Tüm kahve filtreleri kahve demlemek için kullanılsa da aynı şekilde üretilmemiştir ve aynı yöntemlerle kullanılmaz. Aromalar, kahve gövdesi, asidite, tat gibi faktörler filtreden etkilenebilir ve ortaya gerçekten kötü sonuçlar çıkabilir.
Kahve filtreleri arasındaki farkları ve bunların nasıl kullanılması gerektiğini anlayarak, evde ya da dışarıda içeceğiniz kahveler için bilinçli kararlar verebilirsiniz. Her kahve filtresi türü, demleme aşamalarını farklı etkiler. Bu nedenle kendinize en uygun olanı bulmalısınız.
Şimdi kağıt, bez ve metal kahve filtreleri arasındaki farklara ve bu filtrelerin temel özelliklerine bakalım.
Kağıt Kahve Filtreleri
Özellikle evde kahve demleme ekipmanlarında sıklıkla kullanılan kağıt filtreler, kahve filtresi deyince aklımıza ilk gelen seçenek. Drip demleme ekipmanlarında kullanılır, süpermarketlerde kolaylıkla bulunabilir.
Kağıt filtreler sıkı bir dokunma ile üretilir. Emici özelliğe sahiptir. Bu nedenle yağların ve mikro partiküllerin çoğunu filtreler. Peki bu iyi mi, kötü mü?
Yağların ve mikropartiküllerin filtrelenmesi, ortaya tortu içermeyen, temiz, ince ve hafif bir kahve çıkarır. Diğer yandan onlar olmadan kahve çok fazla aroma ve tat kaybeder. Mikropartiküllerin olmaması, daha asidik bir kahve ortaya çıkarır.
Eskiden, kağıt filtreler en yaygın şekilde kullanılan kahve filtreleriydi. Zengin aromalı ve dengeli kahvenin bulunuşu daha modern zamana dayandığı için, eski tarihlerde daha içilebilir kahvelerin kağıt filtrelerle elde edildiği keşfedilmişti.
Fakat artık kahvenin tadını etkileyen süreçlerin tamamına müdahale edilebiliyor ve ortaya, kağıt filtre kullanmadan da aynı lezzette kahveler çıkabiliyor. Bu nedenle eskiye nazaran kağıt filtre kullanımı azalmış durumda.
Kağıt filtrelerin sıklıkla kullanılmasının bir diğer nedeni de temizliğinin aşırı kolay olması. Kahve telvesi kağıt filtre sayesinde başka hiçbir yere bulaşmaz ve direkt filtre ile birlikte tek seferde atılabilir. Kağıt atığı üretmesine rağmen kullanışlı sayılabilir.
Fakat kağıt filtre kullanmak konusunda insanları tereddüte düşüren bir konu da var. Kahveye kağıt tadının geçmesi. Demleme işleminden önce filtrenin ıslatılmasıyla bunun bir miktar önüne geçilse de, kağıt filtreler, bardağa bir miktar kendi tadını yansıtıyor maalesef ki.
Özetle, kağıt kahve filtreleri hafif, gevrek, parlak ve temiz bir kahve ortaya çıkarır. Temizlemesi hızlı ve kullanışlı olsa da, yüksek oranda atık üretir.
Metal Kahve Filtreleri
Paslanmaz çelikten yapılan metal kahve filtreleri, kağıt kahve filtrelerinin tam zıt özelliklerine sahiptir. Doğal yağları emen, mikropartikülleri tutan bir zemine sahip olmadığından, tüm bunlar direkt bardağa aktarılır.
Bardakta yudumladığımız kahvenin aromalarının çoğu, içerdiği doğal yağlardan gelir. Bu yağlar, sütte olduğu gibi doku olarak fark edilmese de, lezzet olarak kesinlikle fark edilir. Farklı bölgelerde yetişen kahvelerden alınan meyvemsi ya da çiçeksi tatların damağımıza gelmesi, bu yağlar sayesinde olur.
Mikro partiküller ise kötü görünse bile aslında kahvenin ağızda bıraktığı hissi arttırır. Saf ve temiz bir kahve yerine biraz daha ağır bir kahve içmenizi sağlar. Metal filtreler bu mikropartiküllerin geçişine izin verir. Böylece kahveden daha güçlü, yoğun ve yakıcı bir tat alınır. Bu partiküller zararsızdır ve kahve ile birlikte tüketilebilir.
Metal filtreler temizlik açısından kağıt filtreler kadar pratik fakat atık konusunda onlardan daha çevrecidir. Metal filtreler paslanmaz, kırılmaz ve bir ömür kullanım için uygundur. Çok kolay bir şekilde yıkanır ve kağıt atığı da oluşturmaz. Çöpe döktüğünüz şey yalnızca kahve tortusudur.
Genel olarak metal kahve filtreleri aromatik, ağır ve zengin bir lezzet profili sunar. 60 saniye gibi kısa bir sürede temizlenebilir ve sıfır atık üretir.
Bez Kahve Filtreleri
Bez ya da kumaş kahve filtreleri, yeni bir trend gibi görünse de aslında kağıt filtrelerden daha eski bir tarihe sahiptir. Tat ve çevre duyarlılığı bakımından kağıt ve metal filtrelerin bir karışımı gibidir.
İnce dokunmuş kumaş, kahvenin tüm tortularını tutarken, kahve yağlarını pek ememez. Sonuç olarak yağ bakımından zengin aromalara sahip, tortusuz ve temiz bir kahve ortaya çıkar. Aynı zamanda bu kahvenin asidite oranı da yüksektir.
Bez kahve filtreleri, lezzet açısından diğer iki filtrenin arasında bir profil çıkarır. Fakat bakımları biraz daha zordur. Temizlik açısından zorlu süreçlere sahiptir.
Sadece duru suyla yıkamanın yanında, mikro kirlerin giderilmesi için birkaç dakika kaynatılması önerilir. Demleme sonrasında çok iyi yıkanması, ne çok kuru ne de çok ıslak kalacak şekilde muhafaza edilmesi gerekir.
Ömürleri metal filtreler kadar uzun değildir. Ortalama 100-110 demleme için kullanılabilir. Fakat metal filtreler gibi atık üretimi konusunda kağıt filtrelerden daha çevreci bir yöntemdir.
Özetle bez kahve filtreleri, aromatik, temiz, orta gövdeye sahip parlak bir kahve ortaya çıkarır. Temizlemesi kolay olsa da, uzun süreli bakımı zordur. Minimum atık üretir.
Kahve Filtreleri Arasındaki Farklar: Kağıt Filtre mi? Metal Filtre Mi? Kumaş Filtre Mi?
Artık tüm kahve filtrelerinin nasıl kullanıldığını ve sonuçta nasıl kahveler ortaya çıkardığını gördük. Sıra aralarından birini seçmeye geldi. Kağıt filtre mi metal filtre mi, yoksa kumaş filtre mi?
Bu aşamada kesin olarak bir tanesini seçip, bu iyidir diğerleri kötüdür, demek yanlış olur. Çünkü her birinin lezzet profili ve kullanımı farklı. Bu nedenle kendi yaşam tarzınıza en uygun olanı, damak zevkinize göre seçmelisiniz.
Asidik, gevrek ve parlak bir kahve mi seviyorsunuz? Aynı zamanda pratik ve kısa süreli demleme işlemi mi istiyorsunuz? O zaman kağıt filtreler size en uygun seçenek olabilir.
Kahve çekirdeklerinden en iyi şekilde faydalanmak, zengin ve sağlam bir lezzet mi tatmak istiyorsunuz? Aynı zamanda çevreye duyarlı mısınız? O zaman metal filtreleri deneyebilirsiniz.
Metal kahve filtresinde ortaya çıkan tat zenginliğini tortu olmadan mı denemek istiyorsunuz? O zaman bez filtreler sizin için ideal olabilir.
Tüm bu seçimlerin kahve demleme ekipmanınıza göre de değişebileceğini unutmayın. Bir Hario V60 ya da Chemex kullanıyosanız, kağıt, metal ya da bez filtre arasında tercih yapabilirsiniz. Fakat AeroPress için sadece metal ya da kağıt kahve filtreleri arasında seçim yapabilirsiniz.