fbpx
TariflerTürk Kahvesi

Türk Kahvesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Şey

Cezvede kahve yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Türk kahvesi püf noktalarına bu yazıda beraber bakalım.

Türk Kahvesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Türk kahvesi, her ne kadar Türkiye’nin geleneksel içeceklerinden biri olsa da, gerçekten köpüklü ve lezzetli bir kahve yapmak her zaman o kadar da kolay olmayabiliyor.

Kahveyi pişirirken yakmamak, tadını acı yapmamak, taşırmadan pişirmek ve en önemlisi de köpük elde etmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.

Sütlü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır

1. Taze kahve kullanın.

Taze kahve, her zaman güzel bir kahvenin ilk basamağıdır. Kaliteli ve taze bir kahve kullanmadan, lezzetli bir kahve pişiremezsiniz.

Bu nedenle kahve satın alırken taze olduğundan emin olun. Mümkünse güvenmediğiniz markaları almayın. Eğer evde bir kahve değirmeniniz varsa, taze kavrulmuş kahve çekirdeği alarak evde kendiniz öğütüp demleyin.

Çünkü, eğer çekirdekler de tazeyse, en iyi kahve, demlemeden hemen önce öğütülen kahvedir.

2. Kahve öğütme derecesini doğru belirleyin.

Türk kahvesinin, ekstra ince çekilmiş olması gerekir. Üzerinde Türk kahvesi yazan paketlerdeki kahveler genellikle buna uygun öğütülmüş olur.

Fakat, eğer kahve çekirdeği dükkanından özel olarak çektirerek kahve alıyorsanız, ekstra ince öğütmelerini isteyin. Aksi halde, kahveniz ne kadar taze ve kaliteli olursa olsun iyi bir sonuç alamazsınız.

3. Kahve kavrulma derecesini doğru belirleyin.

Türk kahvesi genelde uzun pişirme süresine sahip olduğu için, tadının çok acı olması tercih edilmez. Bu nedenle çoğunlukla orta derecede kavrulur.

Bunu değiştirmek biraz da damak zevkinize bağlıdır. Çünkü, aldığınız lezzetin size göre en iyisi olması gerekir.

Eğer, daha acı tatları, daha az asidik aromaları seviyorsanız, koyu kavrulmuş kahve kullanın. Fakat asiditesi yüksek, meyve aromaları daha baskın ve daha hafif bir kahve tercih ediyorsanız, az kavrulmuş kahveleri deneyin.

4. İçme suyu kullanın.

Türk kahvesinin püf noktası nedir? En önemli püf noktalardan biri içme suyu kullanmaktır.

Kahvenin %95’i sudan oluşur. Dolayısıyla lezzetli su, lezzetli kahve demektir.

Türk kahvesi acı olmaması için musluk suyu kullanılmamalıdır. Çünkü musluk suyu klorludur. Klor hem kahvenin tadını bozar hem de daha acı bir tat almasına neden olur.

Bunun yerine şişelenmiş hazır su ya da arıtılmış içme suyu kullanın.

5. Soğuk su kullanın.

Türk kahvesinin geleneksel pişirme yönteminde en çok dikkat edilen noktalardan biri de su sıcaklığı. Kahveyi yaparken, dolaptan çıkarılmış buz gibi su bile kullanabilirsiniz.

Bunun asıl amacı, Türk usülü pişirme yönteminde kahvenin su ile daha uzun süre temas etmesini sağlamak, dolayısıyla ekstraksiyon işlemini artırmaktır.

Günümüzde bazı nitelikli kahve uzmanları Türk kahvesinin aslında soğuk değil de, ılık su ile demlenmesi gerektiğini söylemektedir. Bu, denenebilecek bir yöntem olsa da, Türk kahvesinin klasik pişirme yönteminde soğuk su kullanılmalıdır.

Türk Kahvesinin Tarihi

6. Kahve-su oranını kaçırmayın.

Türk kahvesi için 1/8 ya da 1/12 arasında kahve-su oranı kullanılır. Fakat çoğunlukla tercih edilen oran 1/10’dur.

Dolayısıyla, 8 gram kahve kullanacaksanız, 80 gram su kullanın. Damak tadınıza göre farklı oranlar deneyerek kendinize uygun oranı bulabilirsiniz.

7. İyice karıştırın.

Kahveyi karıştırmak, suyun tüm zerreciklerle temas edebilmesi için önemlidir. Kahveyi ve suyu cezveye koyduktan sonra bir kaşık yardımıyla 10-15 kez hızlıca karıştırın.

Suyun içerisinde kahve topakları kalmamalıdır. Aksi halde, kahvenin bir kısmı yanabilir, bir kısmı hiç pişmeyebilir. Bu da dengesiz bir kahve tadına neden olur.

kumda Türk kahvesi

8. Fazla kaynatmayın.

Kahvenin kısık ateşte ağır ağır pişmesi gerekir. Fakat pişirme süresini artırmak için kesinlikle kaynatılmamalıdır.

Kahve kaynadığında yanar. Bu da acı bir tada neden olur. Türk kahvesi nasıl yapılır dediğimizde kastettiğimiz, düşük derecede yavaş yavaş pişmesi ve kaynamadan ateşten alınmasıdır.

9. Bol köpüklü yapın.

Kahvenin olmazsa olmazı köpüktür. Çünkü bu kahveyi gösteren, üzerindeki kıvamlı ve hoş görünümlü köpüğüdür.

Bol köpüklü Türk kahvesi yapmak için, kahveyi kaynatmamak önemli. Bunun yanında, pişerken üzerinde toplanan köpükleri bir kaşık ile fincana alın. Ardından tekrar köpürmesi için ateşe koyun. Bu işlem, fincanda daha fazla köpük birikmesini sağlar.

10. Doğru fincanı seçin.

Türk Kahvesi

Türk kahvesi fincanı nasıl olmalı? Yaklaşık 90 ml hacminde, ağzı dar, tabanı geniş, porselenden, kulplu olmalıdır. Tüm bunlar, kahvenin soğumasını önleyen, daha fazla tat alınmasını sağlayan özelliklerdir.

Fincanın tasarımı, tabak ya da kapak gibi ek parçalar isteğe göre belirlenebilir.

En Son Yazılar
ÇekirdekTürk Kahvesi

Yemen Mocha Çekirdeği ve Türk Kahvesi

Yemen Mocha çekirdeği dünyaya yayılan ilk kahve türü, aynı zamanda kadim Türk kahvesinin tarihteki esas çekirdeği. Yani tarihi kayıtlara, reçetelerde Türk kahvesi…
Türk Kahvesiİyi Bilgi

Türk Kahvesinin Tadı Nasıl Olmalı?

Gerçek kahve tutkunları için kahvenin tadı çok önemlidir. En küçük bir işlem ya da lezzet farkı onlar tarafından anlaşılabilir. Fakat diğer yandan…
Tarifler

3 Farklı Sıcak Granül Kahve Tarifi

Granül kahve maalesef kahve dünyasında biraz kötü bir üne sahip. Genellikle çok acı ve lezzetsiz bir kahve yaptıkları iddia edilse de, durum…
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir