Türk kahvesinin klasik pişirme yöntemi bakır cezvelerle aslında. Peki hiç fincanda Türk kahvesi denediniz mi?
Evde ekipmanınız yoksa, yine de bir fincan Türk kahvesi içmek istiyorsanız, çözüm basit: Kahveyi fincanda pişirmek.
Fincanda pişen kahvenin lezzeti, cezvede pişenden daha farklı oluyor. Nedeni ise porselen.
En baştan hatırlatalım ki, fincanda kahve yapmak için kullanacağınız fincanların kesinlikle porselen olması gerekiyor. Cam, seramik ya da başka bir malzeme ısıya dayanıklı olmayabilir ve çatlama ihtimali vardır.
Fakat porselen, zaten yüksek ısıda pişen bir malzeme olduğu için, direkt ateş üzerine konulduğunda ısıya dayanır. Çatlamaz ve tehlike oluşturmaz.
Fincanda Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?
Fincanda Türk kahvesi, tüm malzemelerin karıştırılıp fincanın içine konulması ve fincanın da ateşin üzerine yerleştirilmesi ile yapılıyor.
Burada asıl dikkat edilmesi gereken iki nokta var. Birincisi, fincan kesinlikle porselen olmalı. İkincisi de çok kısık ateşte pişirilmeli. Şimdi tarifin detaylarına beraber bakalım.
Türk Kahvesi Fincanda Nasıl Yapılır?
Önce fincanda kahve yapımı için malzemelere bakalım.
Mazlemeler
1 Kişilik
- Klasik boyutta (90 ml) porselen kahve fincanı
- Fincanın dolusu su
- 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
- İstediğiniz kadar şeker
Fincanda Köpüklü Kahve Nasıl Yapılır?
- Suyu, şekeri ve kahveyi fincanın içerisine koyun. Bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın.
- Ardından fincanı en kısık ateşte ocağın üzerine yerleştirin. Burada, fincanın tabanı çok küçük olduğu için ocağa oturmak konusunda sıkıntılar yaşayabilirsiniz.
- Fincanı yerleştirdikten sonra ocağın altını açın ve kahvenin iyice ısınmasını bekleyin. Kahve kenarlarından kaynamaya başladığında, bir kaşık ile üzerindeki kabuğu hafifçe kırın.
- Kabuk kırma işlemi tamamlandığında, kahvenin kabarmasını bekleyin.
- Kahveniz piştiğinde ısıya dayanıklı bir bez yardımıyla kulpundan tutarak fincan tabağına yerleştirebilirsiniz. Bu işlem sırasında fincanın çok sıcak olabileceğini unutmayın. Afiyet olsun!
Fincanda Köpüklü Kahve İpuçları
Fincanda Türk kahvesi, fincan içerisinde piştiği için tek seferde tek kişilik porsiyonlar halinde yapılabiliyor. Bu nedenle birçok kişiye fincanda kahve yapmak zaman alabilir.
Dilerseniz fincanı ocağa iyi bir şekilde oturtabilmek için alüminyum folyoyu katlayarak düz bir zemin oluşturabilirsiniz.
Böylece kahvenin dökülme ihtimali de azalır. Taşma gibi durumlar için de önlem almış olursunuz.
Cezvede Türk kahvesi yaparken, aslında kahve köpürmeye başladığında kaşlıkla köpüğü alınır. Fincanda yaptığımız köpük kırma ya da kabuk kırma olarak bilinen işlem cezvede otomatik olarak yapılır.
Fakat, fincanda Türk kahvesi pişirirken bu kahve başka bir fincana aktarılmayacağından bu işlemim yapılması gerekir.
Kabuk kırma işleminin faydası şudur; kahve hiç karıştırılmadan ısındığında, en üstte hava ile temas eden katman suyla çok az temas eder ve kabuksu bir katman oluşur.
Alt tarafta kahvenin oluşturduğu köpük tabakası bu katmanın altında kalır ve görünmez. Üstte görünenler sadece telvelerdir.
Fakat kabuk kırıldığında, bu telveler suya karışır ve asıl kıvamlı ve daha açık renkli köpük ortaya çıkmış olur.
Fakat, dikkat edin ki sadece köpük tabakasına temas etmekten bahsediyoruz. Kesinlikle kahvenin tamamı karıştırılmamalı. Kaşık, fincanın dibine kadar sokulmamalı.
Kahveniz kabarmaya başladığı gibi altını kapatın. Bu durumda biraz daha kabarmaya devam edecektir çünkü porselen hala ısı vermeyi sürdürür.
Bu nedenle kahvenin fincandan taşmaması için doğru anda ocağı kapatmak çok önemli.
Porselen fincan kullanmak çok önemli. Ne kadar kaliteli olursa olsun, seramik ve cam fincanlar ısıyla temasında çatlayabilir. Daha da kötüsü, kazalara yol açabilir.
Bol köpüklü bir kahve için taze kahve ve içme suyu kullanılması gerektiğini unutmayın.
Kahvenizi yaparken kesinlikle musluk suyu kullanmayın. Musluk suyu kahvenin tadını acılaştırır. Klor da kahvenin yeterli ekstraksiyon (özütlenme) yapmasını engeller.
Kahvenizin daha fazla köpüklü olması için su yerine maden suyu (soda) da kullanabilirsiniz.
Kahvenizin daha aromalı olması için içerisine çeşitli aromatikler ekleyebilirsiniz.
Öneri olarak da Tarçınlı Türk Kahvesi ve Çikolatalı Türk Kahvesi yazılarımıza bakabilirsiniz.
Kahve, bir antioksidan kaynağıdır ve her gün 1 fincan kahve, sağlık için oldukça faydalıdır.
Fakat herhangi bir rahatsızlığı olanların, ilaç kullananların, hamilelerin ve emziren annelerin doktoruna danışarak tüketmesi gerekir.
Büyük fincanda Türk kahvesi nasıl yapılır? Büyük fincanda Türk kahvesi yapmak isterseniz, normal fincanlardan daha büyük fakat yine ısıya dayanıklı bir fincan tercih edebilirsiniz.
Sonuç olarak, fincanda Türk kahvesi nasıl yapılır, ipuçlarıyla birlikte öğrendik. Siz de evde bu farklı lezzeti deneyebilirsiniz.
Sadece ekipmanınız olmadığı durumda değil, bu farklı pişirme tekniğinin lezzetini aradığınızda da deneyebilirsiniz.