fbpx
İyi BilgiHaber

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü

5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü Kutlu olsun!

Mükemmel köpüğü, eşsiz hazırlanışı, lezzeti ve sunumuyla Türk kültürünün baş tacı Türk kahvesi.

2013 yılında UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklenmesinin ardınan her yıl 5 Aralık günü Dünya Türk Kahvesi Günü olarak kutlanmaya başlandı.

Her yıl bu tarihte dünyanın farklı ülkelerinde Türk kahvesi kültürüne yönelik birçok etkinlik düzenlenmeye başlandı. Bu önemli günün ayrıntılarına bakalım.

Türk Kahvesi

Türk kahvesi püf noktaları

Türk kahvesi, sadece ağızlardaki eşsiz tadıyla değil, pişirilme yöntemi, sunumu ve Türk kültürünün en değerli ritüellerine eşlik etmesi nedeniyle de Türk geleneğinde önemli bir yere sahip.

Hatta Osmanlı zamanında devlet büyüklerine verilen önemi göstermek ve misafir olarak gelen yabancılara Türk kültürünü tanıtmak amacıyla bir merasim eşliğinde uygulanan Türk Kahve Töreni vardı.

Bu törende, özel kıyafetler giymiş kişiler kahveleri her bir misafire, art arda süregelen işlemlerle özel olarak sunarlardı.

Yaklaşık 15-20 dakika süren bu törende kullanılan fincandan, kahvenin demlendiği ibriklere, ikramlıklardan kahvenin üzerine örtülen örtülere kadar her şey özenle hazırlanır ve sunulurdu.

Tüm bunlar aynı zamanda bir statü göstergesiydi. Sadece sarayda değil, zengin kişilerin evlerinde de uygulanırdı.

Bugün bayramların ve aile ziyaretlerinin de vazgeçilmez ritüeli olmasının yanında “damat kahvesi” olarak bilinen Türk kahvesi çeşidi de kız isteme merasimlerinin de baş tacı.

Bazı özel günlerde ikram edilen ve ikram edildiği zamanı da özel kılan Türk kahvesi, “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” sözüyle dostlukları da pekiştiren bir karaktere sahip.

Sadece içilmesi ve sunumuyla değil, içildikten sonra uygulanan “fal bakma” ritüeliyle de kültürün bir parçası. Üstelik bu uygulama, kahve alanında sadece Türk kahvesinde var.

Türk kahvesinin diğer kahvelerden en önemli farkı, çok ince çekilmiş kahve çekirdekleri ve pişirme yöntemi. Kahve telvesi, fincanda içecekle birlikte ikram edildiği için demleme tekniğinin yanında sunum tekniği de benzersiz.

Türk kahvesinin telvesi ile ikram edilen dünyadaki tek kahve çeşidi olduğunu biliyor musunuz?

Geleneksel Türk kahvesi, bakır cezvelerde, her seferinde 1-2 kişilik porsiyonlarda pişiriliyor. Cezve içerisine su, çok ince öğütülmüş kahve ve şeker konularak kısık ateşte, tercihen kumda ya da közde ağır ağır pişiriliyor.

Yavaş yavaş pişerken, üzerinde pürüzsüz, kalın bir köpük tabakası oluşuyor, ki bu da Türk kahvesinin olmazsa olmazlarından.

Ardından Türk kahvesi, yanında Türk lokumu ve bir bardak su ile ikram ediliyor. Su, damağınızı temizleyerek, kahvenin tadını daha fazla almanızı sağlıyor.

Bol köpüklü Türk kahvesini nasıl yapacağınızı öğrenmek isterseniz ilgili yazımıza bakabilirsiniz.

Bugün zincir kahve mağazalarında yüzlerce çeşit kahve bulunuyor. Avrupa kahveleri olarak bilinen bu kahvelerin demleme yöntemleri yıllar içinde değişse de, Türk kahvesinin eşsiz pişirme yöntemi yüzyıllardır aynı.

Pratiklik açısından Türk kahvesi makineleri çıkmış olsa da, bakır cezvede, ağır ateşte pişen közde kahvenin yeri bu kültür için başka.

500 yılı aşkın tarihe sahip olan Türk kahvesi, bu topraklarda gittiği yöreye göre bir özellik kazanmış ve yeni türler ortaya çıkarmış.

Türk kahvesinin tarihi ile ilgili ayrıntıları “Türk Kahvesinin Tarihi ve Kültürü” isimli yazımızdan, çeşitlerini ise “Geleneksek Türk Kahvesi Çeşitleri” isimli yazıdan öğrenebilirsiniz.

Dünya Türk Kahvesi Günü

Türk Kahvesinin Tarihi

Yıl sonuna yaklaşırken insanlar “Dünya Türk Kahvesi Günü ne zaman?” diye sormaya başlıyor. Türk kahvesi 5 Aralık 2013 tarihinde UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak listesine eklendi.

O zamandan beri, Türk kahvesinin Somut Olmayan Kültürel Miras kabul edilmesinin yıl dönümü olan 5 Aralık tarihi, her yıl Dünya Türk Kahvesi Günü olarak kutlanıyor.

Her sene 5 Aralık Türk Kahvesi Günü’nde, dünyada kahve markaları ve Türkiye’de farklı yerlerde kültür kuruluşları tarafından Türk kahvesinin yeri ve öneminin vurgulandığı etkinlikler düzenleniyor.

Aynı zamanda Türk kahvesi ve eşlikçilerinin ikramları, tadımları yapılıyor.

Bazı özel kafelerde ya da kurumlarda Türk kahvesi ile ilgili etkinlikler düzenleniyor, insanlara ücretsiz Türk kahvesi ikramı yapılıyor. Kahve markaları tarafından özel indirimler ve hediye imkanları sunuluyor.

Bugün Dünya Türk Kahvesi Günü, Türkiye’nin kahve kültürünü ve ülkenin ince çekilmiş çekirdeklerinden elde edilen muhteşem lezzeti kutlamak ve tatmak için bir bahane.

Gönül ne kahve ister, ne kahvehane.

Gönül sohbet ister, kahve bahane.

En Son Yazılar
Çekirdekİyi Bilgi

10 Adımda Kahve Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Eskiden bir-iki çeşit markayla kısıtlı olan kahve seçenekleri bugün zincir kahvecilerle, butik…
İyi Bilgi

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı Devleti tarihte dünyaya birçok şey kazandırdığı gibi, kahve ve kahvehane kültürünü de kazandırdı. Yazılarımızda Türk kahvesinin nasıl ortaya çıktığına ve dünyaya…
Ekipmanİyi Bilgi

V60 Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

V60, birçok nitelikli kahve severin tercih ettiği bir drip kahve demleme yönteminden biri. Fakat V60 sahibi herkes bunu tam anlamıyla doğru kullanamayabiliyor….
Newsletter'a üye ol

Yakında yayınlamaya başlayacağımız bültene kayıt olun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir