Kafeinsiz kahve, başta sağlık nedenleri olmak üzere kişisel tercih olarak kafein tüketimini sınırlamak isteyenler için bir seçenek.
Hemen hemen tüm kahve dükkanlarında normal kahveye bir alternatif olarak sunuluyor. Ancak sanılanın aksine, tamamen kafeinsiz değil. Kafeinsiz kahve içmenin artılarını ve eksilerini keşfetmek için okumaya devam edin.
Kafeinsiz Kahve Nedir?
Decaf ne demek? Çeşitli işlemlerden sonra kafeinden arınmış çekirdekler, kafeinsiz kahve (decaffeinated coffee) olarak adlandırılır. Kısaltma olarak “decaf” kelimesi de bu kahveleri tanımlar.
Aslında tamamen kafeinsiz bir kahve olduğunu söylemek doğru olmaz. Fakat işlem sonrasında geride kalan kafein oranı, normal kahvenin içerdiği orana nazaran çok daha azdır.
Farklı çözücü maddelerle yeşil kahve çekirdekleri yıkanır ve içeriğindeki kafeinin çözülmesi sağlanır. Daha sonra çekirdekler çözücüden çıkarılır. Ardından kavurma işlemi yapılır.
Sonuç olarak çıkan kahvede %3 oranında kafein kalır. Bu da decaf kahveyi normal kahvenin acı tadı ve kokusuna duyarlı olanlar için daha hoş hale getirir. Değişen değer sadece kafeindir. Kahvenin diğer besin değerleri aynı kalır.
Lazy Eye kahve, decaf kahve ile yapılan bir kahve türüdür.
Decaf Kahve Neyden Yapılır?
Kafeinlerinin en az %97’si alınmış kahve çekirdeklerinden elde edilir. Diğer özellikleri her açıdan normal bir kahve ile aynıdır. Aradaki tek fark içerdiği kafein oranıdır.
Kafeinsiz Kahve Nasıl Yapılır?
Decaf kahve nasıl yapılır? Normal kahve gibi, decaf kafeinsiz kahve de yolculuğuna yeşil, kavrulmamış çekirdeklerle başlar. Sert çekirdekler ısıtılır ve kafeini farklı yollarla çözmek için sıvıya batırılır.
Kafeinin %97’si çıkarıldıktan sonra çekirdekler yıkanır, buharda pişirilir, kafeinsizleştirme işleminde kullanılan tüm sıvıların buharlaşması için yüksek sıcaklıkta kavrulur.
Kahve çekirdekleri, kafein özü çıkana kadar çözücü içinde yıkanır, ardından çözücü çıkarılır. Fasulyeler kavrulmadan ve öğütülmeden önce kafeinsizleştirilir.
Decaf kahvenin besin değeri, kafein içeriği dışında normal kahve ile hemen hemen aynı olmalıdır. Ancak kullanılan yönteme göre tadı ve kokusu biraz daha hafif olabilir ve rengi değişebilir.
Decaf kahve yapmanın üç yolu vardır: İsviçre su yöntemi, karbondioksit ve metil klorür.
İsviçre Su Yöntemi (Swiss Water)
Yeşil kahve çekirdeklerinin, kahvenin içindeki çözünür bileşenler suya dolana kadar suda ıslatılmasıdır. Kafein suya süzülür ve yeşil kahve özü çıkar. Çekirdekler neredeyse tamamen kafeinsiz hale gelene kadar bu işlem tekrarlanır.
Karbondioksit
Karbondioksit, kahve çekirdeklerine pompalandığında kafein gibi farklı kimyasal maddeleri kahveden ayırabilir.
Metil Klorür
Metil klorür, kahve çekirdeklerinden kafeini uzaklaştıran kimyasal bir çözücüdür.
Decaf Kahvede Ne Kadar Kafein Var?
Decaf kahve tamamen kafeinsiz değildir. Genellikle fincan başına yaklaşık 3 mg olmak üzere değişen miktarlarda kafein içerir. Bir araştırmada bu oran 180 ml decaf kahvenin 0-7 mg kafein içerdiği tespit edilmiştir.
Bir fincan normal kahve ise, kahve türüne, hazırlama yöntemine ve fincan boyutuna bağlı olarak yaklaşık 70-140 mg kafein içerir.
Decaf Kahve Zararlı Mı? Kafeinsiz Kahve Zararları
Kafeinsiz kahve zararlı mı? Decaf kahve, her yiyecek ve içecekte olduğu gibi fazla tüketildiğinde zararlı olabilen bir içecektir.
- Bazı decaf kahve üretim tekniklerinde kimyasal maddeler kullanılır. Özellikle metil klorürün yüksek konsantrasyonları insanlarda ciddi nörolojik etkilere neden olabilir. Bu kimyasalın küçük miktarları güvenli olsa da, tamamen güvenli kahve almak için paketlerin etiketlerini kontrol edin.
- Decaf kahvenin kolesterol üzerindeki etkilerini inceleyen çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bazıları kolesterolü yükselttiğini iddia eder, bazıları ise hiçbir etkisi olmadığını söyler.
- Kafeinsiz kahvenin zararları hakkında bulgular şimdilik kesin değil, ancak kolesterol sorunları yaşıyorsanız, decaf kahve ile ilgili doktorunuza danışarak tüketmeniz daha doğru olacaktır.
Kafeinsiz Kahve Faydaları
- Decaf kahve genellikle normal kahve ile benzer miktarda antioksidan içerir, ancak bu oran %15’e kadar daha düşük de olabilir.
- Bir fincan demlenmiş decaf kahve, önerilen günlük magnezyum alımının %2,4’ünü, potasyumun %4,8’ini ve B3 vitamininin %2,5’ini karşılar.
- Normal kahvede bulunan kafeinin olumsuz yan etkiler görülmez. Birçok insan kafeinden dolayı uykusuzluk, huzursuzluk, kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon ve kaygı yaşar.
- Kafein uyarıcı, idrar söktürücü ve asidiktir. Mide ekşimesi, bağırsak sorunları yaşıyorsanız veya uyumakta zorluk çekiyorsanız, decaf kahve, kahveyi rutininize dahil ederken kafeinin etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kafeinsiz Kahve Sağlıklı mı?
Decaf kahvenin sizin için sağlıklı olup olmadığı sağlığınıza ve tıbbi geçmişinize bağlıdır. Genel kanı olarak kafeini kahveden çıkarmak için kullanılan tekniklerden dolayı decaf kahvenin sağlık açısından zararlı olduğu düşünülebilir.
Fakat bu doğru değildir. Kafeinsiz kahve hala normal kahvenin sahip olduğu birçok antioksidana sahiptir. Bu nedenle kafein tüketmeden kahvenin faydalarını almak istiyorsanız filtre kahvelerinizi decaf kahve ile hazırlamak sizin için daha uygun olabilir.
Kafeinsiz Kahve Uyku Kaçırır Mı?
Normal kahveye göre decaf kahve %3 oranında kafein içerdiğinden, uyku kaçırmaz.