Arabica kahve, dünyada en çok üretilen iki tür kahve çekirdeğinden biri. Günümüzde dünyada yetiştirilen kahvenin %70’i Arabica çekirdeklerinden oluşuyor. Yetiştirilen ilk kahve türünün de Arabica olduğu düşünülüyor.
Arabica Kahve Çekirdeği
Coffea cinsi olan Arabica türü kahvenin kökleri Etiyopya’ya kadar uzanıyor. Etiyopya’dan ilk kez çiftçilik için ekildiği Yemen’e gittiğine inanılıyor.
Bu kahve çekirdekleri iyi gövdeli, zengin aromalı kahve üretimi sağladığı için açık ara tercih ediliyor.
Ağaçların meyveleri ve yaprakları oval şekilli. Bir ağacın tohumdan tamamen olgunlaşması 7 yıl alıyor. Meyvelerin olgunlaşması ise yaklaşık 8 ay sürüyor.
Arabica türü, iki yerine dört kromozom takımına sahip olması bakımından genetik olarak farklı ve Coffea cinsinin tek poliploid türü.
Bugün Arabica türü kahve, Afrika’dan Latin Amerika’ya, Endonezya’dan Brezilya’ya kadar dünyanın her yerinde kahveye uygun bölgelerde, tipik olarak tropikal bölgelerde ve yüksek rakımlarda yetiştiriliyor.
En iyi Arabica kahvesini yetiştirmek için koşulların uygun olması gerekiyor. Öyle ki, kahve yetiştiren bazı ülkeler (Vietnam gibi), şartları uygun olmadığı için hiç Arabica çekirdeği yetiştiremiyor.
%100 Arabica Ne Demek?
%100 Arabica, genelde kahve paketlerinin üzerinde görülen bir terim. Anlamı ise, paketin içeriğindeki çekirdeklerin ya da öğütülmüş kahvenin tamamen Arabica çekirdeklerinden oluştuğu.
Eğer üzerinde %100 Arabica yazan bir kahve paketiniz varsa, bunun içerisinde Robusta çekirdekleri olmadığına emin olabilirsiniz. İçerisinde sadece Arabica çekirdekleri vardır.
Arabica Kahve Nerede Yetişir?
Arabica ağaçları Oğlak ve Yengeç dönenceleri arasında, yalnızca tropikal ve subtropikal iklimlerde yetişiyor (kahve kuşağı).
Deniz seviyesinden 1.300-1.500 m yükseklikte en verimli bitkiler büyüyor. Fakat yayılımı 2.800 metre yüksekliğe kadar ulaşıyor.
Nitelikli Arabica Kahve Özellikleri
Arabica kahvesi, muadili olan Robusta’ya göre lezzet karmaşıklığı, tatlılık, denge ve asitlik bakımından daha üstün olarak kabul ediliyor.
Arabica kahvesinin yetiştirilmesi diğer kahve türlerine göre daha zor. Bu nedenle çekirdekler birinci sınıf bir mal olarak kabul ediliyor ve buna göre fiyat biçiliyor.
Arabica türü kahve bitkileri zararlılara karşı daha savunmasız, kahve hastalıklarına daha yatkın. Sıcaklığa ve işlemeye karşı daha hassas ve diğer türlere göre dönüm başına daha az hasat veriyor.
Genellikle elle ekim ve hasat gerektiriyor. Arabica kahve çekirdekleri kavrulmadan önce genellikle yaban mersini kokusuna benzer bir kokuya sahip oluyor. Kavrulduktan sonra da tatlı bir koku yaymaya devam ediyor.
Kahve ağacı düşük sıcaklıkları tolere etse de dona dayanamıyor. Bitkilerin en verimli yetiştiği sıcaklık 15 ila 24 °C arası.
Özellikleri
- Yumuşak içimlidir, damakta meyvemsi bir tat bırakır.
- Yuvarlak görünümlüdürler.
- Robusta çekirdeklerine oranla iki kat daha az kafein içerir.
- Bu çekirdeklerden elde edilen kahvelerde fındık, çikolata, karamel aromaları görülebilir.
- Çok hassas bir bitkidir ve yetişmek için kendine has bir iklim yapısı arar.
- Hem üretimi hem de bakımı zordur. toplanması ve hasadı hassas bir şekilde yapılmalıdır.
- Genellikle ekvatora yakın bölgelerde yetişir. Sert iklimi sevmez.
- Kısa sürede çürüyebilir. Bu nedenle yoğun insan emeği gerektirir.
- Küçük ve beyaz çiçekler açar. Çiçekleri açtığında etrafa hoş bir koku yayar.
- Espresso bazlı kahve çeşitlerinde sıklıkla bu çekirdekler kullanılır.
Arabica Kahve Çeşitleri
Arabica türü kahvenin birçok alt türü var. En bilinen 3 türü şu şekilde:
- Bourbon
- Typica
- Heirloom
En seçkin Arabica kahve türlerinden bazıları Bourbon ve Typica. Kahve çekirdeklerinin lezzetini değiştirmek veya ağacı daha sağlıklı ve hastalıklara karşı daha dirençli hale getirmek amacıyla farklı çeşitler ve melezler geliştiriliyor.
Tüm kahve çekirdeği türleri hakkında bilgi almak isterseniz Kahve Varyeteleri yazımıza bakabilirsiniz.
Arabica Kahve Üreten Ülkeler
Bu kahve türü Brezilya, El Salvador, Kenya, Etiyopya, Kolombiya, Honduras, Guatemala, Kosta Rika, Etiyopya dahil olmak üzere dünyanın her yerinde bulunuyor.
Fakat bunlar arasından Etiyopya, Arabica çekirdek üretiminin coğrafi merkezi durumunda. Öyle ki, ülkede 15 milyonu aşkın insanın bu ekonomik sektörden geçindiği düşünülüyor.
Toparlamak gerekirse; Arabica kahve, zor üretim ve hasat koşullarına rağmen dünyada en çok üretilen ve tüketilen kahve türü.
Coffea Arabica bitkisinin çekirdeklerinden elde edilen kahvenin kafein oranı düşük. Meyvemsi bir tada sahip ve lezzet bakımından sektördeki diğer kahve çekirdeklerinden üstün.
Kalite sağlayan özellikleri sayesinde sektörün başını çekiyor.
Sıkça Sorulan Sorular
Arabica Çekirdek Nedir?
Yumuşak içimli, daha oval görünümlü, daha az kafein içeren ve nitelikli olarak kabul edilen çekirdekler Arabica çekirdekleridir.
Arabica Kahve Çekirdeği Nerede Yetişir?
Arabica ağaçları Doğu Afrika ve Orta Afrika’da, tüm Latin Amerika’da, Hindistan’da ve ayrıca Endonezya’da yetiştiriliyor. Genellikle Kuzey Amerika, Avrupa ve Avustralya’da satış için yetiştirilen başlıca kahve çeşidi.
Türk Kahvesi Arabica Mı?
Evet, genellikle Türk kahvesi için Arabica çekirdekleri kullanılır.
Arabica Anlamı Nedir?
Arabica, aslında Etiyopya’da bir bölgenin adıdır. Arabica türü kahve ilk defa bu topraklarda görüldüğü için, kahvenin ismi de yetiştiği topraklardan gelmektedir. Aynı zamanda dünyanın en kaliteli kahve çekirdekleri olarak nitelendirilirler.
Arabica ve Robusta Farkı Nedir?
Arabica çekirdekleri daha tatlıdır. Daha yüksek rakımda yetiştirilir ve hastalıklara karşı Robusta çekirdeklerine göre daha dirençsizdir. Aynı zamanda soğuğa karşı daha dayanıksızdır.
Robusta çekirdekleri Arabica’dan 2 kat daha fazla kafein içerir. Aynı zamanda daha az yağlıdır. Şeker oranı ise Arabica çekirdeklerinin yarısı kadardır.
Ayrıntılı bilgiyi Arabica Ve Robusta Çekirdekleri Arasındaki Farklar yazımızda bulabilirsiniz.
Arabica Kahve Nasıl Pişirilir?
Arabica aslında normal kahvedir ve Türk kahvesi, espresso, filtre kahve yapımı gibi tekniklerle normal bir şekilde pişirilir.
Arabica Kahve Acı Mı?
Arabica çekirdekleri Robusta çekirdeklerine göre daha tatlı ve yumuşaktır. Çikolata ve şeker aroması yüksektir. Yağ oranı daha yüksek olduğu için daha asidiktir.
Robusta çekirdeklerinde yağ ve şeker oranı düşük olduğu için daha acı ve sert bir tadı vardır.