Türk kahvesini sade sevenler kadar çeşitli aromatik tatlarla karıştırıp tüketenler de var. Aromalı Türk kahvesi olarak bilinen bu kahve çeşitlerinin sayısı ise oldukça fazla.
Aromalı Türk Kahvesi Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı?
Osmanlı Dönemi’nde Türk kahvesi, hem sarayın, hem kahvehanelerdeki insanların hem de evlerin vazgeçilmez içeceklerinden biriydi. Çeşitli meyveler ve baharatlarla mükemmel şekilde uyuşabilen Türk kahvesi de, bu mutfaklarda çeşitlendi.
Özellikle farklı bir tat ortaya çıkarmak, aynı zamanda kahvenin faydalarını artırmak için kahvenin içerisine kakule, tarçın, fındık, badem, kakao gibi aromatik, faydalı içerikler eklendi ve her biri de ayrı ayrı sevildi.
Kahve ile farklı tatları birleştirme geleneği de Osmanlı zamanından bu güne kadar devam etti. Günlük hayatta sevilerek tüketilen çilek, portakal gibi meyveler, ağızları tatlandıran çikolatalar, nane ve damla sakızı gibi aromatikler ile kahve tadı zenginleştirildi.
Giderek gelişen bu gelenek, günümüzde sayısız aromalı kahve çeşitlerini ortaya çıkardı.
Aromalı Türk Kahvesi Çeşitleri
Türk kahvesine aroma eklemenin onlarca farklı yolu var. üstelik bu aromatikler sadece kahvenin tadını iyileştirmekle kalmıyor. Aynı zamanda kahvenin faydalarını artırıyor, özellikle baharatların getirdiği sağlıklı etkiler, bu kahveleri daha da cazip kılıyor.
Şimdi, Türk kahvesi aromalı versiyonlarına bir göz atalım.
- 7 Aromalı Türk Kahvesi (Yemen kahvesi, menengiç, harnup tozu (keçi boynuzu), salep, kakule, kakao, kahve kreması)
- Sütlü Türk Kahvesi
- Damla Sakızlı Türk Kahvesi
- Fındıklı Türk Kahvesi
- Portakallı Türk Kahvesi
- Dağ Çilekli Türk Kahvesi
- Ardıç Aromalı Türk Kahvesi
- Vanilyalı Türk Kahvesi
- Kakuleli Türk Kahvesi
- Vişne Aromalı türk Kahvesi
- Tarçınlı Türk kahvesi
- Nane Aromalı Türk Kahvesi
- Karamelli Türk Kahvesi
- Safranlı Türk Kahvesi
- Muz Aromalı Türk Kahvesi
- Çikolatalı Türk Kahvesi
- Kavun Aromalı Türk Kahvesi
- Karadutlu Türk Kahvesi
- Hindistan Cevizi Yağlı Türk Kahvesi
- Tereyağlı Türk Kahvesi
- Bademli Türk Kahvesi
- Kakaolu Türk Kahvesi
- Kremalı Türk Kahvesi
- Limonlu Türk Kahvesi
- Dondurmalı Türk Kahvesi
Aromalı Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
Aromalı kahve tarifine geçmeden önce, kahvenin içerisine istediğiniz aromatiği katarak tadım yapabileceğinizden bahsedelim.
Örneğin, sevdiğiniz bir baharat var. Türk kahvesini pişirirken çok küçük bir miktar bu baharattan ekleyerek, kendi aromalı kahve çeşidinizi oluşturmanız mümkün. Hatta ortaya farklı Türk kahvesi tarifleri bile çıkarabilirsiniz!
Bunların dışında yine aromalı meyvelerin kurutulmuş ve toz haline getirilmiş hallerini kahvenize ekleyebilirsiniz. Böylece kendi damak zevkinize uygun olan aromalı kahve çeşitlerini de bulabilirsiniz.
Çok ilginç bir şekilde, bir aromatik olmamasına rağmen, kahvenin aromasını artırmaya yardımcı, her mutfakta mutlaka bulunan bir madde vardır: Tuz.
Tuzlu kahve, sadece damat kahvesi değil artık, çünkü tuzun bir aroma artırıcı olduğu bir gerçek. Bu nedenle siz de aromalı kahve yaparken bir çimdik kadar tuz ekleyerek tadının daha da ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Şimdi, marketlerden ya da kahve dükkanlarından hazır olarak aldığınız aromalı kahvenin nasıl yapılacağına geçebiliriz.
Bu aromalı Türk kahvesi içeriği genelde yukarıda listelediğimiz çeşitlerden biri olabilir, seçim tamamen sizin. Fakat içeriğine göre aromalı Türk kahvesi fiyatlarının da değişebileceğini hatırlatalım.
Malzemeler
2 Kişilik
- 2 fincan su
- 4 çay kaşığı aromalı kahve (tercih ettiğiniz herhangi bir aromalı kahve çeşidini kullanabilirsiniz)
- İsteğe göre şeker
Aromalı Türk Kahvesi Yapımı
İlk önce küçük bir cezvenin içerisine suyu, aromalı kahveyi ve şekeri ekleyin. Bir kaşıkla tüm içeriği güzelce karıştırın.
NOT: Aromalı kahveler genellikle sade Türk kahvesi kadar acı olmaz. Bu nedenle şeker katarken dikkatli davranmanızı, mümkünse normalde kullandığınızdan daha az miktarda şeker ilave etmenizi öneriyoruz.
Karıştırdığınız kahveyi kısık ateşte pişirmeye başlayın. Pişerken hiç karıştırmamalısınız. Bu sırada fincanları, kahve yanına koyacağınız ikramlıkları ve suları hazırlayabilirsiniz.
Öneri Yazı: Türk Kahvesinin Yanına Ne Gider? 15 Lezzetli İkramlık Önerisi
Cezvedeki kahve, yanlarından kabarmaya başladığında ocağı kapatın ve kahveyi fincanlara bölüştürün. Kahveyi dökerken ilk olarak köpüğünü azar azar fincanlara paylaştırın. Ardından kalan kahveyi de bölüştürün ve kahve tepsisine koyun.
Aromalı kahveniz hazır! Afiyet olsun!
Aromalı Türk Kahvesi Kalori
Aromalı Türk kahvesi kaç kalori? Aromalı kahvelerin kalori değeri, içeriğine göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, süt ya da krema gibi maddeler kahvenin kalorisini artırırken, kakule, tarçın gibi baharatlar kalori miktarına çok da etki etmez.
Her kahve çeşidinde bu içerik değiştiği için en doğru bilgiyi, satın aldığınız aromalı kahve paketlerinin üzerinde bulabilirsiniz.