Cold drip ve cold brew kahve arasındaki farkı tam olarak bilmiyor musunuz? İnternette çok sayıda soğuk demleme tarifi varken, insanların kafasının karışması oldukça doğal.
Cold drip ve cold brew kahve arasındaki farkı tam olarak açıklayabilmek için bu yazıyı hazırladık ve her ikisini de ayrıntılı olarak anlattık.
Cold Brew Kahve Nedir?
Cold brew nedir? Cold brew (soğuk demleme) kahve, adından da anlaşılacağı gibi, öğütülmüş kahvenin soğuk su ile demlenmiş halidir.
Geleneksel sıcak kahve demleme yöntemleri, ekstraksiyon işlemini hızlandırmak için sıcak su kullanır. Fakat cold brew kahvede soğuk su kullanıldığı için yeterli ekstraksiyon uzun demleme süresi ile sağlanır.
Soğuk su, sıcak sudan daha az yağ ve asit çıkmasına neden olur. Böylece daha yumuşak bir özütleme işlemi gerçekleşir. Ortaya daha az acı bir tat ve daha tatlı bir profil çıkar.
Kahve ve su birlikte bir kaba konur ve ardından kahve 24 saat kadar bekletilir. Zaman dolduğunda, bir filtre ya da süzgeç yardımıyla süzülür ve tüketilir.
Sizin için en iyi soğuk demleme kahve tarifini bulmak için çeşitli kahve çekirdekleriyle denemeler yapmanız gerekir. Cold Brew kahvenin nasıl yapıldığını ayrıntılı bir şekilde ilgili yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Cold Drip Kahve Nedir?
Cold drip (soğuk damlama) kahve, genel olarak üç beherden oluşan bir sistemle çalışan bir soğuk demleme yöntemidir.
En üstte, soğuk suyun konulduğu ve su akış hızının ayarlanabildiği bir hazne bulunur. Bu hazne, ortadaki öğütülmüş kahve konulan hazneye su damlatır. En alt haznede ise, kahve haznesinden süzülen su birikir.
Cold drip ile çok koyu, çok yoğun bir kahve oluşur. Sıcak su ile demlenen kahveden daha tatlı olmasına rağmen daha yoğun bir kahve konsantresi ortaya çıkar.
Makinenin boyutuna bağlı olarak, tam bir soğuk damla demleme işlemi 3 ila 24 saat arasında sürebilir.
Cold Drip ve Cold Brew Farkları ve Benzerlikleri
Her iki kahve türü de soğuk su ile demlenmesine rağmen, elde edilen sonuçlar arasında şaşırtıcı farklar vardır. Hazırlama yöntemi ve aromanın çıkarıldığı işlemler oldukça farklıdır.
Her biri farklı demleme süreleri, farklı ekipman, öğütme boyutu gerektirir. Farklı güç, tat ve aromada kahve üretir.
Demleme Yöntemi
Cold drip kahve daha bilimsel bir süreç içerir ve görsel olarak da daha havalıdır. Su, üstteki hazneden öğütülmüş kahveye çok yavaş bir şekilde damlar.
İlk önce kahve zerrecikleri suya doyar. Ardından tamamen dolduğunda özütleme işlemi başlar ve kahve damlaları alttaki hazneye damlamaya başlar. Kahve bu aşamada aynı zamanda filtreleme işlemine de tabi tutulur.
Fakat cold brew demleme yönteminde, kahve telveleri direkt soğuk suyun içerisine bırakılır ve özünü vermesi için beklenir. Yani tüm demleme süresi boyunca kahve su ile temas halindedir. Tüketilebilmesi için süzülmesi gerekir.
Demleme Süresi
Cold drip ve cold brew arasındaki bariz farklardan biri de demleme süreleridir. Her iki yöntem de oda sıcaklığında su ile demlenir, yani çok daha uzun demleme süresi gerektirir.
Cold brew için genellikle 12-36 saat arasında demleme süresi gerekir. Tam olarak kaç saat demlenmesi gerektiği konusunda kesin bir fikir birliği yoktur.
Cold drip demlemede ise yine demleme süresi değişebilir fakat bu süre 3-24 saat arasındadır.
İki yöntemde de demleme süresi uzadıkça daha yoğun bir kahve elde edilir.
Kahve Sertliği, Tat ve Lezzet
Cold drip ve cold brew farklarından biri de kahve sertliği ve gövdesidir. Cold brew kahve genellikle daha az asidiktir. Ayrıca kahve çekirdeklerinin yüksek sıcaklıkta ekstraksiyonundan kaynaklanan acılığı barındırmaz.
Cold brew acı mı? Cold brew kahve, tatlı, pürüzsüz bir lezzet profili ile sonuçlanır. Bu, soğuk demlemeyi süt bazlı içecekleri tatlandırmak veya latte ve diğer buzlu içecekler gibi karışımlarda kullanmak için ideal hale getirir.
Cold drip genellikle cold brew’den daha temiz ve daha parlak bir kahve üretir. Aynı zamanda daha güçlüdür.
Tabi ki kullanılan kahve çeşitlerine göre de bu değerler değişebilir.
Soğuk su ile demlenen kahvelerin, sıcak su ile demlenen kahvede bulunan asit miktarının yaklaşık 1/3’üne sahip olduğu bilinir.
Ekipman
Cold brew, herhangi bir özel ekipmana ihtiyaç duymadan, evde yapabileceğiniz bir demleme türüdür. Bir kavanozun içine su ve kahve koyabilir, demleme sonlandığında bir süzgeç ya da bez yardımıyla süzerek tüketebilirsiniz.
Cold drip kahve yapmak içinse özel cold drip ekipmanını kullanmak gerekir. Bu ekipman suyun akış hızını ayarlar ve size bazı kontroller verir. Bunun dışında tasarımı nedeniyle biraz yer kaplar.
Kahve Miktarı
Filtre kahve demleme yöntemleri ya da espresso’da olduğu gibi, soğuk kahve demlerken ortaya az miktarda tek kullanımlık kahve çıkmaz.
Özellikle cold brew kahvede oldukça fazla miktarda kahve üretilir ve bir süre bekletilerek kullanılabilir. Cold drip ile tek porsiyonluk kahveler üretilebileceği gibi fazla miktarlarda demleme de yapılabilir.
Kahve Ömrü
Cold drip ve cold brew arasındaki benzerliklerden biri de üretilen kahvenin ömrüdür. İki yöntemle de elde edilen soğuk kahveler, buzdolabında iki haftaya kadar bozulmadan kalabilir.
Servis
Cold drip ve cold brew terimleri sık sık birbirinin yerine kullanılır. Bunun temel nedeni, adlarının benzer olması ve aynı şekilde servis edilmeleridir. Genellikle buz üzerinde ve bazen süt veya suyla seyreltilmiş şekilde servis edilirler.
Sonuç olarak;
Cold drip ve cold brew demleme tekniklerinden her ikisi de çeşitli şekillerde faydalı olsa da, cold brew ve cold drip farklı demleme yöntemlerine, avantajlara ve dezavantajlara sahiptir. İkisi ile üretilen kahve, birbirinden farklı tat ve gövde profillerine sahiptir.