Türk kültürünün önemli bir parçası olan Türk kahvesinin geleneksel olarak bakır cezvelerde yapıldığını biliyoruz. Hatta sembolik olarak bu cezveler turistik mekanlarda da kullanılarak geleneği yansıtırlar.
Fakat, bakır cezvede kahve yapmak neden önemli? Kahvenin tadını nasıl etkiliyor? Sorulara birlikte cevap verelim.
Cezve Tarihçesi
Cezve kelimesi Arapça bir kökene sahip. Kayıtlarda cezveye dair en eski tarih, milattan sonra 10. yüzyıla dayanıyor. Bu yıllarda Arap bir doktor olan Rhazes’in kahve pişirmek için cezve benzeri bir araç kullandığı biliniyor.
Ardından, kahvenin Osmanlı’ya gelmesiyle önce güğümlerde kaynatılan kahve, sonradan cezvelerde daha küçük porsiyonlarda pişirilmeye başlanıyor ve günümüzdeki Türk kahvesi geleneği ortaya çıkıyor.
Bugün cezve, tüm dünyada Türk kahvesi ile birlikte anılan ve bilinen bir gereç haline geldi.
Cezve Nerede Yapılmıştır?
Cezvenin ilk olarak nasıl ortaya çıktığına, nerede icat edildiğine dair kesin kaynaklı bilgiler mevcut değil. Fakat günümüzde kullandığımız şekliyle cezvenin Osmanlı’da sürdürülen kalaycılık zanaatı sonucunda ortaya çıktığı kabul edilir.
Cezve Neyden Yapılır? Bakır Cezve Neden Yapılır?
Cezve, geleneksel olarak bakırdan, elle dövülerek yapılır. İçerisinde çok az miktarda gümüş, kalay ve kaynak bulunur. Dış rengi bakır rengi olmasına rağmen, içi parlatılır ve kalaylanarak metal renginde olur. Fakat günümüzde alüminyum, çinko ya da camdan yapılan cezveler de vardır.
Bakır Cezve Bakımı Nasıl Yapılır? Bakır Cezve Nasıl Temizlenir?
Bakır cezve, çizilmeye ve kararmaya müsait bir ekipman. Dolayısıyla kontrollü temizlenmeli. Eğer doğal temizleyiciler kullanmak isterseniz, cezvenin içini temizlemek için sirke kullanabilirsiniz.
Sirke, deterjana gerek kalmadan kahveden kalan tortuları ve yağları temizlemenizi sağlar. Aynı zamanda cezvenizin parlaklığını ve rengini sirke ile koruyabilirsiniz.
Bunun dışında, bakır cezveleri bulaşık makinesine atmamanızı öneriyoruz. Bunun yerine elde, bulaşık deterjanı ile yıkayabilirsiniz. Sadece durulayıp kaldırmanızı da önermiyoruz çünkü kahvenin yağları ve tortuları içerisinde kalabilir ve bu da zamanla kahvenizin tadını bozar.
En İyi Kahve Hangi Cezvede Olur?
Bugün, elektrikli cezveler başta olmak üzere Türk kahvesi yapmak için pek çok farklı cezve çeşidi var. Cam cezveler, bakır ve alüminyum cezveler de bunlara dahil. Günümüzde cezve üretimi daha endüstriyel hale gelmiş durumda.
Fakat Türk kahvesinin o alışılagelmiş tadını en iyi verenler bakır cezveler. Dolayısıyla en iyi kahve bakır cezvede olur diyebiliriz. Tabi ki bu durum damak zevkinize göre de değişebilir.
Bakır cezvelerde de cezvenin gerçekten bakır olmasına dikkat edilmelidir. Çoğu yerel dükkanlarda satılan ucuz bakır cezveler, çok ince bir malzemeden yapılır. Bu cezveler ısıyı çok hızlı bir şekilde içeri verdiğinden, bunlarda yapılan kahve genellikle acı ve yanık tatlı olur.
Oysa ki gerçek bakır cezveler daha ağırdır ve malzemesinin kalın oluşundan bunu anlayabilirsiniz. Ayrıca bakır cezvenin de içine kalay uygulanmış olması gerekir. Bu durumda cezve kaliteli ve aromalı kahve yapabilir.
Bakır Cezvede Kahve Neden Daha Lezzetli Olur?
Temelde cezvenin yapıldığı malzemeden dolayı, cezvenin altından verilen ısı, tüm yüzeye eşit olarak dağılır. Bu durumda cezvenin içerisindeki kahve de sadece bir noktadan değil, her taraftan eşit şekilde ısınır ve pişer. Böyece kahve telveleri yanmaz ve lezzetli bir kahve ortaya çıkar.
Çelik ya da elektrikli cezvelerde amaç kahveyi hızlı pişirmektir. Bunun sonunda kahvede yeterli ekstraksiyon işlemi gerçekleşmez ve kahvede istenen lezzet alınamayabilir.
Fakat bakır cezve, hem ısıyı eşit şekilde ilettiğinden hem de kahvenin daha yavaş pişmesini sağladığından, bakır cezvede kahve daha lezzetli olur.
- Bakır cezvenin ısı iletkenliği yüksek. Bu nedenle ısının hızlı bir şekilde tüm cezvede yayılmasını ve kahvenin eşit olarak pişmesini sağlar.
- Bakır cezve ile kumda, elektrikli ocaklarda, közde ya da ateş üzerinde kahve yapılabilir. Çok yönlüdür.
- Otantik görünür ve bakır cezvede kahve her zaman lezzetli olur.
Bakır Cezve Sağlıklı Mı?
Bakır cezve sağlığa zararlı mı? Aslında hayır. Çünkü bakır, antibakteriyel bir malzemedir. Dolayısıyla bakteri barındırmaz.
Özellikle bakır cezvelerin içi kalaylanır. Kalaylanmış bakır da içerisinde pişen gıdaların toksinlerden arınmasını sağlar. Bakır cezvede yapılan kahve daha sağlıklı ve doğal olur.
Bakır Cezvede Bol Köpüklü Kahve Nasıl Yapılır?
Bakır cezvede kahve nasıl yapılır tarifine geçmeden önce bakır cezvede Türk kahvesi için gereken malzemelere bakalım.
Malzemeler
1 Kişilik
- 1 fincan su
- 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
- İsteğe göre şeker
- Bakır cezve
- Bir kaşık
Bakır Cezvede Kahve Nasıl Pişirilir?
Bakır cezvede kahve pişirmek için ilk olarak bir fincan içme suyunu ve 1 tatlı kaşığı Türk kahvesini bakır cezvenin içerisine koyun. Bir kaşık kullanarak bunları iyice karıştırın. Dilerseniz bu esnada damak zevkinize göre şeker ya da tatlandırıcılar ekleyebilirsiniz.
Kahvenizi tamamen karıştırdıktan sonra ocağa alın ve altını en kısık derecede açın. Kahve kabarana kadar kesinlikle kahveyi karıştırmayın.
Kahve kenarlarından kabarmaya başladığında altını kapatın ve köpükleri yine kaşık yardımıyla fincana alın. Bu aşamada maksimum 10 saniye geçmeli.
Ardından kahveyi yeniden ocağa alın ve altını yakın. Tekrar kabarmaya başladığında altını kapatın ve kahveyi yavaş bir şekilde fincana boşaltın. Bu işlemi hızlı yaparsanız önceden fincana aldığınız köpük sönecektir. Bu nedenle dikkatli olmalısınız.
Bakır cezvede kahveniz lezzetli ve bol köpüklü bir şekilde hazır! Afiyet olsun!