Pour Over kahve demleme yöntemi iyi bir kahve demlemenin en basit yollarından biri. İster evinizde demleyip içmeyi seven bir kahve sever olun ya da usta bir barista…
Bu yöntem her zaman başvuracağınız yöntemlerden biri olacak.
Pour Over Kahve Nedir?
Pour over nedir? Pour over ne demek? Pour Over, kahvenin üstüne sıcak su dökerek yapılan kahve demleme yöntemine deniyor. Genellikle filtre kahve yaparken kullanılan bir yöntem.
Sıcak su kahveyle buluşurken kahvenin aroması ortaya çıkar ve kahve filtreden süzülerek fincana dökülür. Bu yöntemde kullanılan ekipmanlar farklılık gösterse de ortak özelliği sıcak suyun üstten dökülerek kahveyle buluşturulması.
Bu yöntem kaynaklarda “elle demleme” veya “manuel demleme” olarak da geçer. Drip (damlama) kahve yönteminin bir çeşididir.
Avrupa’da 1900’lü yılların başında başvurulan bir yöntem olsa da farklı coğrafyalarda bu yöntemin çok eski bir geçmişi var. Özellikle de Latin Amerika’da.
Son yirmi-otuz yılda ise yeniden keşfedildi. Bunda French Press yönteminin yaygınlaşmasının etkisi çok.
Pour Over Kahve Demleme Yöntemini Neden Kullanmalısınız?
Pour Over demleme, diğer demleme yöntemlerine göre kıyaslarsak daha kahvenin aromalarını daha karışık şekilde ortaya çıkarır. Böyle olunca da lezzet açısından zengin oluyor. Bu da bu yöntemi daha popüler hale getiriyor.
İyi bir filtre kahve nasıl anlaşılır?
Filtre kahve pour over kahve demleme yöntemi ile kolaylıkla demlenebilir fakat gerçekten lezzetli bir kahve için bazı kriterler vardır.
İyi bir filtre kahve için temiz ve berrak bir görüntüye sahip olur. Bunun sebebi de kahveyle buluşan suyun kahve yağlarını ve kokularını doğru zamanda ve basınçta ortaya çıkarmasıdır. Filtre bu kahve yağını filtreler ve berrak bir görüntü kalır.
Pour Over kahve demleme yönteminin de kendi içinde bazı nüansları var. Bu elle demleme yönteminde insanlar bu detayları kaçırdığı için kahve beklentinin altında kalıyor.
Pour Over Nasıl Yapılır? Pour Over Kahve Demleme İçin Gerekli Ekipmanlar
Pour Over yönteminin en iyi yanlarından biri az ve pahalı olmayan ekipmanlarla yapılabilmesi. Yatırım gerektirmeyen basit birkaç ekipmanla ve filtrelerle başlayabilirsiniz. Sonrasında ise günden güne çeşitlendirebilirsiniz.
Hatta demlediğiniz kahvenin fincanı, tarif detayından ve ekipmanlarınızdan çok daha önemli. Sonucu belirleyen unsurun lezzet olduğunu düşünürsek iş fincanda da bitiyor.
Şimdi ekipmanlara bir göz atalım:
Kahve Demleme Ekipmanları
Pour over kahve makinesi; kahve filtresini ve telvesini tutarak fincana geçmesini engelleyen ekipmanlardır. En sık kullanılanları da V60, Wave Dripper ve Melitta Dripper yöntemleri.
Bu yöntemlerin üçünde de ekipman bardağın-fincanın üstüne konur. Ancak kahve süzülürken ortaya çıkacak tadı etkileyen farklı özellikleri bulunur. Pour over kahve ekipmanı için dördüncü seçenek de Chemex‘tir.
Bu ekipmanların avantajı hepsinin kolayca bulunabilir olması. Basit kullanımının olmaları ve özellikle kendilerine özel filtrelerinin olmasıdır. Öğrenmesi ve uygulaması kolaydır.
İlk olarak hangi ekipmanı seçeceğinize karar vermek için de sevdiğiniz bir yerel kafeye gidip bu yöntemlerle yapılan kahveleri tadabilirsiniz. Ya da baristaya hangisini-neden tercih ettiğini sorabilirsiniz.
Pour Over Kahve Demleme Filtreleri
Hangi Kağıt Tercih Edilmeli, Neden?
Kağıt filtreler mi kulanılmalı yoksa kumaş olanlar mı? Beyaz renkli kağıtlar mı veya sarı renkli ağartılmış kağıtlar mı? Belki de çok detay sorular ama bu konuda bile insanlar test edip deneyimlerini paylaşıyorlar.
Özel filtreler farklı ekipmanlara uyabilecek ve en iyi kahveyi verebilecek şekilde yapılıyor.
Mesela Chemex yaparken diğer filtrelerden daha ağır kağıt filtreler kullanılıyor. Bu filtreyi üreten firmanlar bu filtrelerin demlenme sırasında yağların çoğunu muhafaza ettiğini söylüyor.
Bir görüşe göre de ağartılmış-sarı renkli filtre kağıtların kahveye kağıt tadı verdiğini iddia ediyor. Eğer siz de böyle düşünüyorsanız kullanmadan önce kağıt filtreyi sudan geçirin.
Kumaş filtreler çok daha uzun zamandan beri kullanılıyor ve kahvenin tadını etkilemediği için de tercih ediliyor.
Bir de çevreye daha az zarar veren yönü ile tercih ediliyor. Fakat kumaş filtrelerin de sık yıkanması ve iyi durulanması gerekiyor.
Özetle hangi filtreyi seçeceğiniz sizin tercihiniz fakat kullandığınız ekipmana tam uyumlu olması önemli. Küçük veya büyük gelmesi halinde su akışını engeller, kahve telvelerini hapseder ve istediğiniz kahveyi elde edemeyebilirsiniz.
Hassas Terazi
Eğer başlangıç seviyesinde bir kahve severseniz terazinin gerekli olmadığını düşünebilirsiniz.
Ama işin inceliklerine inmeye başladığınızda, damağınız kahvenin nüanslarını ayırt etmeye başladığında ihtiyaç duyabilirsiniz.
Pour-over demleme yaparken dijital bir terazi kahvenizin gramajını ve suyunuzu ölçmek için iyi bir seçim.
Beğendiğiniz bir kahveyi demlemeden önce ölçüleri not ederseniz kendi ideal tariflerinizi bulabilirsiniz. İnce ayarlarınızı yapabilirsiniz.
Su ısıtıcıları
Baristaların suyu kettle yerine küçük bakır su ısıtıcısı kullandığını görmüşsünüzdür. Aslında kafe gibi bir ortamda elektrikli su ısıtıcısı daha pratik olmaz mıydı? Peki neden bakır ve küçük bir ısıtıcı tercih ediliyor?
Kahvede önemli olan şey tutarlılık. Pour Over kahvede de dökülecek suyun sabit bir sıcaklıkta kalması gerekiyor.
Uzun kıvrık boyunlu ucu olan, çaydanlık benzeri su ısıtıcısının (kaz boyunlu kettle) kullanılmasının sebebi bu. Aynı zamanda suyu filtreye dökerken birden fışkırmaması gerekiyor.
Elektrikli su ısıtıcı da seçebilirsiniz ama sıcaklığı düzenli olarak takip etmek açısından bir termometreyi el altında tutmakta fayda var.
Pour Over için Hangi Kahve Kullanılır?
Ekipmanlarınız hazır, şimdi hangi kahve çekirdeğini seçmelisiniz, bu kahve ne derecede kavrulmuş olmalı? Haydi bakalım
Çekirdeğin Kavrulma Derecesi
Pour Over kahve yönteminde ince tat notaları ve aromalar ortaya daha çok çıkar. Bu sebeple de az kavrulmuş kahveleri tercih edebilirsiniz. Kahve bu şekilde kavrulduğunda en parlak ve asidik tatlara sahip olur.
Bu aslına tamamen damak tadınızla alakalı ama yine de uzmanlar az kavrulmuş açık çekirdeğin bu metodun tamamlayacısı olduğunu söylüyor.
Pour Over Kahve için Çekirdek Hangi Boyda Öğütülmeli?
Çekirdeğin öğütülme boyutu aynı zamanda suyu döktüğünüzde fincana gelecek kahve oranınızı, aromasını etkileyecek.
Pour over kahve yönteminde suyunuz espresso yöntemine göre daha kısa süre kahveyle buluşur.
Bu sebeple kahve fincana geçmeden önce yeteri kadar suyla buluşmasını, temas etmesini istiyoruz. Bunun için orta öğütme boyutu yeterli olacaktır.
Eğer kahveniz biraz sulu ve demi hafif geldiyse bir sonrakinde daha ince öğütmeyi deneyebilirsiniz.
Ama kahveniz fazla acı ve beklediğinizden daha yoğunsa daha kalın öğütmeyi deneyebilirsiniz.
Pour Over Kahve ve Su Oranı Ne Olmalı?
Kabul edilen en yaygın pour over kahve su oranı 1:17 oranıdır. Yani 1 gram kahve için 17 gram su başlangıç noktası olarak kabul edilebilir.
Bu noktada demlemeye başladıktan sonra kendi damağınıza en ideal ölçüyü bulana kahveyi kadar artırabilir ya da azaltabilirsiniz.
Fincanı çok yoğun bulursanız suyun tadını artırabilirsiniz, demlediğiniz kahvenin sulu geldiğini düşünüyorsanız kahvenin oranını artırabilirsiniz.
Peki pour over kahve suyu kaç derece olmalı? Yaklaşık 92-96 derece arasında bir su kullanabilirsiniz.
Sizin için en iyi tarifi bulana kadar öğütme boyutu, kavurma derecesi, su sıcaklığı, filtre gibi tüm etkenlerde değişiklik yapabilirsiniz.
Önemli bir diğer konu ise arıtılmış su kullanmak. Musluk suyu tadı kötü etkileyen zararlı maddeler içerebilir. Bu sebeple hazır suları kullanmak en iyi seçim.
Pour Over Kahve Demleme Yöntemleri Nelerdir?
Suyu kahvenin üstüne dökerek, filtre aracılığıyla yapılan kahve yönteminin türlerinden kısaca bahsetmiştik. Ortak özellikleri bu metodun kendisi.
Kahvenin Çiçeklenmesi (Blooming) Nedir?
Blooming, suyu kahveye ilk döktüğünüz zaman kahvenin suyun köpürmesidir. Kahve kavrulurken oluşan karbondioksitin gazdan ayrılması sebebiyle oluşur.
Az kavrulmuş kahveler daha çok gaz içerdiği için daha çok çiçeklenme meydana gelir.
Kahvenizin iki katı suyu filtrenin üstüne dökün. Yani 15 gr. kahve için 30 gr suyu kahvenin üstüne dökün. Sonra çiçeklenme bitene kadar 30-45 saniye bekleyin.
Kahvede Çiçeklenme Olmazsa Ne Olur?
Çiçeklenme işlemi yapılmazsa kahvedeki karbondioksit açığa çıkmayacağı için kahve daha acı-ekşi olacaktır.
Bazı baristalar çiçeklenme süresi içinde bir çubukla kahveyi yavaşça karıştırıyor. Bazıları ise hiç karıştırmıyor. Sizin tercihinize kalmış bir konu.
Kuvvetli Dökme ve Sürekli Dökme Nedir?
Kuvvetli dökme (Pulse Pouring) suyun belirli bir miktarda birden dökülmesi demek.
Birdenbire kuvvetli bir şekilde dökülen su kahveyle buluşunca filtrenin yanından kahve topakları dağılır, kahvenin hareket ederek yer değiştirmesi sağlanır. Kahve su üstünde gezerek fincana dökülür.
Sürekli dökme ise suyu filtrenin üstünde sabit bir akışla dökmek anlamına gelir. Akışı ve kahvenin dağılımını eşit tutmayı amaçlar. Filtredeki kahve çekirdeği yerinde sabit kalır ve kahve süzülerek fincana geçer.
Bu iki tekniğin de sonuçları tadı farklı olarak etkiler. Evde deneyebilirsiniz.
Kahveyi Çalkalama Tekniği
Demleme sırasında kahvenin telvesini hafifçe bozarak yer değiştirmek için yapılır. Kahve filtresi içinde kalmış su değmemiş alanın da suyla buluşmasını sağlar.
Filtredeki tüm kahvenin doygun bir şekilde suyla buluşmasını sağlamak için yapılır.
Pour over kahve yöntemi hakkında özetleyecek olursak;
Kahvenin üzerine dökülen sıcak suyu fincanda buluşturmanın birkaç yolu var. Önemli olan temel konuları göz önünde bulundurmak.
Kendi ideal ekipmanlarınızı ve yönteminizi bulmak. Bu bilgilerle iyi bir ayar yapmak için gerekli inceliklere artık sahipsiniz.