bir filtre kahve türü. Sıcak su, sert espressoyu seyreltir, bir manuel filtre kahve boyutuna getirirken aynı zamanda da konsantrasyonunu azaltır. Daha yumuşak bir içecekte espressonun zengin tadını yudumlayabilirsiniz.
Basitçe anlatmak gerekirse, sıcak suyun üzerine iki shot espresso eklenir fakat karıştırılmaz. Genellikle espressosunu daha hafif dokulu ve daha hacimli içmek isteyenler tarafından tercih edilir.
- Kullanılan Öğütme Tipi : Çok ince öğütme
- Makine: Espresso makinesi
- Filtre Tipi: Metal filtre
- Kahve-Su Oranı: 1:3
6. Lungo Kahve
Café Lungo, Americano gibi espresso temelli bir kahve. Espressonun klasik demleme süresinin daha uzun tutulmasıyla yapılır ve espressodan daha acıdır.
Lungo kahve için espresso yapımında kullanılan miktarda kahve ve espressoda kullanılanın iki katı kadar su gerekir. Su hacminin daha yüksek olması, demleme süresini de uzatır. Böylece daha büyük miktarda fakat daha acı bir kahve ortaya çıkar.
Americano ile benzerlik gösterse de, Americano’nun içerisine su, espresso demlendikten sonra eklenir. Lungo’da ise espresso direkt daha fazla su ile demlenir. Bu büyük fark, kahvenin lezzetine de keskin bir şekilde etki eder.
Kahvesini bir shot espressodan daha acı sevenler genellikle Lungo kahve tercih eder.
- Kullanılan Öğütme Tipi : Orta öğütme
- Makine: Espresso makinesi
- Filtre Tipi: Metal filtre
- Kahve-Su Oranı: 1:6
7. Ristretto Kahve
Ristretto, Lungo’nun tam tersi olan bir filtre kahvedir. En iyi filtre kahve önerilerimizdeki acı kahvelerden biridir.
Lungo’da demleme süresi uzarken, Ristretto’da demleme süresi kısalır. Espresso’da kullanılan su miktarının yarısı kadar su ile espressoda kullanılan kadar kahve demlenir. Bu demleme işlemi daha acı bir içecek ortaya çıkarır.
Ristretto genellikle espresso’dan daha acı notalara sahip kahve sevenler tarafından tercih edilir. Demleme yöntemi nedeniyle kreması daha fazladır. Bu sebeple içimi daha kolaydır.
- Kullanılan Öğütme Tipi : İnce öğütme
- Makine: Espresso makinesi
- Filtre Tipi: Metal filtre
- Kahve-Su Oranı: 1:1,5
8. AeroPress
En iyi filtre kahve çeşitlerinden biri de AeroPress kullanılarak yapılır. AeroPress, piston mekanizmasına sahip, basınçla kahve demleyen bir demleme ekipmanıdır.
Filtre kahve hazırlarken, makineye yerleştirilen kahvenin üzerinden piston yardımıyla su geçirilir. Böylece demlenen kahve filtreden geçerek alttaki bardağa akar.
Tasarım nedeniyle, bir seferde yalnızca bir fincan kahve hazırlanabilir. Bununla birlikte, taşınabilir ve dayanıklı olması nedeniyle genellikle seyahat edenler ve kamp yapanlar tarafından tercih edilir.
Bu filtre kahve, temiz, lezzetli kahve seven herkes için uygundur. İyi bir gövde ve berraklık dengesine sahiptir.
- Kullanılan Öğütme Tipi : İnce öğütme
- Makine: AeroPress makinesi
- Filtre Tipi: Disk kağıt filtre
- Kahve-Su Oranı: 1:16
9. Chemex
Listemizde en iyi filtre kahve çeşitlerinden sonuncusu olan Chemex, kum saatine benzeyen bir filtre kahve demleme ekipmanıdır. Kullanmak için ise filtre kağıdı gereklidir.
Filtre kağıdı açılarak Chemex’in içine konur. Kağıt sıcak suyla ıslatılır ardından içine öğütülmüş kahve konur. Üzerine yavaşça sıcak su dökülür ve demleme işlemi 2-3 dakika kadar sürer.
Kahve demleme işlemi bittiğinde filtre kağıdı çıkarılır ve kahve servis edilir. Ortaya çıkan kahve tatlı, berrak bir fincandır. İstenmeyen acı ve yağlı aromalar filtre tarafından tutulur.
- Kullanılan Öğütme Tipi : Orta-kaba öğütme
- Makine: Chemex makinesi
- Filtre Tipi: Konik kağıt filtre
- Kahve-Su Oranı: 1:16
Hangi Filtre Kahve Daha Sağlıklı?
Filtre kahvenin faydalarını hepimiz biliyoruz. Peki, filtre kahve çeşitleri arasında hangisi daha sağlıklı?
Uzmanlar, metal filtreler yerine kağıt filtreler ile hazırlanan filtre kahvelerin daha sağlıklı olduğu görüşünde. Bunun asıl nedeni ise kağıt filtrelerin kahvenin ağır yağlarını ve partiküllerini tutarak bardağa aktarılmasına engel olması.
Kahve, genel olarak faydalı bir besin olsa da, kimileri için zararlı hale gelebilir. Kahve demlendiğinde, cafestol adı verilen bir madde açığa çıkarır. Bu da kandaki kolesterol seviyelerini yükseltir.
Fakat kağıt filtre bu maddeyi tutarken, kahvenin faydalı antioksidanlarını ve kafeini bardağa aktarır.
Metal filtreler ise yalnızca partiküllerin tutulmasını sağlar. Bunun dışındaki tüm maddeler filtrelenmeden bardağa süzülür. Bu nedenle sağlıklı ve en iyi filtre kahve kağıt filtre ile yapılan kahvedir.
En İyi Filtre Kahve Hangi Ülkenin?
En iyi filtre kahve üreten ülkelerin başında Brezilya gelir. Brezilya, günümüzde kahve endüstrisinin mihenk taşlarından biridir. Kahve üretimi en yüksek ülkedir ve birçok yerel kaliteli kahve çekirdeğini de piyasaya sunar.
Filtre kahve yapmak için herhangi bir kahve çekirdeği kullanabilirsiniz. Fakat kaliteli bir filtre kahve için yumuşak içimli, düşük asiditeli, tarçın ve fındık notalarına sahip Brezilya kahvelerini tercih edebilirsiniz.
Hangi Filtre Kahve Daha İyi?
Bu sorunun cevabı tamamen sizin damak zevkinize bağlıdır. Bunun yanında, sert kahve sevenler için espresso kahve ve daha çok sevilirken, daha parlak ve berrak kahvelerden hoşlananlar genellikle Chemex kahvesini tercih eder.
Son olarak;
“Filtrelenmiş kahve” terimi biraz kafa karıştırıcı olabilir, çünkü neredeyse tüm kahveler bir şekilde filtrelenmiştir. Tabii ki Türk kahvesi bu listenin dışında kalır.
Fakat yukarıda listelediğimiz filtre kahve türleri, katkısız, demleme yöntemiyle farklılaşan ve genellikle her kafede bulabileceğiniz en iyi filtre kahve çeşitleridir.
Eğer daha önce denemediğiniz bir çeşit varsa, aralarındaki farkı anlamak ve sizin için en uygun olanını bulmak için bunları test edebilirsiniz.