Değeri altınla yarışan bir bitki olan safran, bir süredir kahve ile de özdeşleştiriliyor. Safran kahvesi ya da safranlı Türk kahvesi olarak bilinen bu kahve çeşidinin nasıl ortaya çıktığına, nasıl yapıldığına ve faydalarına beraber bakalım.
Safran
Safran, temelde çiğdeme benzeyen soğanlı bir bitki. Bu bitkinin tozlaşmasını sağlayan kısımları kurutularak safran baharatı elde ediliyor. Türkiye’de Safranbolu’da yetişiyor. Anavatanı ise Güneybatı Asya.
İlk olarak Yunanistan’da yetiştirildiğine inanılıyor, ancak bugün baharat öncelikle İran, Yunanistan, Fas ve Hindistan’da yetiştiriliyor.
Safran, her yıl sadece bir hafta açık duran bir çiçek. Her çiçekten en fazla 3 safran ipliği çıkıyor. Yarım kg safran yaklaşık 80.000 çiçekten elde edilebiliyor.
Aynı zamanda sadece sabahları, çiçek henüz kapalıyken hasat edilebiliyor. Bu nedenle de ağırlığına göre dünyadaki en pahalı baharat olarak biliniyor.
Genellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılıyor. İçine konulduğu yemeğe altın gibi sarı bir renk katıyor ve kendinin 100.000 katı suyu sarıya boyayabiliyor.
Safran son derece ince ve hoş kokulu. Biraz tatlı ve esrarengiz bir lezzeti var.
Safran Kahvesi
Safranın tüm özelliklerini söyledik. Bu kadar değerli ve çok yönlü bir baharat, kahve ile birleştirildi ve ortaya safran kahvesi çıktı.
Baharatlı kahve çeşitlerinden biri olan safranlı kahve, Türk kahvesinin içerisine safran baharatı eklenmesiyle elde ediliyor.
Safranlı kahvenin tarihi Osmanlı’ya kadar dayanıyor. O dönemde sadece sarayda, gelen önemli misafirlere ikram ediliyordu. Fakat o günden bu güne halk arasında çok bilinmedi. Safranın pahalı bir baharat olmasından dolayı da çok fazla yayılamadığı tahmin ediliyor.
Bu kahvenin günümüzde popüler hale gelmesinin bir nedeni de Safranbolu’da bulunan Türkiye’nin ilk kahve müzesi ve burada tanıtımı yapılan safranlı Türk kahvesi.
Bir marka haline gelen safranlı Türk kahvesi, Semih Yıldırım tarafından tanıtıldı ve patenti alındı. Böylece safran kahvesi, Türk kahvesi kültürü ile birlikte tüm dünyaya yayılmaya başladı.
Bu kahvenin aslını içmek isterseniz, tabii ki Safranbolu’ya gitmeniz ve yerinde tatmanız gerekir. Fakat hazır pakette satılan halini de marketlerde bulabilirsiniz.
Safran Kahvesi İçindekiler
Safran kahvesi, aslında zengin içeriğiyle bir karışım. Paketlerde hazır olarak satın alacağınız safranlı Türk kahvesinin içeriğinde 7 çeşit madde bulunuyor. Bu maddeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kahve
- Salep
- Kakule Tohumu
- Çikolata
- Keçiboynuzu
- Menengiç
- Safran
Safran Kahvesi Nasıl Yapılır?
Safranlı kahve nasıl yapılır? Aslında klasik Türk kahvesi ile aynı şekilde yapılıyor. Farklılaşan noktası içeriği ve tadı.
Malzemeler
- 1 fincan
- Fincanın dolusu kadar soğuk su
- 1 tatlı kaşığı safranlı Türk kahvesi karışımı
- Cezve
- Tercihe göre şeker
Safranlı Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
- Kahveyi, şekeri ve suyu cezvenin içine dökün. Bir kaşık ile ateşe koymadan önce iyice karıştırın.
- Ardından cezveyi ocağa koyun ve kısık ateşte köpürene kadar pişirin.
- Köpürmeye başladığında kaynatmadan hemen ocaktan alın ve yavaşça fincana boşaltın.
- Yanına bir bardak soğuk su ve isteğe göre safranlı Türk lokumu ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Safran Kahvesi Faydaları
Safranlı kahve faydaları nelerdir? Safran, antioksidan bakımından zengin bir bitki. Safran kahvesi ise, hem safran içerdiğinden hem de içeriğindeki diğer maddelerden dolayı bir antioksidan deposu.
Safranlı kahvenin, sindirime yardımcı ve bağışıklık güçlendirici bir etkisi olduğu biliniyor. Aynı zamanda enerji verici ve canlandırıcı bir içecek.
Yine içeriğinden dolayı iştah açıcı. Ayrıca safran kişinin serotonin (mutluluk) hormonu salgılamasını da sağlıyor. Son olarak safran kahvesinin hormon dengesini düzenlediği de biliniyor.