Kafeye gittiğinizde, (özellikle yeni nesil kahvecilerde) baristaların sürekli elinde dolaşan çeşitli ekipmanların ne işe yaradıklarını biliyor musunuz? Kahve ekipmanları isimlerini tanıyacak, bu ekipmanları tek tek öğrenecek ve ne işe yaradıklarını göreceğiz.
Bu listeye sizin de eklemek istediğiniz ekipmanlar var mı? Yazının sonunda yorumunuzu merakla bekliyoruz. 🙂
İşte hep gördüğünüz ama adını muhtemelen bilmediğiniz kahve ekipmanları ve isimleri:
1- Portafiltre (Portafilter)
Portafiltreyi hemen tanıdınız, değil mi? Barista ekipmanlarının en önemlilerinden biri. Rocket portafiltre, espresso makinesinin bir parçası, aksesuarı denilebilir. İçine öğütülmüş kahve konur ve kahvenin makineye bağlanarak sabit kalmasını sağlar.
Portafiltre sayesinde öğütülmüş kahve çekirdeğinin içinden basınçlı su geçerken kahvenin sabit kalmasını sağlar. Espresso kahve basınçla birlikte çıkarken kahve posası portafiltrenin içinde kalır.
2- Pour Over
Pour Over, kahvenin üstüne sıcak su dökerek yapılan kahve demleme yönteminin adı. Filtre kahve yaparken kullanılıyor. Aynı zamanda bunu yapmaya yarayan aksesuarın adı da Pour Over.
Pour over kahve yapımı tarifimize buradan ulaşabilirsiniz ama kısaca özetleyelim: Sıcak su kahveyle buluşurken kahvenin aroması ortaya çıkar ve kahve filtreden süzülerek fincana dökülür. Bu yöntemde kullanılan ekipmanlar farklılık gösterse de ortak özelliği sıcak suyun üstten dökülerek kahveyle buluşturulması.
Bu yöntem kaynaklarda “elle demleme” veya “manuel demleme” olarak da geçer. Drip (damlama) kahve yönteminin bir çeşididir.
3-Aeropress
Aeropress 30 saniye gibi kısa sürede Espresso’ya yakın bir kahve elde etmemize yarayan bir aksesuar. Özellikle seyahatlerde kurtarıcı oluyor. Alan Adler tarafından icat edilen, kahve yapmak için basınç kullanan manuel bir kahve demleme makinesi AeroPress.
Aeropress Nasıl Çalışır?
Silindirik bir hazneden ve şırıngaya benzer hava geçirmez silikon contalı bir pistondan oluşuyor. Öğütülmüş kahve çekirdekleri ve su bu haznede demleniyor. Ardından hazne içerisindeki pistona bastırılarak demlenen kahve bir filtreden geçiriliyor.
Ortaya çıkan kahve “espresso tarzı” olarak tanımlanan yüksek yoğunlukta bir kahve oluyor. Aynı zamanda AeroPress kullanılarak filtre kahve ve cold brew (soğuk demleme) kahve de yapılabiliyor.
Dilerseniz bununla ilgili Aeropress Nedir, nasıl kullanılır? yazımızı okuyabilirsiniz.
4-Syphon (Sifon)
Syphon (Sifon) hem aksesuarın hem de kahve demleme yönteminin adı. 3. Nesil kahve demleme yöntemlerinden biri. 19. yüzyılın başlarında Almanya’da icat edilen Sifon, ortaya tam gövdeli, tam aromalı kahveler çıkaran bir vakum kahve demleme aracı. Buhar sistemi ve basınç ile çalışıyor. Sifon kahvenin çalışma prensibini şu videoda görebilirsiniz.
5-Cupping Kaşığı
Cupping kaşığı özellikle kahve sınıflandırması yapmak için gerçekleştirilen tadım etkinliklerinde kullanılır. Kahve gurmeleri ve Q grader‘lar tarafından yapılan kahve tadımlarında kullanılan kaşıklardır. Paslanmaz çelikten uzun saplı ve kahve tadımına özel açıda üretilir. Tadım yapanların kahvenin tadına ve aromasına odaklanabilmesi için özel üretilmiş bir kaşıktır.
6-Drip Kettle
Kahve ekipmanları isimlerinden bir diğer de Drip kettle. Uzun ince boyunlu, çaydanlık benzeri bir aksesuar. Özellikle üstüne su dökerek hazırlanan kahvelerde (Pour over kahve) kullanılır. Tasarımı suyun birden bire taşarak dökülmesini engellemek amacıyla uzun ince Origami dripper, kağıt filtre veya herhangi bir filtre kahve yönteminde kullanılabilir.
6- WDT- Kahve Karıştırma İğnesi
WDT, diğer adıyla kahve karıştırma iğnesi, espresso kahve yaparken çekilmiş çekirdeğin topaklanmasını önlemek amacıyla kahveyi karıştırmanızı sağlayan ucu iğneli bir gereç. WDT sayesinde portafiltredeki kahve daha iyi hizalanmış kahve çıkış kanalları açılmış, kahve dökülmesini sağlayan yollar genişletilmiş olur. WDT ile hizalanan kahvenin toz hali espresso kahve çıkışında daha tutarlı olur.
Kahve Ekipmanları İsimleri 7-
Kahve Tamper – Kahve Sıkıştırma Takozu
Kafelerde baristaların elinde en sık gördüğümüz ekipmanlardan biri: Bunun adı tamper. Kahve sıkıştırma takozu olarak da geçiyor. Öğütülmüş kahveyi portafiltreye koyduktan sonra sıkıştırmaya yarar.
Tamperle sıkıştırılmış kahve portafiltrede ezilir ve kahve dümdüz bir tabaka halinegelir. Süzgeç kanalları daha da daralır. Bu sıkışan alana uygulanan basınç sayesinde espresso kahve ortaya çıkar. Makinenin ve portafiltrenin ölçüsüne uygun ebatlarda ve çeşitlerde satılır.
8-Buhar Çubuğu
Espresso makinesinin süt köpürtmeye yarayan kısmı. Latte, cappuccino, mocha gibi kahveleri yaparken makinenin basıncını kullanarak süt köpürtmeye yarar.
9-Süt Potu
Kahve Ekipmanları İsimleri 10-Posalık-Posa Çekmecesi, Knock Box
Baristanın espresso kahveyi yaptıktan sonra portrafiltredeki kahve posasını alıp bir yere vurarak döktüğünü görmüşsünüzdür. Genellikle espresso kahve makinesinin hemen altında duran posalık çekmece şeklindedir ve kolayca posayı boşaltmaya yarar.
https://pos.toasttab.com/blog/on-the-line/coffee-shop-equipment
Kahve ekipmanları isimlerine sizin de eklemek istediğiniz var mı? Yorumunuzu merak ediyoruz, aşağıda paylaşabilirsiniz.