Türk kahvesinin orijinal tarifinde su kullanıldığını biliyoruz. Peki, suyla Türk kahvesi nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir? Cevaplara beraber bakalım.
Türk Kahvesi Suyla Yapılır Mı? Sade Türk Kahvesi
Türk kahvesi su ile yapılır mı? Türk kahvesinin Osmanlı zamanından bu yana gelen tarifi su ile yapılan tarifidir. Hatta bu tarif de sade kahve olarak bilinir. Daha sonra tadı acı gelenler için sütlü Türk kahvesi ya da aromalı Türk kahvesi gibi tarifler geliştirilmiştir.
Şimdi, sade Türk kahvesi nasıl yapılır, tüm detaylarıyla birlikte bakalım.
Suyla Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
Suyla Türk kahvesi yaparken sütlü Türk kahvesi yapılışı ve tarifinden farklı olan tek şey, süt yerine su kullanılmasıdır. Tarife geçmeden önce malzemelere bakalım.
Malzemeler
1 Kişilik
- 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
- 1 fincan su
- İsteğe göre şeker
Su İle Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
Suyla yapılan Türk kahvesi nasıl yapılır? İlk olarak suyu ve kahveyi cezvenin içerisine koyun. Bu aşamada soğuk içme suyu kullanmaya özen gösterin. Musluk suyu kullanmayın çünkü klorlu olduğu için kahvenin tadının acı olmasına neden olur ve köpürmesini engeller.
Eğer şekerli bir kahve istiyorsanız bu aşamada kahvenin şekerini de ilave edebilirsiniz. Az şekerli Türk kahvesi için yarım çay kaşığı, orta şekerli için 1 çay kaşığı ve şekerli kahve için de 2 çay kaşığı toz şeker ilave edebilirsiniz.
Bir kaşık yardımıyla suyu, kahveyi ve şekeri henüz ocağa koymadan, soğukken karıştırın. Kahve tozunun suyun içerisinde tamamen çözünmesine, topak kalmamasına dikkat edin.
Ardından cezveyi ocağa alın ve altını en kısık derecede açın. Eğer bir kahve makinesi kullanıyorsanız, aynı işlemleri makineyi çalıştırmadan tamamlayın ve ardından çalıştırın.
Şimdi sırada, kahvenin pişmesini beklemek var. Kahvenin üzerinde telveleri kalın bir tabaka oluşturmaya başladığında ve kokusu çıkmaya başladığında, bir kaşık yardımıyla üzerindeki köpüğü fincana alın. Fakat kahveyi karıştırmamaya dikkat edin.
Birkaç tatlı kaşığı köpük almak yeterli olacaktır. Ardından kahve kenarlarından köpük köpük kabarmaya başladığında ocağı kapatın ve cezveyi alın. Kahveyi fincana yavaşça, köpükleri söndürmemeye dikkat ederek dökün.
Suyla Türk kahvesi tarifiniz tamamlandı! Yanına kahve yanı ikramlığı ve bir bardak su koyarak afiyetle içebilir ve servis edebilirsiniz.
İpuçları
- Su ile Türk kahvesi yaparken hem kahvenin hem de kullandığınız suyun kaliteli ve taze olduğundan emin olun.
- Musluk suyu kullanmaktan kaçının. Mümkünse arıtılmış ya da şişelenmiş su kullanın.
- Kahveniz bayatsa güzel köpürmeyecektir. Bol köpüklü Türk kahvesi için mutlaka taze kahve kullanın.
- Eğer kahveniz biraz bayatsa, çok çok az miktarda tuzu pişirme esnasında ilave edebilirsiniz. Tuz, bir aroma artırıcıdır. Bayat kahvenin aromasını ortaya çıkarmaya yardımcı olur.
- Kahveyi pişirirken karıştırmayın yoksa köpüğü söner.
- Türk kahvesini fincana koymadan önce fincanı ısıtabilir, böylece daha uzun süre kahvenin sıcak kalmasını sağlayabilirsiniz.
Öneri olarak Espresso bazlı kahve çeşitlerine de bakabilirsiniz.