Kumda kahve, yavaş ve lezzetli bir geleneksel Türk kahvesi pişirme yöntemlerinden biri. Günümüzde birçok kafe ve restoranda satılan bu kahveyi evdeki imkanlarla kendiniz de yapabilirsiniz.
Birlikte kumda pişirilen kahvenin özelliklerine, yapımına ve evde kumda Türk kahvesi yapmanın inceliklerine bakalım.
Kumda Kahve Nasıl Yapılır, Nasıl Pişirilir?
Normalde, özel bir kahve makinesi ile yapılıyor. Özellikle popüler mekanda hem lezzetli bir kahve çeşidi olarak hem de görsel açıdan bir şölen sunmak için bu kahve makineleri kullanılıyor.
Fakat kumda pişirilen kahve lezzetini tatmak için illa ki popüler mekanlara gitmenize ya da özel makinelere ihtiyacınız yok. Çok kolay bir şekilde nasıl evde kumda pişirilen kahve yapabileceğinizi de yazının devamında açıkladık.
Kum ile kahve yapmanın tek farkı aslında kullanılan pişirme yöntemi. Şimdi profesyonel kum kahvesinin nasıl yapıldığına adım adım bakalım.
- İlk olarak kahve tavasının içerisine 2 parmak yüksekliğinde kum konulur.
- Ardından tava özel ocağına alınır ve kum ısıtılır. Isınırken de yavaş yavaş karıştırılır.
- Kum ısındıktan sonra ateş kısılır ve cezvenin içerisine kahve hazırlanır.
- Cezveye kişi başı bir fincan su, 1 tatlı kaşığı kahve ve isteğe göre şeker konulur ve iyice karıştırılır.
- Cezve içindeki kahve kumun içine konulur. Yavaş yavaş dairesel hareketlerle kumun içerisinde gezdirilir. Hareket esnasında hem cezvenin dibinin hem de yanlarının kumun içine gömülü kalmasına dikkat edilir.
- Kahve kumun sıcaklığı ile pişer. Kabarmaya başladığında ilk köpüğü fincanlara boşaltılır ve ikinci kabarma için tekrar kuma konulur.
- Kahve ikinciye köpürüp piştikten sonra geri kalanı da fincanlara yavaşça dökülerek servis edilir.
Evde Kumda Kahve Yapımı
Kumda kahve, geleneksel Türk kahvesi pişirme yöntemlerinden biri. Ortaya hem lezzetli hem de bol köpüklü bir kahve çıkıyor.
Üstelik bu kahveyi yapabilmek için illaki pahalı makinelere ihtiyacınız yok. Evdeki malzemeler ile sadece kum satın alarak bu lezzeti kendiniz de yapabilirsiniz.
Malzemeler (Tek kişilik)
- 1 fincan soğuk içme suyu
- 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi
- İsteğe göre şeker
- Cezve
- Akvaryum kumu ya da kahve kumu
- Sac tava ya da fırın tepsisi
- Ocak
Evde Kumda Kahve Nasıl Yapılır? Tarifi
- Sac tavaya ya da tepsiye kumu düz bir şekilde yayın.
- Tavayı ocağın üzerine koyun ve ateşi yakın.
- Kum üzerinden ısı çıkacak kadar ısındığında (birkaç dakika içinde), cezvenin içine kahve, şeker ve suyu koyun ve karıştırın. Kaç kişilik kahve yapmak istiyorsanız kahve, su ve şeker miktarını ona göre artırabilirsiniz.
- Ardından cezveyi kumun ortasına koyun.
- Kahveyi karıştırmadan ve çok çalkalamadan, cezveyi arada bir yavaşça kumun üzerinde gezdirin. Cezvenin hem altında hem de yanlarında kum kalmasına dikkat edin.
- İsterseniz aynı anda birden fazla cezveyi kumun içerisine koyabilirsiniz.
- Kahveyi arada bir gezdirirken bir yandan da kahve fincanlarını hazırlayın.
- Birkaç dakika sonra kahvenin kabardığını gördüğünüzde kahveyi alın ve köpüğü fincanlara boşaltın.
- Geri kalan kahveyi tekrar kuma yerleştirin ve gezdirirken bir taşım daha kaynatın. Ardından fincana ekleyin ve servis edin.
NOT: Kumu evde kahve yaparken tekrar tekrar kullanabilirsiniz.
Kumda Kahvenin Özelliği
Kumda Türk kahvesi nasıl pişirilir öğrendik. Kumda Türk kahvesini diğer kahvelerden ayıran özellik, aslında pişirme tekniği. Yani kumda pişirilmesi dışındaki tüm adımlar ve teknikler Türk kahvesi pişirmek ile aynı.
Ateşte pişen kahveden farkı ise kahvenin lezzetinden geliyor. Daha yavaş şekilde pişen kumda kahvenin lezzeti de daha güzel oluyor. Çünkü su ile kahvenin temas süresi uzuyor.Böylece kahvenin aromaları suya daha çok çıkıyor. Fakat pişirmenin daha uzun zaman aldığını da hatırlatalım.
Bu kahvenin normal Türk kahvesinden daha lezzetli olmasının sırrı kumda. Isınan kum, ateşin tek bir noktadan cezveye ulaşmasını engelliyor. Kum sayesinde cezve sadece alttan değil, yanlarından da ısınıyor. Cezvenin farklı açılarından gelen ısı da lezzete etki ediyor.
Kahve cezvesinin kumda dairesel hareketlerle gezdirilmesi kahvenin ısı alımının orantılı olmasını sağlıyor. Aynı zamanda daha kolay ve hızlı pişmesine yardımcı oluyor. Bu da kahvenin tadını etkiliyor.
Bu kumu defalarca kullanabiliyorsunuz. Yani tek seferlik değil. Bu nedenle kuma verdiğiniz para aslında uzun vadeli bir yatırım oluyor.
Üstelik kumda tek çeşit kahve pişirmek zorunda değilsiniz. Dibek kahvesi gibi farklı geleneksel Türk kahvesi çeşitlerini de kumda pişirebilirsiniz.
Hangi Kumda Kahve Yapılır?
Kum ile kahve pişirme makinelerinde genelde hazır olarak satılan kahve kumları tercih edilir. Fakat özellikle evde kumda pişirilen kahve yapacaklar için akvaryum kumu da uygundur.
Kumda Kahve Kaç Derecede Pişer?
Kum ile kahve pişirme makinelerinde ısı 50-300 derece arasında değişir.
Kumda Kahve Kaç Dakikada Pişer?
Kumun ısınma süresi yaklaşık 3-5 dakika sürer. Kahvenin pişmesi ise 3-4 dakika arasındadır.
Kumda Kahve Makinesi
Kum ile pişirilen kahve ocağı olarak da bilinen makineler, genelde kafeler ve restoranlar tarafından kullanılan büyük araçlar. Çoğunlukla evde kullanım için uygun değiller.
Geleneksel motiflere sahipler ve cezve ile kumda kahve makinesi kumu da içinde satılıyor. Hatta bazı makinelerin içerisinde 12 taneye kadar cezve çıkabiliyor.
Isıtıcıları oldukça güçlü ve sıcaklığın tavaya orantılı bir şekilde dağılmasını sağlıyorlar. Kumda pişirilen kahve makinelerinin piyasada, iki cezveli, elektrikli set üstü ve çift ısıtıcılı olmak üzere farklı türleri var.
Evde kullanım için daha küçük ebatlı olanlar tercih edilebileceği gibi, herhangi bir makine satın almadan da yukarıda verdiğimiz tarifteki gibi kahve yapmak mümkün.
Kumda Kahve Kumu Nerden Alınır? Kahve Kumu Nerede Satılır?
Sıcak kumda pişirilen kahve yaparken kullanılan kum, internet üzerinde ve marketlerde satılıyor. Online olarak “kumda kahve kumu” diye aratırsanız, kolaylıkla bulabilirsiniz. Bunun dışında akvaryum kumu da kullanabilirsiniz.
Kumda yapılan kahvenin tarifi, farkı ve özellikleri bu şekilde. Siz de bu farklı pişirme tekniğini ve lezzetli tarifi deneyip klasik Türk kahvesi ile arasındaki farkları deneyimleyebilirsiniz.
Özellikle sevdiklerinize de tattırmak isterseniz, aynı anda birkaç cezve kahveyi bir arada pişirebileceğinizden pratik ve farklı bir sunum olabilir.
Közde Kahve Nedir? Nasıl Yapılır? isimli yazımız da ilginizi çekebilir.