fbpx
Tariflerİyi Bilgi

Cilveli Kahve Nedir? 7 Adımda Nasıl Yapılır?

Osmanlı döneminde kız isteme töreni sırasında gelinin damada yaptığı bir geleneksel kahve çeşidi cilveli kahve. Günümüzde de o zamanlardaki gibi rağbet görüyor.

Türkiye’de kahve denildiğinde genellikle insanların aklına ilk olarak Türk kahvesi geliyor.

Fakat Türk kahvesi 500 yıllık tarihiyle bu kültürde o kadar köklü ki, gittiği yöreye göre eğilip bükülmüş, şekil değiştirmiş ve temel mantığı aynı kalsa da, yöreye özgü tariflerle çeşitlenmiş, zenginleşmiş.

İşte Cilveli kahve de, Manisa yöresinde evrilen Türk kahvesi çeşitlerinden biri. Tarihine, hikayesine, nasıl yapıldığına, içindekilere beraber göz atalım.

Cilveli Kahve Nedir?

Cilveli Kahve Nedir

Aslen Manisa’ya ait olan bu kahve, yıllar önce patentini almış ve koruma altında olan kültürel bir değer.

Diğer kahvelerden farkı, normal şekilde pişirilen Türk kahvesinin üzerine Manisa’ya özgü bir şekilde çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem ve iki baharattan oluşan bir toz karışım dökülerek ile servis edilmesi.

Kahveyi öne çıkaran özellikleri hem sunumu hem de tüketim şekli. 2009 yılında bu kahvenin patenti Manisa’daki Şehzadeler ilçesinde bulunan Tarihi Yeni Han’da alındı.

Burada pişirilen kahvenin üzerine toz haline getirilmiş ve özel olarak çifte kavrulmuş badem ekleniyor. Bademin içine de dövüldükten sonra muskat ve tarçından oluşan özel bir toz karışım ilave ediliyor.

Kahvenin köpüğünün badem ile temas etmesi, ortaya mükemmel bir lezzet çıkarıyor.

Bademin çifte kavrulmuş olmasının sundu lezzet dışında bir nedeni daha var. O da kahvenin üzerine eklendiği anda dibine çökmemesi için gerekli olması.

Aynı zamanda badem toz gibi değil iri bir şekilde dövülüyor. Bu aşamada bıçaklı bir aletle öğütülerek değil, dövülerek parçalanması, bademin lezzetini daha da ortaya çıkarıyor.

Türk Kahvesi

Cilveli Kahve Nerenin?

Bu kahve, Manisa’ya özgü bir Türk kahvesi çeşidi.

Cilveli Kahve Ne Demek?

Manisa cilveli kahve, üzerine badem eklenmiş Türk kahvesine verilen isimdir. Manisa yöresinde yapılır ve üzerine eklenen bademin içerisine bazı baharatlar eklenerek lezzetlendirilir.

Cilveli Kahve Hikayesi, Cilveli Kahve Tarihi

manisa cilveli kahve

Bu kahvenin hikayesi Osmanlı dönemine kadar dayanıyor. Öncelerde şehzadeler ve yeniçeriler için özel olarak hazırlanan bir geleneksel Türk kahvesi çeşitlerinden biriymiş.

Fakat halk arasında ünlenmesinin nedeni kız isteme merasimlerinde sunulmasıyla olmuş. Hatta ismini de gelinlik kızın cilvesinden almış.

O zamanlar, kız isteme merasimlerinde eğer kızın damat adayında gönlü varsa, cilveli kahve yapıp getirirmiş. Kahveyi gören baba, kızının da rızası olduğunu anlar ve kızını verirmiş.

Fakat kız, damat adayını istemiyorsa normal kahve yaparmış. Bu da kızın bu evliliği istemediği anlamına geliyormuş. Böylece baba da kızını vermiyormuş.

Cilveli Kahve Hikayesi

Cilveli Kahve İçinde Ne Var? Cilveli Kahve Baharatları

Aslında normal Türk kahvesi gibi yapılan bir kahve çeşidi. Sadece üzerine kavrulmuş ve öğütülmüş badem, muskat ve tarçından oluşan toz bir karışım ilave ediliyor.

Bunların dışında içinde klasik Türk kahvesi, su ve tercihe göre şeker bulunuyor.

Cilveli Kahve Nasıl Yapılır?

Kız isteme törenlerinde ya da evde otururken bu kahveden yapmak isterseniz, tek kişilik tarifi aşağıda açıkladık.

Cilveli Kahve Yapımı Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
  • 1 adet küp şeker (tercihen)
  • 1 fincan dolusu soğuk su
  • 1 tatlı kaşığı çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem (bademler susam tanesi kadar küçük öğütülmüş olmalı)
  • Tarçın
  • Muskat
  • Bakır cezve

Cilveli Kahve Nasıl Yapılır

Cilveli Kahve Tarifi

1. Cilveli türk kahvesi için cezvenin içerisine kahve, şeker ve suyu koyun. Ardından iyice karıştırın. Bu aşamada kahvenin topak topak kalmaması çok önemli.

2. Cezveyi ocağa koyup kısık ateşte karıştırmadan pişirin. Karıştırmak, kahvenin köpüğünü kaybetmesine neden olur.

İleriki aşamalarda kahvenin üzerine dökülecek olan badem karışımının fincanın üzerinde kalabilmesi için kalın bir köpük tabakasına ihtiyacı vardır.

3. Köpüklendiğinde bir kaşık yardımıyla köpüğünü fincana alın ve kalan kahveyi yeniden ateşe koyun.

4. Tekrar kabarmaya başladığında kalan kahveyi de fincana ekleyin. Fincanın kıyısından yavaş bir şekilde dökün ki, köpüğü sönmesin.

5. 1 tatlı kaşığı öğütülmüş badem içine az miktarda muskat ve tarçın ekleyerek karıştırın.

6. Ardından vakit kaybetmeden köpüğün üzerine badem karışımını ekleyin. Yavaşça dökün ki, bademler köpüğü delip kahvenin içerisine girmesin.

7. Yanına bir bardak soğuk su, Türk lokumu ya da çikolata ile birlikte beklemeden servis edin. Afiyet olsun!

Cilveli Kahve Nasıl İçilir?

Bu kahve sadece içilerek tüketilmiyor. Yanında bir de kaşık veriliyor. Kahve içilmeden önce kaşıkla kahvenin üzerindeki bademler yeniyor.

Ardından kahve içiliyor. İçerken de arada bir, fincanda kalan bademlerin dibe çökmemesi için karıştırılıyor.

Fakat tercihen, direkt kahve ile birlikte içilebilir. Bu durumda bademler ısı yalıtımı sağladığı için kahvenin kolay kolay soğumayacağını hatırlatalım. Dolayısıyla içerken dikkatli olunmalıdır.

0 oylar, 0 ort
614
Kafeinsiz Türk Kahvesi Nedir

Türk Kahvesi Çeşitleri Testi

Türk kahvesi bu topraklara öyle işlemiş bir lezzet ki, neredeyse her yöre bu içeceği almış ve kendince bir yorum katarak içselleştirmiş. Türkiye’de kahve çeşitlerinin bir sayısı ya da sınırı kesin olarak bilinmiyor.

Kahve çekirdeği çeşitleri, demleme yöntemleri, öğütme yöntemleri, sunumlar ve servisler ile çeşitlenmiş ve ortaya birbirinden farklı birçok Türk kahvesi çeşidi çıkmış.

Hadi, teste başlayalım!

1 / 10

Fincana dökülen kahvenin köpüğünün üzerine çifte kavrulmuş ve kalın öğütülmüş badem eklenmesiyle hazırlanan kahve hangisidir?

cilveli kahve

2 / 10

Kahvenin bakır imbiklerde uzun uzun demlenmesi ile yapılan ve kulpsuz fincanlarda ikram edilen kahve hangisidir?

Mırra

3 / 10

Akdeniz bölgesinde Tarsusi olarak da bilinen, ince belli çay bardağında servis edilen kahvenin ismi nedir?

Süvari Kahvesi

4 / 10

Kavrulmuş kahve çekirdeklerinin taş ya da ahşap havanlarda dövülerek öğütülmesiyle elde edilen kahvenin adı nedir?

En Çok Hangi Kahve Yağ Yakar

5 / 10

Kaymaklı kahve olarak da bilinen, kahvenin üzerine 2 tatlı kaşığı kaymak ilave edilerek servis edilen Türk kahvesi çeşidi hangisidir?

En Güzel Sade Türk Kahvesi Nasıl Yapılır

6 / 10

Çedene kahvesi olarak da bilinen, kahve çekirdeği yerine bir meyvenin öğütülüp kavrulmasıyla hazırlanan kahve çeşidi hangisidir?

Menengiç Kahvesi

7 / 10

Adıyaman’ın yöresel kahvesi sayılan, içeriğine çikolata, keçiboynuzu, damla sakızı, menengiç kahvesi, krema ve salep eklenerek hazırlanan kahvenin adı nedir?

2 Kişilik Türk Kahvesi Nasıl Yapılır

8 / 10

Yabani olarak dağlarda yetişen, dışı kestane gibi dikenli olan bir bitkinin çekirdeklerininden üretilen ve "dikenli kahve" olarak da bilinen kahve hangisidir?

Vanilyalı Türk Kahvesi

9 / 10

İsmi Azericede “İnci” anlamına gelen, içinde Türk kahvesinin yanında safran, mahlep, salep, damla sakızı ve keçiboynuzu gibi baharatlar ve malzemeler bulunan kahvenin ismi nedir?

2 Kişilik Türk Kahveye Kaç Kaşık Kahve Atılır

10 / 10

Mırra kadar olmasa da normal kahveye oranla daha sert olan, çifte kavrulmuş kahve çekirdekleri ile hazırlanan kahve hangisidir?

Türk Kahvesi Yaparken Sık Yapılan 10 Hata

Puanınız

Ortalama puan şöyledir 72%

0%

En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
İyi Bilgi

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya…
Ekipmanİyi Bilgi

V60 Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

V60, birçok nitelikli kahve severin tercih ettiği bir drip kahve demleme yönteminden biri. Fakat V60 sahibi herkes bunu tam anlamıyla doğru kullanamayabiliyor….
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir