Mükemmel bir fincan kahve içmek istediğinizde, demleme işlemine başlamadan önce dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var.
Kahve Öğütme Rehberi’nde, doğru demleme yöntemi ile doğru öğütme boyutunu nasıl eşleştireceğinizi öğrenebilirsiniz.
Kahve Öğütme Rehberi
Kahve Öğütme Rehberi’nde, kahve çekirdeği öğütme boyutlarının neden bu kadar önemli olduğunu, favori demleme stiliniz için en iyi öğütme boyutunu nasıl seçeceğinizi, ne tür bir öğütücü kullanabileceğinizi ve yaptığınız kahvenin doğru şekilde demlenip demlenmediğini anlamanın yollarını açıkladık.
Kahve Öğütme Rehberi’ni okumaya başlamadan önce unutmayın ki, öğütme boyutu iyi bir kahveye giden yolda sadece başlangıçtır.
İyi bir kahve için, taze çekirdekler, doğru öğütme boyutu, optimum demleme süresi ve doğru su sıcaklığı gerekir.
Kahve Nasıl Öğütülür? Kahve Öğütme Nasıl Yapılır?
Kahve Öğütme Rehberi’ne ilk olarak kahvenin nasıl öğütüleceği ile başlayalım. Kahve çekirdeği nasıl öğütülür?
Kahve çekirdekleri kavrulup en az 24 saat bekletildikten sonra demlemeye hazır hale gelirler. Fakat demlemeden önce öğütülmesi gerekir.
Çekirdekleri öğütmek için genelde öğütücüler ya da kahve değirmenleri kullanılır. Fakat ev ortamında farklı ev aletleri ile de kahve öğütmek mümkündür.
Su sıcaklığınızı ve demleme sürenizi kesinlikle doğru ayarlasanız bile, tutarsız bir öğütme boyutu kahvenizin tadının çok hafif ya da çok acı olmasına neden olabilir.
Çünkü farklı boyutlardaki kahve telveleri farklı oranlarda özütlenir. Bu nedenle su miktarı ile kahvenin öğütme derecesinin uyumsuzluğu, kahveyi çok uzun süre demlemek ya da çok kısa süre demlemek gibi kötü sonuçlar verebilir.
Kahve Öğütücüleri
Endüstriyel kahve öğütme makinesi çeşitleri genelde iki türden oluşur: Bıçaklı ve çapaklı öğütücüler.
Tercih edeceğiniz demleme yöntemine göre ne tür bir kahve öğütme makinesi kullanacağınıza karar vermelisiniz.
Genel olarak piyasada çapaklı öğütücüler daha iyi olarak sınıflandırılır. Çünkü eşit bir öğütme sağlar. Bıçaklı öğütücülerde bu durum daha farklıdır. Tutarlı bir öğütme yapamayabilirler.
Kahve öğütücü satın alırken dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır. Her iki değirmen türünde de kahvenizi en kalın öğütme boyutundan en ince öğütme boyutuna kadar çekebileceğiniz farklı ayarlar olmalıdır.
Eğer sadece kalın öğütme derecesi kullanıyorsanız (mesela sadece French Press’te kahve demliyorsanız), o zaman bir bıçaklı öğütücüye de gönül rahatlığıyla güvenebilirsiniz.
Çünkü bıçaklı değirmenler kalın öğütmelerde daha tutarlı sonuçlar verirken, çapaklı öğütücüler de ince öğütmelerde daha tutarlı sonuç verir.
Öğütücüler hakkında daha detaylı bilgi için Kahve Değirmeni Türleri yazımıza bakabilirsiniz.
Evde Kahve Öğütme
Endüstriyel kahve öğütme makinelerine sahip olmak, gerçek bir kahve tutkunu iseniz iyi bir yatırım olabilir. Fakat çok pahalı ve minimal kullanımlar için çok da gerekli olmadığını hatırlatalım.
Eğer profesyonel bir kahve öğütücünüz yoksa, hemen hazır öğütülmüş kahveye yönelmeyin. Farklı imkanlarla evde kahve çekirdeği öğütmenin birçok yolu vardır.
Unutmayın ki, nasıl öğütülmüş olursa olsun taze çekilmiş kahve, her zaman önceden çekilmiş hazır paketli kahveden daha lezzetli ve tazedir.
El Değirmenleri
Evde filtre kahve öğütmenin en basit ama pratik ve doğru yollarından biri el değirmenleri. Manuel kahve öğütme değirmeni hem küçüktür, hem de kahvenizin öğütme boyutunu çok rahat bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Tüm kontrol sizdedir!
Elde kahve öğütme makinesi genellikle bir çapak öğütücüdür. Sadece elektrik kullanmaz ve manuel olarak çalışır. Kahveyi öğütmek için kolu çevirmeniz gerekir. Çevirme miktarınız arttıkça kahve daha ince çekilir.
Evde kullanım için şık görünürler, güç kaynağına ihtiyaç duymadığı için seyahatte ya da kampta kullanım için uygundur. Sadece öğütme süresi uzundur ve kas gücü gerektirir.
Robotta Kahve Öğütme – Blender İle Kahve Öğütme
Bir kahve değirmenine ya da öğütücüsüne sahip olmayanların en çok merak ettiği şeylerden biri, robotta ya da blenderda kahve öğütme yapılıp yapılmadığı.
Temelde makinesiz kahve öğütme yöntemlerinden biri olarak sayılmasa da, bu cihazlarda kahve öğütülebilir. Fakat kahve çekirdeklerinin tutarlı öğütülüp öğütülmediği tartışma konusudur.
Bu cihazlar kahve öğütme amacı ile üretilmediği için bozulabilir, eğer öğütme esnasında ısınırsa kahve çekirdeklerini yakabilir, eşit bir öğütme yapamayabilir.
Eğer elinizde hiç ir öğütücü bulunmuyorsa ve taze bir kahve içmek istiyorsanız, bu cihazları kullanabilirsiniz. Fakat diğer öğütme yöntemlerine tercih etmemenizi öneririz.
Kahve Öğütme Dereceleri
Neden kahve öğütürüz? Neden direkt çekirdeğin üzerine sıcak su ekleyerek kahve demleyemiyoruz?
Cevaplar oldukça basit; çünkü kahve çekirdeğinin içerisindeki organik bileşiklerin suda çözünebilmesi için daha fazla temas alanına ihtiyaçları vardır.
Kahveyi öğütürüz ki, su kahve ile daha fazla etkileşime girebilsin. Böylece çekirdeğin içerisindeki çözünür içerik daha fazla çıkar. Yeteri miktarda yağ ve asit, bardağa aktarılabilir.
Ancak, farklı demleme yöntemleri, tercih ettiğimiz çözünür bileşikleri uygun şekilde çıkarmak için farklı kahve öğütme boyutları gerektirir.
Bu yöntemlerin farklı öğütme boyutları gerektirmesinin nedeni, zeminlerin su ile farklı şekillerde ve farklı sürelerde etkileşime girmesidir.
Kahve nasıl öğütülmeli? Mesela, espresso kahve öğütme derecesi ince iken, French Press için kahve öğütme derecesi kalındır. Filtre kahve öğütme ayarı drip demleme yöntemleri için genelde orta kalınlıktadır.
Şimdi Kahve Öğütme Rehberi’nde hangi çekirdek kahve öğütme derecelerinin hangi demleme yöntemlerinde kullanıldığına bakalım.
İnce öğütme boyutlarını kullanan demleme yöntemleri
- Türk Kahvesi
- Espresso
- Moka Pot
Orta öğütme boyutlarını kullanan demleme yöntemleri
- Drip demleme (V60 kahve öğütme derecesi)
- Pour over demleme
- Sifon
- AeroPress
Kalın kahve öğütme ayarlarını kullanan demleme yöntemleri
- French Press
- Cold Brew
Şimdi de Kahve Öğütme Rehberi’nde öğütme derecelerinin nasıl hissettirdiğine ve göründüğüne bakalım.
– Ekstra kalın öğütme: Kırılmış tanecikler gibi hissettirir. Öğütülmüş karabiber gibi görünür. Cold Brew için kullanılır.
– Kalın öğütme: Killi toprak gibi hissettirir. Deniz tuzu gibi görünür. French Press için kullanılır.
– Orta öğütme: Dağılan bir his verir, kum gibi görünür. Chemex, Sifon, AeroPress ve drip demleme yöntemlerinde kullanılır.
– İnce öğütme: Yumuşak bir his verir ve basıldığında birbirine yapışır, ince öğütülmüş tuz gibi görünür. Espresso ve Moka Pot’ta kullanılır.
– Ekstra ince öğütme: Pudralı ve hafif hissettirir, pudra şekeri gibi görünür. Tamamen toz halindedir. Türk kahvesinde kullanılır.
Kahve öğütme dereceleri hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, ilgili yazımıza bakabilirsiniz.
Öğütme Derecesine Göre Demleme Zamanı Nasıl Ayarlanır?
Kahve Öğütme Rehberi’ndeki bir diğer önemli konu da, öğütme derecesi ve demleme süresi kombinasyonu. Bu denge, kahvenin ekstraksiyon oranını belirler.
Buna uyulmazsa, aşırı ekstraksiyon (çok acı bir kahve) ya da yetersiz özütleme (su gibi tatsız bir kahve) elde edilir.
Temel kural şudur: Öğütme derecesi inceldikçe, demleme süresi kısalır.
Kahve öğütme çeşitlerine göre, dolayısıyla demleme yöntemlerine göre demleme süresi değişiklik gösterir. Orta ve kalın öğütülmüş kahvede yetersiz ekstraksiyon ihtimali daha fazladır.
LEZZET | Demleme Zamanı | Su Sıcaklığı | Öğütme Derecesi |
Ekşi | Artmalı | Azalmalı | Daha ince olmalı |
Acı | Azalmalı | Artmalı | Daha kalın olmalı |
Çoğu elektrikli otomatik drip demleme makineleri (otomatik kahve makineleri gibi), endüstri standartlarına göre demleme yapmak üzere kalibre edilmiştir. Yani ürettikleri kahve hacmine bağlı olarak 3-5 dakika arasında kahve demleler.
Öte yandan soğuk demleme (cold brew) kahvede ekstraksiyonun optimum seviyeye ulaşması için saatler gerekir. Çünkü sadece su soğuk değildir, aynı zamanda öğütme işlemi de kalın olarak yapılır.
Mesela espresso kahve öğütme derecesi ince olduğundan, kahve 30 sn gibi bir sürede demlenir. Filtre kahve öğütme derecesi orta olduğundan Chemex gibi drip demleme yöntemlerinde kahve 2-3 dakika gibi bir sürede demlenir.
Özetle;
Kahve öğütmek, sadece çekirdeklerin daha küçük boyutlara gelmesi anlamına gelmez. Demleme süresi ile de bağlantılıdır.
Kahve öğütme makinelerini ve öğütme dereceleri arasındaki ince farkları anlamak, demleme süresi ile bunlarla entegre etmek zaman alabilir. Fakat kesinlikle öğrenilmeyecek bir konu değildir.
Öğütme boyutlarını hem görünüşe hem de dokuya göre değerlendirebilirsiniz. Bu nedenle öğütücünüzde farklı boyutlar elde etmeye çalışmaktan korkmayın. Kahve öğütme rehberini de kullanarak sık sık denemeler yapın.
SSS
Kısa sürede demlenmiş kahvenin tadı nasıldır?
Kahve, suda çözünebilen tüm aroma bileşenlerinin suya bırakılmasına yetecek kadar uzun süre demlenmediğinde, yeteriz ekstraksiyon meydana gelir. Bu damakta ekşi, ya da keskin, ağız buruşturan bir tat bırakır.
Uzun süre demlenmiş kahvenin tadı nasıldır?
Fazla demlenmiş kahve, çok fazla çözünebilir madde içerir. Bu da aşırı ekstraksiyon demektir.
Aşırı uzun süre demlenen kahvenin tadı çok acı olur. Kahvenin tadı lezzetli olmaktan çok uzaktır. Odunsu ve yanık aromalar verir.
French Press için kahve öğütme boyutu nedir?
French Press için kalın öğütme boyutu kullanılır. Tercihen orta öğütme derecesi de kullanılabilir. Bu noktada demleme süresi kısalmalıdır.
Espresso kahve öğütme boyutu nedir?
Espresso makinesiyle demleme yaparken ince öğütülmüş kahveye ihtiyaç vardır.
Chemex kahve öğütme boyutu nedir?
Deniz tuzu kıvamına benzer şekilde orta kalınlıkta bir öğütme kullanılmalıdır.
AeroPress kahve öğütme boyutu nedir?
İdeal bir Aeropress öğütme boyutu yoktur. Aeropress’in güzelliği, öğütme boyutu ve demleme süresi ile oynayarak son demlemeyi değiştirebilmenizdir.
Cold Brew kahve öğütme boyutu nedir?
Ekstra kaba öğütme kullanarak soğuk demleme yapabilirsiniz.