Baharatlı Türk kahvesi, hem kahvenin hem de baharatların sayısız faydasını bir arada tatmanızı sağlayan bir lezzet. Nasıl yapılır, hangi baharatlar katılır beraber bakalım.
Baharatlar, Türk toplumunda yüzyıllardır hem mutfakta hem de sağlık sektöründe çokça kullanılıyor. Adeta bir şifa kaynağı olarak görülüyor ve Türk kültürünün de önemli bir parçası.
Özel kokulara ve aromalara sahip olan her biri farklı özelliklere sahip baharatlar kahve ile birleştiğinde ortaya daha sağlıklı ve daha lezzetli bir kahve çıkıyor.
Bu baharatlı Türk kahvesi çeşitlerine kakuleli Türk kahvesi ve safranlı kahve örnek verilebilir.
Biz de bu yazımızda içeriğiyle şifa kaynağı olan bir baharatlı kahve tarifi verdik. Özellikle evdeki malzemeler ile kolaylıkla yapılması ve sağlıklı olmasıyla oldukça tercih edilen bir lezzet.
Baharatlı Türk Kahvesi
Türk kahvesi, geleneksel olarak su ile yapılıyor ve içerisine süt, şeker gibi aromatik ve tatlandırıcı maddeler katılmadan acı bir şekilde servis ediliyor.
Fakat birer lezzet ve şifa kaynağı olan baharatların bazıları da Türk kahvesi ile mükemmel bir tat uyumu sağlıyor. Bu sayede de ortaya baharatlı Türk kahvesi çeşitleri çıkıyor.
Üstelik bu baharatlarla kahvenin acı tadını bastırmak ve daha aromalı hale getirmek mümkün.
Baharatlı Türk Kahvesi İçinde Hangi Baharatlar Var?
Aşağıda vereceğimiz baharatlı Türk kahvesi tarifinin içerisinde Türk kahvesi, kakule, karanfil, vanilya ve tarçın olmak üzere 5 farklı içerik bulunuyor.
Bu tarifte baharatlar aslında aşırı aromatik ve sağlık deposu. Tarifte her birinden az miktarlarda kullanılsa da, keskin koku ve tatlara sahip baharatlar.
Bu nedenle ilk denemede baharatlı Türk kahvesi sizin için çok karışık ve çok aromalı gelirse, tarifi denemekten vazgeçmeyin.
Sadece bir dahaki sefere baharatların miktarını azaltıp artırarak damak zevkinize daha uygun bir karışımı bulmaya çalışın.
Baharat Aromalı Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
Baharatlı Türk kahvesi tarifine geçmeden önce kullanacağımız baharat çeşitlerine, miktarlarına ve malzemelere bakalım.
Malzemeler
2 Kişilik
- 2 fincan dolusu soğuk su
- 1 kakule tanesi (toz olarak kullanıyorsanız, çay kaşığının ucu kadar)
- 1 tane karanfil
- Yarım çubuk tarçın (toz olarak kullanıyorsanız 1/4 çay kaşığı kadar)
- 1 damla saf vanilya özü (tercihen 1/4 çay kaşığı vanilya tozu da kullanabilirsiniz)
- 2 çay kaşığı şeker (isteğe göre bu oran değişebilir)
- 2 tatlı kaşığı Türk kahvesi
Yapılışı
Geldik baharatlı Türk kahvesinin yapılışına. Aslında yapılışı, klasik Türk kahvesi yapmak kadar kolay.
İlk olarak bir cezve içerisinde su, baharatlar, kahve, şeker ve vanilya özünü ekleyin. Ardından bir çay kaşığı yardımıyla iyice karıştırın.
Ardından cezveyi kısık ateşe koyun ve kabarana kadar karıştırmadan bekleyin. Kahve piştiğinde ocağı kapatın ve kahveleri dikkatli bir şekilde fincanlara bölüştürün.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta, dibe çöken tarçın kabuğu ve karanfilin fincanlara dökülmesini engellemek. Bunlar, fincanda hoş bir görüntü oluşturmayacaktır. Fakat süzmek de kahvenin köpüğünün sönmesine neden olur.
Bu yüzden dikkatli bir şekilde, bu büyük baharatlar cezvenin içerisinde kalacak şekilde kahveleri dökmek gerekir. Aynı şekilde kahvenin sonunda kalan telveyi de fincanlara aktarmamaya çalışın. Bu da yoğun baharatlı olan kısımdır.
Bunu yapmak için kahve kabardıktan sonra bir kaşık ile köpüklerini fincanlara alıp ocağı kapattıktan sonra telvenin çökmesi için 1 dakika kadar bekleyebilirsiniz.
Bu sayede kahve telveleri, baharat tozları ve büyük baharat parçaları dibe çöker. Böylece kahveyi fincanlara dökmek kolaylaşır.
Baharatlı Türk kahvesi hazır! Yanında bir bardak soğuk su ile bu aromatik lezzetli kahveyi servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Türk Kahvesine Hangi Baharatlar Eklenebilir?
Kahveyi tatlandırmak için birçok baharat eklemek mümkün. Özellikle acı ve tatsız kahve içmeyi sevmeyenler için baharatlar bir kurtarıcıdır.
Çünkü eklediğiniz baharatlar hem kahveyi tatlandırabilir hem de tadını daha yumuşak hale getirebilir. Üstelik damak zevkinize göre farklı eşleşmeler keşfedebilirsiniz.
Her bir baharatın vücuda ayrı bir etkisi vardır. Örneğin tarçın ve kakule ağrı kesici ve enerji verici baharatlardır. Safran, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Kakule, kafeinin etkilerini azaltır.
Bu şekilde baharatların ve kahvenin faydalarını birleştirerek hem lezzetli hem de vücudunuz için sağlıklı kahve çeşitleri üretebilirsiniz.
Şimdi, Türk kahvesi ile birlikte kullanılabilen çeşitli baharatların listesine bakalım.
Kahveye hangi baharatlar konur?
- Kakule
- Tarçın
- Karanfil
- Vanilya
- Safran
- Kakao Tozu
- Muskat
- Zencefil
- Zerdeçal
Öneri Yazı: Az Bilinen 4 Kahve Demleme Yöntemi