Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya nasıl yayıldığına sık sık yer verdik. Şimdi de dünyada az bilinen, kendi coğrafyamızda da hak ettiği kadar yaygın olmayan başka bir kahve türüne bakacağız: Osmanlı Kahvesi nedir, nasıl yapılır?
Osmanlı kahvesi nedir, kısaca bilgi
Kanuni Sultan Süleyman döneminde Habeşistan Valisi Özdemir Paşa döneminde Yemen’in Mocha limanından yola çıkıp İstanbul’a gelen kahve memlekete sadece bir içecek kazandırmadı. İnsanların zinde olmasını sağlayan, onlara sosyalleşme imkanı veren bir değere dönüştü.
Osmanlı’da kahve üzerine adeta bir kültür örüldü. Düşünce alışverişinin yapıldığı kahvehanelerin kurulması, kız isteme törenleri, saray ikramları, kahve yanı lokum ikramları ve daha birçok gelenek. Osmanlı kahvesi ise Türk kahvesinden tamamen farklı, Kervansaray Kahvesi olarak da bilinen bir kahve çeşidi. Tam bir saray kahvesi.
Kimi yerlerde dibek kahvesi, kervansaray kahvesi ve Adıyaman kahvesi olarak geçiyor. Fakat Dibek kahvesinin içeriğinde ufak tefek değişiklikler olabiliyor.
Osmanlı kahvesinin içinde neler var?
Osmanlı kahvesi içerdikleriyle tam bir şifa kaynağı. Bir kahve çeşidi değil, kahve karışımı demek daha doğru olur.
- Öğütülmüş Yemen kahvesi çekirdeği (Osmanlı’da Türk kahvesi Yemen çekirdeğinden yapılırdı.)
- Salep
- Kakule,
- Çikolata,
- Menengiç
- Keçiboynuzu
- Krema
- Çikolata
- Damla Sakızı
Osmanlı Kahvesi nedir ve Türk Kahvesi arasındaki farklar nelerdir?
Öncelikle belirtmek gerekir ki Türk kahvesi bir kahve pişirme metodu. Koyu kavrulmuş kahve çekirdeklerinin pudra inceliğinde çekilmesi sonrasında suyun içinde karıştırılarak yapılması yöntemi. Geleneksel Türk kahvesinin içinde şekerden başka hiçbir şey yer almıyor.
Osmanlı kahvesi ise bir kahve karışımı. İçinde Türk kahvesiyle beraber (Yemen çekirdeğinden yapılmış Türk kahvesi) birbirinden çeşitli ve faydalı içerikler barındırıyor. Yukarıda içeriklerinden bahsetmiştik.
Osmanlı Kahvesi nedir: Özellikleri ve faydaları
Osmanlı kahvesinin faydalarına gelecek olursak içeriklerine ve onların yararlarına göz atmak gerekiyor. Not: Bu faydaları göz önünde bulundururken mutlaka doktorunuza danışın.
- Osmanlı kahvesi kilo kaybı yaşayan ve kilo almak isteyenler için birebir. Yorgunluk, halsizlik için faydalıdır.
- Kolestrolü düşürür ve göğüs kanseri riskini azaltır.
- Nefes darlığı ve nefes sorunlarına karşı açıcı özelliği vardır. Göğüste öksürük, bronşit gibi rahatsızlıklarda yumuşatıcı özelliği vardır.
- Bağırsak sorunların düzenler.
- Potasyum, kalsiyum, fosfor, A, B, E vitaminleri içerir.
Yemen kahvesi, keçiboynuzu, krema, çikolata, damla sakızı, menengiç, salep ve kakule bulunur. Bu maddeler içerisinde bulunan, potasyum, kalsiyum, fosfor, pekmez, A, B ve E vitaminleri bol miktarda bulunmaktadır.
Osmanlı Kahvesinin Tadı Nasıl
Türk kahvesine kıyasla daha yumuşak bir içime ve tatlı bir lezzete sahiptir.
Sütlü mü?
Sütle hazırlanabilir.
Özetle, Osmanlı kahvesi nedir, geleneksel Türk kahvesi çeşitlerinden biri olan Osmanlı kahvesi karışımı yumuşak içime sahip, birbirinden lezzetli ve yararlı doğal içeriklere bir kahve türü. Az bilinen bu kahvemizi siz de ilk fırsatta denemelisiniz.