Kahve tiryakileri arasındaki en yeni trend beyaz kahve. Kahvenin isminin, içeriğine süt ya da beyazlatıcı maddeler katılmasıyla alakası yok. Sadece çok daha az kavrulmuş kahve çekirdeklerinden elde ediliyor.
Bu yeni kahve çekirdeğinin tarihine, nereden geldiğine, orijinal kahveden farklarına ve nasıl yapıldığına beraber bakalım.
Beyaz Kahve Nedir?
Beyaz kahve, çok düşük sıcaklıklarda kavrulmuş kahvedir. Kahve çekirdekleri kavruldukça kafein miktarı azaldığı için, çok az kavrulan beyazımsı bu çekirdeklerin kafein oranı çok yüksektir. Lezzeti, geleneksel kahveden farklı olarak tatlı ve fındıksıdır.
İsmi, görüntüsünün tamamen beyaz olmasından değil, kavrulmuş kahve çekirdeklerinin yanında çok açık bir rengi olmasından kaynaklanır.
Yeşil kahve çekirdekleri sadece 150 santigrat derece gibi bir sıcaklıkta kavrulur. Buna karşılık, blonde roast denen en hafif kahve kavurma işlemi bile 240-245 derece arasında yapılır. Yani yarı kızarmış olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Beyaz kahvede, geleneksel olarak kavrulmuş kahvede kullanılan çekirdekler ile aynı kalite ve değerdeki çekirdekler kullanılır. Bu kahve çeşidi için özel ve farklı bir çekirdek yetiştirilmez.
Beyaz Kahve Tarihi
İlk kez Amerika Birleşik Devletleri’nde başlamış ve çok yakın zamanda aranan bir kahve deneyimi haline gelmiştir. Her ne kadar yeni gibi görünse de tarihi en az 200 yıl öncesine, Yemen’e dayanır.
Yakın zamanda, daha az kavrulan çekirdeklerin daha fazla antioksidan ve kafein içerdiğini kanıtlayan çalışmaların ardından bu yeni kahve trendi yayılmıştır. Bugüne kadarki en belirgin çıkışını da 2021 yılında yapmıştır.
Beyaz Kahve Özellikleri
- Normal kahveye göre çok daha düşük sıcaklıkta kavrulur.
- Orta kavrulmuş kahve çekirdeklerine oranla %50 daha fazla kafein içerir.
- Düşük sıcaklıkta kavrulduğu için bünyesindeki sağlıklı antioksidanları korur.
- Alışılagelmiş kahve tadından farklı olarak daha tatlı ve fındıklı bir lezzeti vardır. Kahveden çok çayı andırır.
- Buna rağmen klasik kahveden daha sert ve yoğun bir içecektir.
- Düşük ısıda kavrulması nedeniyle beyaz kahve çekirdeği ekstra serttir. Bu nedenle her kahve değirmeni ya da öğütücü ile öğütülmez.
- Düşük sıcaklıkta kavurma işlemi, kahve çekirdeği çeşitleri arasındaki farkları daha net anlamaya yardımcı olur. Örneğin Brezilya ve Etiyopya çekirdekleri arasındaki farklar net bir şekilde anlaşılabilir.
Beyaz Kahve Nasıl Yapılır?
Evde kahve demleme yöntemleri ile normal bir kahve demler gibi beyaz kahve demleyemezsiniz. Bunu denediğinizde sonuç, çok şeffaf görünümlü bir sıvı olur. Bunu önlemek için aynı kahveyi iki kez üst üste demleyebilir ya da farklı bir demleme işlemi uygulayabilirsiniz.
Evde yapmak için bir espresso makinesi en iyi sonucu verecektir. Kahvenin bardaktaki en güçlü ve gövdeli halini bu şekilde elde edebilirsiniz.
Bunların dışında, normal kahve demleme ekipmanlarının herhangi biri ile demleyebilirsiniz. Sadece tadının ve görüntüsünün bir miktar çaya benzeyeceğini hatırlatmakta fayda vardır.
Öneri olarak, demleyeceğiniz miktara göre 1:1 oranında beyaz ve siyah kahve karışımı kullanabilirsiniz.
Beyaz Kahve Tadı Nasıl?
Çoğunlukla belirgin bir şekilde asidiktir ve açı aroması çok düşüktür. Fındıksı bir tadı vardır. Düşük kavurma derecesi ile kahve çekirdeklerinin doğal şekeri karamelize edilmediği için tatlı bir lezzete sahiptir.
İçeceğin ortaya çıktığı Yemen’de, geleneksel olarak hawaij olarak bilinen bir baharat karışımıyla tatlandırılarak servis edilir.
Beyaz Kahve Nasıl Kavrulur?
Beyaz kahve kavurma, geleneksel koyu kahve kavurma işleminden farklıdır. Çünkü aslında amaç farklıdır. Temelde yeşil kahve ile hafif kavrulmuş kahve arasında bir derecede kavrulur.
Klasik siyah kahve 240-245 derece arasında kavrulurken, pek çok karmaşık kimyasal reaksiyon gerçekleşir. Kavurma derecelerine göre her kavurma işlemi, kimyasal işlemlerin gerçekleşmesi ile lezzet profilinin gelinmesi istenen noktada durdurulur.
Fakat 150-160 derecede, çok daha düşük bir sıcaklıkta kavrulduğundan, kimyasal işlemlerin çoğu gerçekleşmez. İlk çatlamadan hemen önce kahve çekirdeklerinin kavrulma aşaması tamamlanır.
Beyaz kahve kavrulurken amaç, sıcaklığı yavaş yavaş artırarak istenen ısıya getirmektir. Böylece kahvenin içerisindeki fındık özü ortaya çıkar ve tatlılık oranı artar.
Beyaz Kahve Kafein Oranı
Siyah kahveye göre beyaz olanda kafein oranı %50 daha fazladır. Bunun temel nedeni, kahvenin geleneksel olarak kavrulurken, yüksek sıcaklıklara ulaştığında kafein miktarının azalmasıdır.
Tüm kahvelerde olduğu gibi, bir fincandaki kafein miktarı, ne kadar kahve kullandığınıza ve demleme yönteminize bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir.
Mililitre başına en fazla kafein içeren demleme yöntemi beyaz kahve ile yapılan espressodur. Mililitre başına en az kafein içeren demleme yöntemi ise drip demleme yöntemleridir.
Beyaz Kahve Faydaları
Önde gelen iki faydası vardır: Kafein seviyesinin yüksek olması ve çok az kavrulduğu için çok fazla antioksidana sahip olması.
Tamamen kavrulmuş kahveden %50 daha fazla kafein içerir. Kavrulmuş kahvede var olan krema ve aromalarla iyi uyum sağlayan cevizli bir tada sahiptir.
Normal kahveye göre daha az asidiktir. Kahve kavurma işlemi sırasında asidik hale gelir ve yarı kavrulduğundan, geleneksel olarak kavrulmuş siyah kahveden daha az asit ortaya çıkar.
Mide ve sindirim sistemi sorunu yaşayanlar için siyah kahveye tercih edilebilir.
Yeşil kahvenin klorojenik asit oranı çok yüksektir. Kahve kavrulurken, kafein gibi, Klorojenik asit de yavaş yavaş yanar.
Beyaz kahve çok daha düşük bir sıcaklıkta kavrulduğundan, güçlü bir antioksidan olduğu bilinen Klorojenik asidi tutar. Klorojenik asidin diyabet riskini azalttığı, kan basıncını düşürdüğü ve kilo kaybını teşvik ettiği bilinmektedir.