fbpx
Tariflerİyi Bilgi

Cold Brew Kahve İçin 11 İpucu

Soğuk kahve sevenleri bu yazıya alalım. Mükemmel bir cold brew kahve için 11 önemli ipucunu açıklıyoruz!

Soğuk kahve sevenler, mutlaka cold brew denemek isteyecektir. Evde, ofiste ya da kafelerde yapımı oldukça kolay. Çok az malzeme ve ekipman ile farklı bir kahve tatmak isteyenler için ideal.

Şimdi kısaca ne olduğundan ve nasıl yapıldığından bahsedelim. Sonra da inceliklerine ve mükemmel bir kahve için vereceğimiz ipuçlarına geçelim.

Cold Brew Kahve Nedir?

Cold Brew Kahve Nedir

Cold brew nasıl yapılır? Soğuk demleme olarak da adlandırılan cold brew kahve, adından da anlaşılacağı gibi soğuk su ile demleniyor.

Espresso, Chemex ya da French Press kahvelerinin sıcak su ile demlendiğini biliyoruz. Birkaç dakika içinde kahvenizi yudumlayabiliyorsunuz. Fakat cold brew kahvede durumlar farklı. Bu kahveyi içmek için sabrınız ve zamanınız olması lazım.

Cold brew kahve, daha yüksek bir kahve-su oranı ile demleniyor. Kahveyi demlediğiniz su soğuk oluyor ve 12-24 saat boyunca bekletilerek demleniyor. Ardından bez süzgeç ya da filtre yardımıyla süzülerek tüketiliyor.

Cold brew demleme yönteminin adımlarını ayrıntılı olarak linkini eklediğimiz yazımızda bulabilirsiniz.

Cold brew kahve soğuk su ile demlendiği için, kahve ile sıcak suyun buluşması ile açığa çıkan asitler bu kahvede çok az miktarda bulunuyor. Sıcak demlenen kahvelerden daha yumuşak ve daha az kafein içeren bir tür.

Cold Brew Kahve Demleme Yöntemi İçin İpuçları

Şimdi gerçekten kaliteli bir cold brew kahve yapabilmek için uygulayabileceğiniz 11 ipucuna bakalım.

1. Kaliteli kahve kullanın.

Cold brew kahve için gerçekten kaliteli bir kahve kullanmak çok önemli. Bu, gidip en pahalı kahve çekirdeklerini almanız gerektiği anlamına gelmez.

Severek tükettiğiniz bir kahve çekirdeği türü varsa, sadece bu çekirdeğin gerçekten taze ve kaliteli olup olmadığından emin olmanız yeterli.

Fakat ilk kez deniyorsanız ya da kahve çekirdekleri hakkında çok fazla bilginiz yoksa, önerilen kaliteli bir çekirdeği kullanabilirsiniz.

2. Doğru kahve kavurma derecesini seçin.

Cold Brew Kahve İçin İpuçları

Bardakta görmek istediğiniz tada ve almak istediğiniz kafein oranına göre, doğru kavurma derecesinde kavrulmuş kahve çekirdekleri kullanmalısınız.

Hafif kavurmalarda çekirdekler daha çiçeksi ve meyveli bir tat verir. Aynı zamanda kafein oranı fazladır.

Kavurma derecesi koyulaştıkça daha acı ve dumanlı tatlar alırsınız. Aynı zamanda yüksek sıcaklık kafeinin yanmasına neden olduğu için kafein miktarı daha az olacaktır.

Bizim tavsiyemiz, hafif kavurmalardan başlayarak sizin için doğru olan, damak zevkinize uyan kahveyi bulana kadar farklı kavurma dereceleri ile denemeler yapmanız.

Fakat bu konuda uzman olan baristalar ve kahve severler tarafından önerilen kavurma derecesi, orta-koyu kavurmalardan yana. Bunun nedeni de, cold brew kahvenin, genellikle düşük kafein oranıyla ünlenmesi ve koyu kavurma derecelerinin de bu kriteri desteklemesi.

3. Öğütme derecesini doğru belirleyin.

Cold brew kahve demlerken belki de en çok göz ardı edilen fakat en önemli olan konulardan biri öğütme derecesini ayarlamak.

Cold brew uzun süre demlenen bir kahve olduğu için, kahve ve su geniş bir zaman diliminde bir arada olur. Bu da ekstraksiyon miktarının çok da kontrol altında olmadığı anlamına gelir.

Bunu önlemek için cold brew kahvesi için kalın öğütülmüş kahve kullanılmalıdır. Kaba öğütülmüş kahve genellikle toz şeker tanesi büyüklüğünde görünür.

4. Öğütme zamanı iyi ayarlayın.

Kahvenin en taze hali, demlemeden hemen önce öğütülmüş halidir!

Tabii, kahve çekirdeklerinin de taze kavrulmuş olduğu durumlarda.

Cold brew için hazır öğütülmüş kahve kullanmak yerine, taze kavrulmuş kahve çekirdekleri satın alın ve kahvenizi demlemeden hemen önce kendiniz öğütün.

Kahve çekirdekleri öğütüldüğü ilk anda, demleme için en hazır oldukları zamanı yaşarlar. Fakat zaman geçtikçe bayatlamaya ve aromalarını kaybetmeye başlarlar. Bu nedenle demlemeden hemen önce öğütülmesi çok önemlidir.

5. Kahve-su oranını doğru belirleyin.

Kahve-su oranı

İdeal cold brew kahve su oranı 1:15’tir. Yani 300 su kullanırsanız, 20 g kahve kullanmanız gerekir.

Bunun yanında soğuk demleme yönteminde kahve 1 lt gibi büyük oranlarda demlenir. Çünkü bekletilerek tüketilebilir. Demleyeceğiniz miktara göre kahve oranı iyi ayarlanmalıdır.

Bu konuda hassas tartılardan yararlanabilirsiniz. Aksi takdirde tadı aşırı hafif ve yerinde olmayan bir kahve ile sonuçlanabilir.

İlk demlemenizde bu oran size çok yoğun geldiyse 1:18 oranını deneyebilirsiniz. Ya da daha konsantre bir kahve isterseniz 1:10 oranını tercih edebilirsiniz. Bu durumda kahvenizi servis ederken su ile seyreltebilirsiniz.

6. Kaliteli su kullanın.

Türkiye’de musluk suları genellikle klorlu ve kireç oranı da yüksek. Aynı zamanda çeşitli arındırıcı maddeler de içinde bulunabiliyor. Bu nedenle sıcak ya da soğuk farketmeksizin kahvelerinizde bu suları kullanmanızı önermiyoruz.

Evde cold brew yaparken eğer musluk suyu kullanacaksanız, bunu filtrelemelisiniz. Ya da hazır içme suyu, şişelenmiş su kullanmalısınız.

Kahvenin %98’i sudan oluşur. Bu nedenle iyi su, iyi kahve demektir!

7. Doğru su sıcaklığını bulun.

Cold Brew kahvenin soğuk su ile demlendiğini biliyoruz. Fakat gerçekten soğuk su mu, yoksa oda sıcaklığında ılık su mu kullanılmalı?

Her adımda olduğu gibi, bu da biraz size biraz da demleme stilinize bağlı. Eğer kısa bir demleme süresi uygulayacaksanız, oda sıcaklığında su kullanabilirsiniz.

Fakat 24 saat gibi uzun bir süre demleme yapacaksanız, buzdolabından çıkarılmış soğuk bir su kullanabilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken şey, aslında istediğiniz lezzetle alakalıdır. Mesela daha hafif bir ekstraksiyon isterseniz, soğuk su bu işlemi yavaşlatacağından, kısa süreli bir demleme ile soğuk su kullanabilirsiniz.

Fakat daha yoğun bir tat isterseniz, süreyi uzatarak oda sıcaklığında su kullanabilirsiniz. Tercih tamamen size ait!

8. Demleme süresini hesaplayın.

Cold brew yapımı için kriterlerden biri de kahveyi uzun süre demlenmeye bırakmak. Bu süre genellikle 8-24 saat arasında olsa da, aslında tek önemli olan sizin için ideal olan süre.

Cold brew kahvenizi hafif içmeyi seviyorsanız, bu süreyi 4 saate kadar düşürebilirsiniz. Ya da daha yoğun ve aromalı bir kahve içmek istiyorsanız 32 saate kadar çıkarabilirsiniz.

Yine burada küçük denemeler yaparak kendiniz için uygun olan süreyi bulmak en iyi yöntem olacaktır.

Güzel noktası şu ki, her gün yeni bir soğuk demleme yapmak zorunda değilsiniz. 1 litre gibi büyük miktarlarda demleme yaparak bir hafta boyunca bunu yavaş yavaş tüketebilirsiniz.

9. Demlenme ortamını belirleyin.

Demlenme ortamı

Kahve ve suyu birleştirdikten sonra uzun bir süre beklemesi gerektiğini biliyoruz. Fakat beklediği ortam da çok önemli. Eğer 12+ saat demleme yapmayı planlıyorsanız, buzdolabına ya da serin bir ortama koyun. Daha kısa süre demleme yapacaksanız, oda sıcaklığına koyabilirsiniz.

Bu farklılığın nedeni, aslında suyun ısınması ile alakalıdır. Su kaynama derecesine çıkmasa da oda sıcaklığında, buzdolabında olduğundan daha hızlı ve fazla ekstraksiyon işlemi gerçekleşecektir.

Fakat uzun demlemelerde, ekstraksiyon işleminin daha yavaş olmasını isteriz. Bu nedenle daha soğuk bir ortamda bekletmek daha uygun olacaktır.

10. Dikkatli süzün.

Kahveniz demlendikten sonra tüketmeden önce süzmeniz gerekiyor. Bunu yapmak için French Press’te demleme yapabilir ve demlenme tamamlandığında direkt presleyerek kahvenizi başka bir kaba süzebilirsiniz.

Ayrıca bir tülbent, bez süzgeç gibi ince ve küçük delikli bir süzme aracı da kullanabilirsiniz. Filtre kağıtları da işinize yarayabilir.

Hangi yöntemi seçerseniz seçin, kahvenin kendi kendine süzülmesine izin vermelisiniz. French Press kullanıyorsanız, kahvenizi son damlasına kadar süzmeyin. Mikro partiküllerin süzülmesine izin vermeyin.

Bez, tülbent ya da kağıt filtre kullanıyorsanız kahvenin tüm suyunu almak için bunları sıkmayın. Sadece kendi kendine süzülmesini ve damlama işleminin bitmesini bekleyin.

Her iki durumun da aksini uygularsanız, mikro partiküllerin kahvenizin içine girmesine neden olursunuz. Bu da, acı bir kahve deneyimi ile sonuçlanır.

11. Doğru bir şekilde saklayın.

cold brew

Kahvenizi büyük miktarlarda demleyip saklayabileceğinizi ve zamanla tüketebileceğinizi söylemiştik.

Cold brew kahve 7 gün kadar dayanabilir. Tabii buzdolabında saklamanız şartıyla.

Sadece, kahveyi süzerek saklamanız gerektiğini unutmayın! Aksi halde kahve demlenmeye ve acılaşmaya devam eder. Aynı zamanda ağzı kapalı bir kapta saklamalısınız.

En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
İyi Bilgi

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya…
Ekipmanİyi Bilgi

V60 Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

V60, birçok nitelikli kahve severin tercih ettiği bir drip kahve demleme yönteminden biri. Fakat V60 sahibi herkes bunu tam anlamıyla doğru kullanamayabiliyor….
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir